Tartalom

MaNcs 30. évf. 25. sz. (2018-06-21)

A szerk.

A szerk.

A szerk.

Elhagyatva

Mennyi marad a Jobbikból, és a Fidesz mennyit fog ezen keresni?

A szerk.

A szerk.

Megpucholva

Ezt most tényleg csak tisztán az utókor kedvéért másoljuk ide, hogy tudják, mit volt szerencséjük elkerülni. „Elfogadtam Tóth Bertalan felkérését, hogy a számos jelölés közül az elnökhelyettesi pályázatot adjam be, az európai politikánkért felelve. Így Kunhalmi Ági a velünk való szövetségben vállalhatja a választmány vezetését. Mindenki a fedélzetre!” – na, ki írta ezt ki a Facebookra?

A szerk.

A szerk.

A Főtudós

Magasabb fokozatba kapcsolt az Orbán-rezsim. Hamarosan elfogadják (de lehet, hogy e sorok megjelenésekor: elfogadták) a civilellenes törvényt, és támadás indult két, az autonómiáját még úgy-ahogy őrző intézmény ellen is. A NER térhódítását kritizáló – és e véleményüket nyilvánosan is vállaló – bírákat a saját hivatali elöljárójuk hazaárulózta le (ilyenre nagyon rég nem volt példa), a Magyar Tudományos Akadémiát (MTA) pedig a finanszírozáson keresztül fogná rövid pórázra a párt- és állami vezetés.

Publicisztika
Külpol

Trump és Oroszország: hol tart a vizsgálat?

Külpol

A vörös boszorkány nyomában

Egy éve folyik a nyomozás arról, hogyan és miért avatkozott be Oroszország a 2016-os amerikai elnökválasztásba, s vajon ígérhetett-e Moszkvának valamit cserébe Trump. Az elnök szerint egy alkotmányellenesen kinevezett ügyész folytat ellene boszorkányüldözést, miközben Trump hivatalvesztése is a lehetséges kimenetek közt van. Mit tudunk, illetve mit nem tudunk az ügyről?

Belpol

Kevesebb pénzt küldene Magyarországra az Európai Bizottság

Belpol

Megvágnák

Jelentősen csökkentené a Magyarországra jutó uniós forrásokat a következő hétéves költségvetési ciklusban az Európai Bizottság. Ráadásul ez a pénz is veszélybe kerülhet, ha a kormány nem tesz valamit a korrupció ellen.

Belpol

A tökéletes trükk - Portré Fekete Péter kulturális államtitkárról

Egyesek szerint fáradhatatlan, szigorú, de nyitott vezető, mások szerint a hatalom irányába tempózó karrierista – ő viszont elsősorban művésznek tartja magát. Nagy kérdés, hogy a bűvészből lett rendezőből lett színházigazgatóból lett Vidnyánszky-protezsáltból lett cirkuszi biztosból lett államtitkárnak mi a szándéka a kultúrával.

Belpol

A kisgömböc innovációja

Kormányzati támadás az MTA és a független kutatóközpontok ellen

Az Orbán-kormány „pitbullját” ráküldték az Akadémiára és a független kutatóközpontokra – de futtában összeszedte mellé az autópálya-építéseket, a szakképzést, a Modern Városok Programot, a panelfelújítást, a szemétügyet és amihez csak hozzáfért.

Film
Színház

80 éves a Margitszigeti Szabadtéri Színpad

Színház

Puck a fán

Horthy kormányzó 70. születésnapján nyílt meg a nagyközönség előtt, s a Margitszigeti Szabadtéri Színpad létrejöttének története egyebekben is az 1938-as esztendő sűrűjébe kínál betekintést.

Zene

Zene

„Nem álldogálunk egy helyben”

Tony Levin basszusgitáros, King Crimson

A világ egyik legjobbjának tartják, de ő volt az is, aki a rockzenébe bevitte a stick névre hallgató egzotikus hangszert. Állandó közreműködő Peter Gabriel koncertjein, és olyan előadókkal dolgozott együtt, mint David Bowie, John Lennon vagy a Pink Floyd. A King Crimson tagját New York állambeli otthonában értük utol telefonon a zenekar közelgő budapesti koncertjének apropójából.

Zene

„Egész évben karácsonyozok” – Rutkai Bori képzőművész, énekes

A Sárkányjárgány és a Pizsamátor után a Rutkai Bori Banda újabb komplex világot alkotott. Az Űrdöngölők a közeli lég és a tenger hullámai után a végtelenbe repít. Rutkai Bori festményillusztrációi és bábjai életre kelnek a zenei album mellett megjelenő képeskönyvben és klipekben, valamint ezt az univerzumot teljessé tévő élő koncerteken is.

Zene

„Kicsi spangli” – Ziggy Marley énekes-dalszerző

Első ízben érkezik Magyarországra Bob Marley legidősebb fia, aki július 11-én a VeszprémFesten ad koncertet. Ennek apropóján hívtuk fel telefonon, hogy egy kicsit elbeszélgessünk az új albumáról, a családjáról, valamint Ziggy Stardustról, fociról, Grammy-díjakról, és persze a legendás édesapáról.

Könyv

Irodalmi csirkefogók

Könyv

Győz a hanta

Az irodalmi életet korántsem feltétlenül a nagy írók és költők teszik szórakoztatóvá, különössé vagy éppen kriminálissá. Szélhámosok és hintáslegények a magyar irodalom történetéből.

Könyv

Könyv

A hiány tizenkét arca

Kiss Noémi: Rongyos ékszerdoboz. Utazások Kelet-Európában. Bukovina, Galícia, a Balkán, a Kárpátok és a Kaukázus tájain

Képzőművészet
Interaktív
Tudomány

Búvármunkák Magyarországon

Tudomány

Merül, amibe merül

Milyen kihívásokkal kell szembenézniük az átláthatatlan hazai vizekben dolgozó ipari búvároknak és vízi régészeknek? A víz alatti szakmák művelőit kérdeztük.

Tudomány

„Veszélyes precedenst teremtenek”

Sarkadi Balázs orvos, biokémikus

Az Orbán-kormány legújabb elképzelése az akadémiai költségvetés átcsoportosítására komoly tiltakozást váltott ki a tudományos közösségen belül. A változtatás nem veszi figyelembe a kutatói szféra autonómiáját, és feltehetően a tudományon kívüli, tudományosnak aligha nevezhető szempontok alapján osztaná újra a kutatói pénzeket – erről beszélt nekünk a neves kutató.

Sport

Magyarok a vb-döntőben

Sport

Az elhódított ezüst

Nyolcvan évvel ezelőtt, 1938. június 19-én rendezték Párizsban a III. labdarúgó-világbajnokság döntőjét. Olaszország megvédte négy évvel korábban szerzett címét, de nekünk nem ezért fontos a finálé: a magyar válogatott ekkor játszott először világbajnoki döntőben.

Lélek

Lélek

„Vesszen a mű”

Gerevich József pszichiáter

Két éve jelent meg Gerevich József pszichiáter, addiktológus Teremtő vágyak című sorozatának első kötete, amelyben művész és múzsa kapcsolatát elemzi egy-egy világhírű festmény alapján. A sorozat második része 2017 végén született meg, a harmadiknak pedig készül a kézirata.

Gasztro
Mikrofilm