Rés a présen

„Meghatározó formáció lettünk”

Markó Ádám zenész
szerző
rés a présen
publikálva
2018/25. (06. 21.)
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

rés a présen: Hogyan válik egy dobosból sessionzenész?

Markó Ádám: Zenészcsaládban nőttem fel, így mindig olyan közeg vett körül, amely inspirált. Az iskolai tanulmányaim után egyből azt a célt tűztem ki magam elé, hogy jól foglalkoztatott sessiondobos leszek, de egy saját zenekar és a külföldi karrier ugyanúgy szerepelt az álmaim között. Fiatalon kerültem be a zenei körforgásba, rengeteget tapasztaltam sessionzenészként, olyan zenekarokkal, illetve művészekkel dolgoztam együtt, mint Ganxsta Zolee, a Neoton, Miller Zoltán és az Emberek zenekar, a Zanzibár, a Margaret Island, valamint Szűcs Gabi, illetve a mai napig dobolok Hrutka Róbert, Udvaros Dorottya és Tompos Kátya produkcióiban.

rap: Hogyan alakult meg a Special Providence?

MÁ: Cséry Zoltánnal alapítottuk 2004-ben, vele együtt voltam a Kőbányai Zenei Stúdió növendéke. Olyan instrumentális zenében gondolkodtunk, amelyben dzsessz, progresszív rock/metál, illetve elektronikus elemekből teremthetjük meg a saját műfajunkat. Járatlan utat választottunk, és senki nem bízott nagyon bennünk. Eddig 5 nagylemezünk jelent meg, több mint 20 országban koncerteztünk, és a nemzetközi progresszív zenei szcéna egyik meghatározó formációja lettünk. Többek közt olyan világhírű előadókkal koncerteztünk, mint a Dream Theater, Spock’s Beard, Haken és Steve Hackett. Kaltenecker Zsolt a billentyűs, Kertész Márton gitározik és Fehérvári Attila a basszusgitáros jelenleg.

rap: Hamarosan a Müpa nyárindító könnyűzenei fesztiválján, a Hey, June!-on léptek fel. Mit lehet tudni a programsorozatról?

MÁ: A Hey, June! évek óta az egyik legkülönlegesebb és legszínesebb könnyűzenei rendezvénysorozat Budapesten. A Special Providence koncertje június 23-án, szombaton lesz. A műsor gerincét a Will című új lemezünk alkotja, amelynek dalait olyan vendégek fűszerezik tovább, mint Gulli Briem (Mezzoforte), Csongor Bálint (USEME, Subscribe) és Hrutka Róbert. A korábbi albumok legfontosabb dalai is elhangzanak majd, az estet pedig az erre az alkalomra megálmodott képi világ teszi még különlegesebbé.

rap: Hogyan áll össze a program?

MÁ: Az eddigi legnagyobb szabású hazai koncertünkre készülünk a Müpában. A műsor gerincét egy nagyon masszív Special Providence-válogatás képezi az elmúlt tíz év legfontosabb dalaiból. Gulli Briem (Mezzoforte) dobossal, aki az egyik legjobb barátom, régi tervünk volt egy színpadon állni. Az egyik dalban egy közös dobszólót is előadunk. Hrutka Róbert – hazánk egyik legfoglalkoztatottabb zeneszerzőjének – gitárjátéka is szerephez jut majd. De egy múltidéző dal erejéig csatlakozik hozzánk a másik zenekarom, a USEME frontembere, Csongor Bálint is.

rap: Hol lépsz még fel a nyáron?

MÁ: A Special Providence-szel főleg külföldi koncertjeink lesznek, de fellépünk az idei Campus és SZIN fesztiválokon is. Meghívást kaptam Jordan Rudess (Dream Theater) zongorista szólóprojektjébe, számomra ez a nyár szenzációja. A USEME-vel ott leszünk majdnem az összes nagy hazai fesztiválon, de a Kaltenecker Zsolttal közös duónk is koncertezik majd az A38-on, Kapolcson és a balatonboglári dzsesszfesztiválon. Mozgalmas nyár lesz!

rap: Létezik számodra élet a zenélésen túl?

MÁ: Annak ellenére, hogy az egész életem a zene körül forog, nagyon jólesik néha a természetben lenni, horgászni, sétálni, feltöltődni. Nagyon hálás vagyok, hogy azt csinálom, abból élek, amit a világon a legjobban szeretek: dobolok, zenélek. A zenekar külföldi sikereivel és a saját doboskarrieremmel is jó úton járunk, a jövőben ezeket szeretném még magasabb szintre emelni.

szerző
rés a présen
publikálva
2018/25. (06. 21.)
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Cimkék:
Markó Ádám
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Narancs vélemény

Kultúra

még több Kultúra...