„Magyarország legnagyobb kultúrvurstlija”

Borsa Kata, a Karzat Színház munkatársa

  • Narancs
  • 2018. július 21.

Zene

rés a présen: Milyen elhatározással indult a Karzat?

Borsa Kata: Nem tudok konkrét alakulásról beszámolni. A Karzat rugalmas, folyton változó, elég nagy közösség, van egy kemény magja, ami leginkább Pál Kálmán igazgató-rendező. A konkrét munkatársak körét mindig a feladat határozza meg attól függően, hogy éppen színházat csinálunk, fesztivált szervezünk vagy kulturális koncepciót, pályázatot írunk. Színházként sem kőszínházi épületet, sem fix társulatot nem tudunk felmutatni, az előadásaink utaz­nak, és a szereplőgárda is változik.

rap: Milyen háttered volt ehhez a munkához?

BK: Végzettségemet tekintve színháztörténész és rendezvényszervező vagyok, ez a kettősség jellemzi a munkámat is, bár vallom, hogy ezeket a dolgokat leginkább a gyakorlatban lehet megtanulni, és ott is leginkább jó mesterektől.

rap: Milyen programmal vagytok jelen a Gyerek Szigeten?

BK: A Karzat utazó játékparkja, a Vándor Vurstli Magyarország legnagyobb kultúrvurstlija, ebből a Gyerek Szigeten idén a Mester Tér nevű játékunkkal vagyunk kint, a Kukutyin programhelyszínen. Tulajdonképpen a Gyerek Sziget indulása óta ott vagyunk, csak mindig más játékokkal.

rap: Ha gyerek lennél, milyen más programokra mennél még el ott?

BK: Biztos a kézműves-, barkácsolós programokra mennék, de minden gyerek más. Nagyon szuper, hogy a fesztivál weboldala eleve úgy épül fel, hogy a szülők tudnak a gyerek habitusához igazítva szűrten is válogatni a tudományos, mozgásos, alkotós, zenés programok között.

rap: Hol bukkantok fel még a nyáron?

BK: A legnagyobb Vándor Vurstli az idén is a Sziget Fesztiválon lesz. Ez egy külföldi vendégekkel kiegészülő nagy produkció 40–50 színésszel, jelmezes játékmesterekkel és sok játékkal, attrakcióval. De több vidéki fesztiválon ott leszünk egészen szeptember végéig szinte minden héten, kisebb-nagyobb csapattal.

rap: Dolgoztok együtt más produkciókkal is időnként. Van-e most tervben ilyen?

BK: Mindig van tervben pár ilyen együttműködés. A legelső színházi bemutatónk Ferenczi Gyuriékkal A költő utazása volt, utána a Budapest Bárral csináltunk három színházi előadást. Igazi vándorszínházi produkciók voltak, háromszor körbeutaztuk velük az országot. Tavaly Adrián Schvarzstein spanyol utcaszínházi alkotóval csináltunk egy közös produkciót Sweet Home címmel. Nagyon szerettük a Szigeten négy évig futó Kelet-Európa Vurstlit, ami a V4 országaiból, továbbá Szlovéniából és Ausztriából érkező vendégszínészekkel volt nagy közös produkció.

rap: Mi volt a kedvenc játékod gyerekkorodban, és mi az most?

BK: Ha ezt a kérdést anyukámnak tennéd fel, kapásból azt válaszolná, hogy tulajdonképpen nem is voltam gyerek. A nagy álmom az volt, hogy egy vándorcirkuszban lehessek szakács, ha felnövök. Ez tulajdonképpen sikerült, mert ugyan sok egyéb munka van abban, ahogy ez a vándorcirkusz működik, de néha engedik, hogy főzzek is.

Neked ajánljuk