mi a kotta?

Mellyébe ment a podagra

  • mi a kotta
  • 2021. június 30.

Zene

Klasszikus zenei programajánló a 2021/26. hétre

„III. György angliai királynak jelenvaló állapatjáról a 28-ik Februariusi londoni közönséges újságlevelek így beszélnek: Tegnap minden itt való templomokban közönséges könyörgés mondatott, melyben a Király naponként mind jobban-jobban jobbuló egészségéért a nép hálákat adott. Még ugyan meg nem gyógyult Ő Királyi Felsége egészen; de mégis nagy reménység lehet az eránt, hogy lassanként az Ő Kir. Felsége előbbi egészsége vissza fog térni. (A 18-ik Martiusi párizsi magános levelek azt hirdetik, hogy a Londonból odament tudósítások ellenkezőképpen szólanak, s azt mondják, hogy az ánglus királynak, a lábaiból a mellyébe ment volna fel a podagra, mely miatt meggyógyulását reményleni teljes lehetetlenség, E két ellenkező tudósítás közül melyik érdemeljen több hitelt, a jövendő idő meg fogja mutatni.)”

1804 tavaszán imigyen tudósította a hazai sajtótörténet úttörő érdemű orgánuma, a Magyar Kurir a maga híréhes olvasóit Nagy-Britannia államfőjének egészségi állapotáról: jóhiszeműen és a lehetőségig körültekintően, de persze pontatlanul és alatta maradva a BBC normáinak. Nem azért, mintha az akkor már 44 esztendeje uralkodó III. Györgyöt sírba vitte volna a mellyébe felhúzódó podagra, hiszen a Hannoveri-ház e tagja még bő másfél évtizedet élt. Hanem mivel bizonyosan egészen más természetűek voltak a király egészségügyi problémái, amelyek visszatérő jelleggel és mind hosszabb időszakokra elhomályosították a koronás fő tudatát. A György király című remek filmből (a nagyszerű Nigel Hawthorne-nal) mindannyian emlékezhetünk e történetre, amelynek most zenei feldolgozásával is megismerkedhetünk. A soros – idén online megtekinthető – zeneakadémiai operavizsga ugyanis, Poulenc Emberi hangja meg Humperdinck Jancsi és Juliskájának részletei között felkínálja a fiatal tehetségek számára feladatul, számunkra pedig megismerendő érdekesség gyanánt Peter Maxwell Davies 1969-es monodrámáját. Eight Songs for a Mad King – ez a mű címe, amelynek szövege III. György saját szavain alapul (július 4. hét óra).

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Nem alszik

Mégis ki ölte meg a nagy pofájú, felfuvalkodott amerikai rendezőt? A producer, akit megzsarolt; a forgatókönyvíró, akinek vízióját tönkre akarja tenni – esetleg a főszereplő színésznő, akinek részegen félreérthetetlen ajánlatot tett; vagy talán annak férje, akivel még össze is verekedett?

Túl sok

  • Sándor Panka

A nézőteret sűrű köd borítja, a színpadképet a szürke szín dominálja. Ferdén elhelyezett ajtók keretezik a színpad közepére állított lépcsősort (díszlet, jelmez: Tihanyi Ildi).

Egy doboz lenne

Zuhog az eső, Martin többszöri eltévedés után jut el az Ardennek mélyén lévő a faluba, ahol régen nem látott apja meghalt. Mivel az apja kimondottan azt kérte, helyben hantolják el, ám a temető már tele van, Martin a furcsa sírásó segítségével egy rejtélyes, sok-sok éve nem látogatott sírt akar kiüríteni.

Ki a hülye?

  • Sándor Panka

A színpadon két forgatható szobabelső, a kettő között szintén mozgatható, jellegzetes zöld falusi kerítés. Az elemek mobilizálásával a történet összes helyszíne megjeleníthető. Kovács Dániel Ambrus nem csak rendezte a darabot, ő tervezte a látványt is, s az nem csak az ötletes térkonstrukciók miatt működött. A kopottas szobabelsők úgy teremtenek sivár atmoszférát, hogy közben furcsa nosztalgiát is érzünk irántuk.

Nemesítő idő

Huszonhárom év után újra találkozik egy Férfi és egy Nő. Egykor szerelmespár voltak, ma valami megkésett randevúszerű találkozójuk van egy kölcsönlakásban. Néhány retrónak ható bútor, mázas kisszobor meg klasszik nipp veszi őket körül, a háttér meg egy méretes faliszőnyeg, cirkuszi vagy farsangi jelenettel. A Nő Amerikában él, a Férfi itthon maradt.

Tartsd szárazon a tésztát!

  • Kiss Annamária

Mintha vége lenne az előadásnak, tapsolnánk, ám szólítanak az alkotók, hogy foglaljunk helyet a színpad egyik vagy másik szélénél attól függően, szerintünk bűnös vagy ártatlan az ókori görög hősnő. De nemcsak térfelet választunk, meg is kell védenünk az álláspontunkat. A két csoport, szokatlan módon sok mindenben egyetért, megérti egymást. Érvényes vita bontakozik ki.

Hogy igaz legyen

  • Antoni Rita

Nehéz nem észrevenni, hogy a Libri könyvesboltjaiban egy ideje, pontosabban amióta az államilag bőkezűen támogatott Mathias Corvinus Collegium Alapítvány (MCC) beszállt a Libri–Bookline kiadócsoportba, központi helyen, gúlákba állítva díszelegnek az MCC Press „genderellenes” (azaz, a feminista és LMBTQ jogi törekvéseket lejáratni igyekvő) kiadványai, jelentős ellensúlyozás nélkül.

Az iskolapénz

Múlt pénteken öt, a polgári engedetlenségi akciósorozatban részt vevő fővárosi középiskolai tanárt rúgtak ki a fővárosi Kölcsey Ferenc Gimnáziumból. E hét elején az illetékes tankerület vezetője személyesen adott át írásbeli figyelmeztetést a zuglói Szent István Gimnázium három pedagógusának.

Akkor minek?

A hét elején az Országgyűlés elfogadta azokat a törvényjavaslatokat illetve -módosításokat, amelyek ahhoz szükségesek, hogy a kormány ki tudja énekelni az uniós források egyelőre felfüggesztett részét, 7,5 milliárd euró végösszegben, az Európai Bizottságtól és az Európai Tanácstól.