Mick Jagger, a Linkin Park és Sia is arra kéri a politikusokat, ne használják zenéiket engedély nélkül
Mick_top_story_lead.jpg

Mick Jagger, a Linkin Park és Sia is arra kéri a politikusokat, ne használják zenéiket engedély nélkül

  • narancs.hu
  • 2020. július 29.

Zene

Kezd beindulni a kampány a Egyesült Államokban.

50 világsztár írta alá azt a nyílt levelet, amivel azt szeretnék elérni, hogy ellenőrizni tudják, ki és mire használja fel zenéiket, írja a BBC.

Első sorban azt szeretnék elérni, ha politikai kampányhoz csak az ő előzetes engedélyük birtokában használnák fel a zenéket.

Az aláírók között ott van Mick Jagger & Keith Richards, Elton John, Steven Tyler & Joe Perry, Linkin Park, Sia, Regina Spektor, R.E.M, Lorde, Blondie, Cyndi Lauper, CAKE, Elvis Costello, Sheryl Crow, Rosanne Cash, Duke Fakir, Amanda Shires, Lionel Richie, Pearl Jam, Green Day és a Panic! At the Disco is.

Korábban Donald Trumpot mások mellett Rihanna, Adele, a Rolling Stones és a Panic! At The Disco is felszólította, hogy a kampány során ne játsszák le dalaikat.

Az amerikai szabályozás szerint, ha kampányrendezvénynek otthonadó helyszín rendelkezik a nagy jogkezelőkön át szerezett szerzői jogi engedélyekkel, akkor az eseményen szólhat zene is. A zenészeknek ilyen esetben jogi eszközeik nincsenek korlátozásra. A zenészek ezen szeretnének változtatni.

Neked ajánljuk

Kártyaszámolás

A film felér egy szerencsejáték-mesterkurzussal, amennyiben nemcsak egy black jack- vagy egy pókerparti lefolyásának logikáját mutatja be és érteti meg már-már tudományos alapossággal, de a nagy tétekben folyó és nagy közönséget vonzó bajnokságok álságos világába is hasonlóan leleplező attitűddel avat be. Viszont a film nem erről szól.

Prága romokban

Lehet szó bármilyen titokban kiszivárgó kódról, nemzetközi összeesküvésről vagy világot fenyegető veszélyről, ha a főhőst nem James Bondnak hívják, a büdzsé aligha érheti el a több száz millió dollárt. 

Halandó érzékiség

A galériák nyári kiállításai sokszor az úgynevezett „könnyed” témákra fókuszálnak – a fő sláger a növényvilág. Az idén három ilyen kiállítással is találkozhattunk, de mind különböző módon közelítette meg a tárgyát.

Bartóki billentés

  • Csabai Máté

Ha volna időgépem, biztos visszamennék, hogy halljam Bach orgonajátékát, Beethovent és Lisztet a zongoránál, na meg Bartók Bélát. Utóbbi – ha nem is élőben való – meghallgatásához elég egy egyszerűbb masina is: a nevezetes „barna lemezeken” ugyanis bárki megismerkedhet azzal, hogyan billentett a mester: az 1982-ben megjelent tizenhárom korongon Scarlattitól Beethovenen át Kodályig és persze a saját műveiig végigzongorázza a zenetörténet tetemes részét.

Hajókórház a járványszigetnél

Szőcs Petra csaknem tíz éve megjelent első verseskötetét annak szürreális, groteszk, fantasztikumba hajló stílusa tette emlékezetessé. A Kétvízközben bármi megtörténhetett, különösebbnél különösebb családtagok bukkantak föl, és a beszélő, ha úgy tartotta kedve, kiugrott a harmadik emeletről a szemetes­zsákkal. 

Kint is, bent is

Hogyan egyeztethető össze a szépség- és divatipar túlszexualizált világa a feminista, kapitalizmuskritikus megnyilvánulásokkal? Mennyiben mutathat fel hiteles elbeszélői pozíciókat annak a szerzőnek az első kötete, akinek írói tevékenysége eddig legfeljebb Instagram-posztokban nyilvánult meg? 

Palackposta a porból

Izgalmasan telt a múlt hét: a magyar közélet jobbára az ország miniszterelnökének nagy pillanatával volt elfoglalva. E nagy pillanat pedig Dallas egén ragyogott fel, amikor is Orbán beszédet mondhatott a republikánosok idei nagy összeröffenésén. Fél Amerika hegyezte a fülét, hogy mit akarhat ez a furcsa idegen! A Hungarian cowboy! Vagy nem hegyezte, mármint nem a fél Amerika hegyezte, csak néhány ebédidőben arra lófráló bámész alak, akinek tényleg nem volt dolga.

Caligula lova

Lázár János miniszter korábbi sofőrje, a vasárnap megválasztott mártélyi polgármester, Ambrus István dolgozni is akar. „El kell kezdeni dolgozni. Van mit csinálni Mártélyon” – idézte az időközi választás győztesét a Promenad24 nevű kormánypárti híroldal.

A didergő király

A létező orbánizmusban embernek, állatnak sem egyszerű az élete, de most a fák is rá fognak baszni. Meg mindenki más. Mondjuk fának sosem volt jó lenni a hazában, de most, hogy Orbán Viktor pánikba esett a fenyegető energiakrízis miatt, vagy legalábbis úgy tett, mintha abba esett volna, tényleg elkezdhetnek rettegni.