rés a présen

Nem csak dobos

Dudás Zsombor „Koala” zenész

  • rés a présen
  • 2020. február 23.

Zene

rés a présen: Elsősorban dobosként ismerhetünk, de nagy zenekarhalmozó hírében is állsz. Mi lehet ennek az oka?

Dudás Zsombor: Biztos kevesen vannak, akik megfelelnek az igényeknek… Viccen kívül, ezzel egyáltalán nem állok egyedül. Itt Magyarországon, nemcsak az ütősöknek, hanem a gitárosoknak, billentyűsöknek, fúvósoknak is muszáj több lábon állni. Nemcsak a pénz miatt. Sokan kimondottan szeretnek sok zenekarban, változatosan játszani. Miután folyamatosan hívogatnak, úgy vagyok vele, hogy ha kellek meg időm is van, akkor megyek. Most már egyre kevésbé, mert az idő és az energia drága dolog.

rap: Némely zenekarban gitározol is…

DZS: Mert zenésznek, muzsikusnak tartom magam, nemcsak dobosnak. Amikor a középiskolában elkezdtünk zenélni, valahogy a dobhoz kerültem és ott ragadtam, de mindig érdekeltek más hangszerek. Hogy jó legyél egy zenekarban, ahhoz mondjuk, nem árt, ha van rálátásod több hangszerre is. Egyébként autodidakta zenész vagyok.

rap: Milyen együttesekben játszol most?

DZS: Van két saját zenekarom: a Burkus König, ahol eddig gitároztam, de a többiek most visszaültettek a dobhoz, a másik meg az Űrhajó nevű zúzda, ebben basszusgitározok. Ezenkívül Kiss Erzsivel és Pápai Istvánnal színházi zenéket csinálunk, ha van felkérés. Ott aztán mindenféle hangkeltő eszköz előkerül.

rap: Hol találkozhatunk veled a közeljövőben?

DZS: A január–február mindig lazább, de a Balaton zenekarral rendszeresen játszunk kéthetente a Hunnia Art Bisztróban, a Rutkai Bori Bandával is elég sokat jövünk-megyünk. Február 13-án Lidérc-koncert lesz a Hunniában, február 20-án pedig Burkus König a Lámpásban. Legközelebb január 30-án játszom a Trip hajón, Kamondy Ági Pest fölött az ég című előadásán, amelyet Vörös Róbert rendezett, és tavaly októberben mutattuk be.

rap: Milyen hosszú távú terveid vannak?

DZS: Be kéne fejezni a harmadik Burkus König-lemezt, és mivel hamarosan megjelenik végre az első Űrhajó-album rendes fekete bakelitkorongon, jó lenne arra összehozni egy nagyobb szabású lemezbemutató koncertet. A Balatonnal a közelmúltban felvettünk egy Ady-lemezt, ennek a keverése van hátra, ahogy a Lidérc első albumának is. És hát Kamondy Ágival is rögzíteni kellene az anyagot. Szóval a lemezek jönnek most, de nem látok nagyon messzire. Gyenge Lajos dobossal tervezgetjük, hogy lemegyünk snookerezni egyszer, ha lesz időnk a zenélés mellett.

rap: Mivel lehet egy „Koalát” kihozni a sodrából?

DZS: Ha nem hagyják, hogy a saját tempójában csinálja a dolgait, de ez a koaláknál normális. A nevet T.bali (Temesvári Balázs) adta jó húsz éve, hogy miért, azt tőle kell megkérdezni. Én is tudom, de nem mondom meg.

 

Figyelmébe ajánljuk