rés a présen

Nyárra visszatér

Behumi Dóri énekes

  • rés a présen
  • 2013. január 19.

Zene

rés a présen: Egyetlen dzsesszénekesnő vagy a Budapest Bárban. Előny ez, vagy hátrány?

Behumi Dóri: Annak ellenére, hogy ilyen diplomám is van, soha nem aposztrofáltam magam dzsesszénekesnőnek. Tisztelem és sokat is énekeltem ezt a műfajt, de kicsit behatárolónak érzem. Biztos vannak az énekstílusomban dzsesszes jellemzők is, de igazán fontosnak egy dal ízléses és érzelmeket közvetítő megformálását tartom. Ha valahogy definiálni szeretném magamat, az inkább a zenész lenne, ami a hangszeres múltamból jön. A Budapest Bárban is a zenészekhez érzem magam legközelebb.

rap: Hogyan kerültél a csapatba?

BD: Régi vágyam volt bekerülni. Nagyon vonzott egyrészt a lehetőség, hogy ezeket a nagyszerű, magyar nyelvű dalokat énekelhessem, mindegyik egy kincs. Másrészt a cigányzenekarral való játék izgatott, addigra már bőven muzsikáltam klasszikus és dzsesszzenészekkel, és éreztem, hogy ez egy új, egy másik világ. Harmadrészt a zenekar maximalizmusa ragadott meg, hogy nem érik be átlagos zenei megoldásokkal, klisékkel, hanem nagyon komolyan veszik a dalok kidolgozását.

rap: Hogy tetszik a BB-rezidencia?

BD: A Budapest Bárként működő hely eredetileg New Orleans néven futott az éjszakában. Szerintem azzal a szándékkal hozhatták létre, hogy intim hangulatú, de drágább, igényesebb koncertekkel szolgálják ki a közönséget. Ehhez kialakítottak egy klasszikus mulatót, és beszereztek egy igen impozáns hangtechnikai apparátust. Életem egyik legjobb koncertjét élvezhettem benne abszolút kedvencem és idolom, John Scofield dzsesszgitáros első magyarországi fellépésekor. Felejthetetlen. Zenélni is majdnem olyan jó itt.

rap: Melyik a kedvenc műsorod a Budapest Bár történetéből?

BD: Nagyon szerettem a színházi előadásainkat, a katonás korszak nagyon emlékezetes marad. A Hoppát mint előadást még jobban szerettem, igaz, már egy másik helyszínen, de felüdülés volt belebújni egy szerepbe, és felszabadultan bohóckodni.

rap: Mikor és mikben láthatunk téged a Lovag utcában az ünnepek alatt?

BD: A Lovag utcában én már ebben a szezonban nem leszek látható, hacsak meglepetésszerűen fel nem bukkanok január elsején. Miután most várom az első kisbabámat, és már a 7. hónapban járok, a szilveszteri őrület valószínűleg engem otthon, a kanapémon talál, egy pohár gyerekpezsgővel. Viszont mindenkit csak biztatni tudok egy kiadós Budapest Bár-szilveszterre, mert ott tényleg minden megtalálható lesz, ami egy ilyen estéhez szükséges és elengedhetetlen! Parádés koncert, remek ételek, italok és tánc hajnalig.

rap: Mikor állsz újra színpadra?

BD: A 2013-as év első fele részemről babázással telik majd. Nyár elején már vissza-visszatérek reményeim szerint, és csatlakozom a többiekhez a meglévő műsorokban, illetve tavasszal várhatóan készül az új lemez, ebben is benne leszek természetesen.

rap: Van-e saját zenekarod most? Mivel foglalkozol a Budapest Báron kívül?

BD: A családi élet - úgymint a sajátom és a Budapest Bár -, azt hiszem, egy ideig most nem enged más elfoglaltságot. Innen is üzenem a zenekaromnak, a Dórika és a Rombolóknak, hogy még tartsanak ki egy kicsit.

rap: Kinek a bőrébe bújnál?

BD: Szívesen lennék Maria Callas.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?