Tartalom

(2012-12-20)

Kis-Magyarország

Egy takarító cég fényes karrierje

Kis-Magyarország

A Hajdúság Simicskája

A magyarnarancs.hu oldalunkon az akkor még Gulyás Gábor vezette Műcsarnok szerződéseit tárgyalva megemlékeztünk a hajdúböszörményi TÖMB 2002 Kft.-ről is. (Lásd: Ki mossa a Műcsarnok szennyesét?, 2012. november 8.) A vállalkozás története - még ha a Közgép-sztorival ellentétben "csak" milliárdos nagyságrendű is - méltó a figyelmünkre.

A szerk.

A szerk.

A szerk.

Művészi kérdésekről

Bukta Imre performanszára több százan voltak kíváncsiak a Műcsarnokban, nyilván azért, mert a nagyszerű festő - egyébként szép és összetett - akciója politikai kiállás is volt. Hiszen a művészet szabadsága, amely előtt Bukta fejet hajtott, ma politikai viták tárgya.

A szerk.

A szerk.

A bukás hete

A hétvégén Orbán mintha meghátrált volna a tandíj és a keretszámok ügyében - valójában mégsem, mert továbbra is a kormány fogja megmondani (a felvételi ponthatárok manipulálásával), hogy melyik egyetem hány hallgatót vehet fel.

Publicisztika

Pauler Tamás

Publicisztika

Örvényben

Az orbáni "újjászervezés" lényege

A fülkeforradalom, a Nemzeti Együttműködés Rendszere és az elszámoltatás narratívái 2012-re kifulladtak, a kormánypárti értelmezési keretben a gazdasági szabadságharc és egy homályos országátalakítás, "újjászervezés" missziója került a helyükre. A valóságban pedig a második Orbán-kormány harmadik évét a sodródás és a folyamatossá vált megszorítási spirál határozta meg.

Sárosi Péter

Publicisztika

A lejtő alján

A kormány drogpolitikájáról

"Arra a következtetésre jutottam, hogy Magyarország minden mutató szerint éppen az ellenkezőjét teszi annak, amit az európai sztenderdek szerint tenni kellene"- mondta nekem egy közismert szakember, miután hazaérkezett egy nemzetközi drogpolitikai konferenciáról. Igaza van.

Varga Kristóf

Publicisztika

Hogy lesz vége?

A szorongás és a választások

"A legszörnyűbb az, hogy még milyen sokan beszopják ezt a cumit! Ennyi hülye embert egy rakáson, mint amennyi ebben az országban van!!!" - kommentelte nyanyoca a választási törvény módosításait a világhálón.

Takács Ferenc

Publicisztika

Zárszámadás

Az asszimiláció kívánatos mélysége 2.

Asszimilációs idill 1862-ből. Forrásom Ágai Adolf (1836-1916) Zsidó menyegző falun - Rajzolat a zsidó magyar népéletből című írása, mely a Magyar Izraelita 1862. március 21-i számában jelent meg. Komlós Aladár kivonatolásában (vö. A magyar zsidóság irodalmi tevékenysége a XIX. században) idézem:

Egotrip

Váradi Balázs: Csak semmi politika!

Egotrip

Sto gyélaty?

Ez a sorozat, a Csak semmi politika! a szerző szándéka szerint a magyar szakpolitikák kórbonctani előadás-sorozataként fungál. Mint Rembrandt kalapos Tulp doktora, igyekszem fel- és bemutatni a hatalom gyakorlásának tanulságos rémségeit.

Mérő László: Maga itt a tánctanár?

Egotrip

A szeretet ünnepe

A pszichológusok általában hat alapérzelemről beszélnek: öröm, szomorúság, düh, undor, félelem és meglepődés. Van, aki csak az első négyet tekinti annak, van, aki még egy-kettőt hozzávesz, de a szeretet akkor sem szerepel közöttük. Ennek oka nem a pszichológusok hitetlensége, hanem az, hogy a szeretet valahogy egészen más anyagból van szőve, mint ezek az érzelmek.

Pete Péter Hozzáadott érték

Egotrip

Hogyan válasszunk jegybankelnököt?

A makroökonómia elmélete és az elmúlt évtizedek gyakorlata arra tanít bennünket, hogy monetáris lazítással nem lehet javítani a reálgazdaság hosszú távú teljesítményén, ennek erőltetése hosszú távon csak inflációt okoz.

Cseresnyési László: Nyelv és neurózis

Egotrip

Pucli

Gyerekkorom óta szinte mást se hallok, csak hogy eredetinek kell lenni, kreatívnak, meg főleg "másnak, mint a többi", vö. Te annyira más vagy, mint a többi lány.

Sajó László Öt és feles

Egotrip

Három a király

Karácsonyeste, három nappal a világvége után egy vezető nélküli tehervonat gördült be a Déli pályaudvarra. Ha van vakvágány, akkor van vakvonat is. A vonaton semmi, senki - de, mégis, egy férfi mászott ki az egyik vagonból. Tisztogatta szénporos télikabátját, és elindult az Alkotás utcán, míg az Araráth utcához nem ért.

Balázs Zoltán: A jobb lázadása

Egotrip

Szédület

Van az úgy, hogy az embert elfogja a szédület. Széchenyit például elég gyakran elfogta, 1846-tól fogva nagyjából hetente. 1847 novemberének egy napján például ezt jegyzi föl: "Öszszeszólalkozom B[atthyány] Lajossal. - Csaknem pisztolyra menően. Úgy sejtem: agyon fogom lőni. Szakálla alsó csúcsát célzom meg...; a homlokán találom el... s összeesik, mint egy uszkár. - ", Istenem - kedvem volna hozzá, rettentő kedvem!"

Belpol

Iskoladráma a közoktatási esélyegyenlőségről

Belpol

Hiányzó padtárs

Hogyan működik az az intézményi mechanizmus, amely hermetikusan elzárja az alacsonyabb státuszú roma gyerekeket a minőségi oktatástól? És az elitiskolák tanulói vajon akarják ezt? Vagy fogalmuk sincs arról, miért jár az ő iskolájukba csupa velük egyívású gyerek?

Szegregációs perek

Belpol

A "rideg integráció" után

December 6-án az egri törvényszék első fokon elmarasztalta a gyöngyöspatai önkormányzatot az iskolai szegregáció ügyében. Két nappal korábban a nyíregyházi törvényszéken az újranyitott gettóiskola görögkatolikus fenntartója próbálta bizonyítani, hogy a "szeretetalapú" elkülönítés a gyerekek javát szolgálja. A két perben a szegregáló iskola két modellje: a Jobbik és a Fidesz oktatáspolitikája áll a bíróság előtt.

Egy újabb különös józsefvárosi ingatlanügy

Belpol

Száll ide, száll oda

Nemcsak kedvező áron, de az idő múltával egyre kedvezőbb feltételekkel jutott egy Köztársaság téri épülethez egy magáncég a józsefvárosi önkormányzattól, majd a tulajdonos az ingatlant egyik cégétől a másiknak adta tovább. A tulajdoni lap ellentmond Kocsis Máté polgármesternek, aki azt állítja, hogy csak idén márciusban írták alá az adásvételi szerződést - holott arra 2010-ben sor került.

Magyar munkavállalók Tengizben

Belpol

Lelkesedésük töretlen

Sem a 90-es évek rémtörténetei, sem a mostani milliárdos környezetszennyezési büntetések nem riasztják el a magyar munkavállalókat, ha Tengizről van szó. A kiutaztató Vegyépszer-utód nem is hallott a bírságokról, a vele üzleti kapcsolatban álló orvos pedig nem akar az egészségügyi kockázatokról beszélni. Olaj és vodka rengeteg van kinn, a kén pedig hegyekben áll. Akárcsak a pénz.

Kovács M. Mária történész a numerus clausus törvényről

Belpol

Az első lépés

1920 őszén született meg a XX. századi Magyarország első nyíltan diszkriminatív, zsidóellenes indíttatású jogszabálya. Nemrég megjelent könyvében (Törvénytől sújtva - A numerus clausus Magyarországon, 1920-1945, Napvilág) a téma kutatója, a CEU professzora sorra leleplezi azokat a mítoszokat, amelyeket az utóbbi évtizedekben e szégyenletes cikkelyek köré szőttek.

Fekete György pályájának első fele: hányattatásai a kommunizmusban

Belpol

A Fekete-ország

A Kádár-korszak elvtelen középszerűségének élő emlékműve - annak idején a karrierért és a szolid megélhetésért vállalt konformizmus hobbitevékenységeként egészen odáig elmerészkedett, hogy hülyeségeket gondoljon a világról. Érdemei szerint úgy személyét, mint életművét a megérdemelt felejtés övezné - ha Orbán Viktor nem őt tette volna meg a magyar kultúrafinanszírozás urává.

A Blikk belülről

Belpol

A legnagyobb magyar

Lehet utálni, lesajnálni, ignorálni, mások nyomorából pénzt csináló szennylapnak tartani, a tény akkor is az, hogy a Blikk Magyarország legolvasottabb napilapja, ahol - mint erről a szerkesztőségben eltöltött hetek alatt sikerült megbizonyosodnunk - a maga műfajában vérprofi, minőségi munka folyik.

Külpol

Interjú

Külpol

"A sorsolás mint demokratikus módszer"

David van Reybrouck író, politológus, kultúrtörténész a demokrácia megújításáról

G1000 néven több mint ezer véletlenszerűen kiválasztott polgár részvételével indított vitafórumot 2010-ben harminc belga értelmiségi. A projekt végső célja a képviseleti demokrácia megújítása, vezetője a kortárs nyugat-európai politikai gondolkodás fenegyereke. (Két könyve, A járvány és A populizmus védelmében magyarul is megjelent.) A vállalkozás tanulságairól beszélgettünk.

Gazdaság

Mi lesz a devizatartalékkal?

Gazdaság

Vinni a másét

Jövő tavasszal új vezetése lesz a Magyar Nemzeti Banknak (MNB). Akkor végre besétálhat Orbán Viktor a jegybank épületébe, és az ott található devizatartalékot felmarkolja, majd a szokásos marhaságaira elkölti - ez a széles körben népszerű forgatókönyv valójában aligha fog bekövetkezni. Igaz, nem a miniszterelnök miatt.

Zene

mi a kotta?

Zene

Fűszer és csemege

"Stahlbaum egészségügyi főtanácsos gyermekeinek december huszonnegyedikén egész nap tilos volt bemenniük a nappali szobába és még inkább az abból nyíló szalonba. Frici és Marika a hátsó szoba sarkában kuporogtak, az alkonyi sötétség egyre mélyült körülöttük, s mivel elfelejtettek lámpát vinni nekik, inukba szállt a bátorságuk."

Lemez

Zene

Kitalált, elvágyódó, robotos

Három magyar elektronikus lemez

Magyarország elektronikus zenei partikultúrája biztosan látott már szebb napokat - vagyis éjszakákat -, mindazonáltal ha az utóbbi évtizedet vesszük, belátható, hogy nem csupán a műfaj legnépszerűbb előadói, hanem a zsánerre legnagyobb hatást gyakoroló művészek, illetve a feltörekvő tehetségek is folyamatosan tiszteletüket tették nálunk.

Zene

"Lehet tőle élni"

Tóth Zoltán (Spenót), Géresi László (Lackó) és Székely Balázs - Puszi együttes

Kezdetben volt a Csókolom, aztán lett belőle Puszi. A Puszi nagyon jó, és marad is a placcon, de most újra felmerült, hogy Csókolom is legyen. Erről lesz szó a következőkben.

Kislátószög

Zene

Kicsi, de nagyon erős

Az izlandi popszíntér mechanikája

Izlandot háromszázezren lakják, és egy ideje úgy tűnik, mintha a szigetország minden polgára nemzetközileg is jegyzett pop- vagy rockzenekarokban játszana. Hogyan és kik működtetik az izlandi könnyűzenei színteret? A helyszínen kerestük a választ.

Film

Film

Film

Börni, az eszelős temetős

Egy ostoba magyar cím ma már elengedhetetlen tartozéka minden hazánkban forgalmazott közönségfilmnek. Mégse tessenek arra gondolni, hogy a szokásos kaki-pisi-fütyi humort ezúttal a cím sugallta hullás bohóckodás, afféle koporshow váltja fel: Richard Linklater rendező inkább szatírában utazna.

tévésmaci

Film

Ebenézer pulykája

Amikor Sztupa és Troché megváltoztatták a dolgokat, abban nem volt sok köszönet. Csak kevés.

Tévé

Film

A szú a védelemé

Showder Klub

Van precedens ilyesmire, azonban elsőre igencsak meglepő hírek jutottak tudomásunkra a tréfacsinálók világából; az egyik, hogy a Huffington Post információi szerint Stephen Colbert humorista szenátori székért indulna, a másik, hogy a Showder Klub valamelyik meghatározó arca nem mutatkozik többet a műsorban - ő is politikusi pályára vágyna?

Film

Egy vég és egy kezdet

A televíziózás és a tévésorozatok

Annak idején, amikor győztes új médiumként lenyomta és szabályosan a csőd, a megsemmisülés szélére vitte a mozit, a televízió grátisz vette az elsöprő sikert, és most ugyanolyan reflektálatlanul és értetlenül mereszt nagy, ártatlan szemeket a soros paradigmaváltásra, amelynek ő az áldozata. És persze küzd ellene tiszta erőből.

DVD

Film

Porfestő erő

Antonioni- és Tarkovszkij-sorozat

Hogy kinek kell ma egy tűnt világról ránk maradt klasszikus? Pláne kettő! A kérdés lehetne merőben költői is, mi viszont abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy akár név szerint is meg tudjuk mondani, 2012-ben kiket örvendeztet meg e két hétpróbás kriptaszökevény.

Interjú

Film

"Maximum másfél!"

Richard Gere filmsztár

A Gengszterek klubja, az Amerikai dzsigoló, a Micsoda nő, a Garni-zóna, a Chicago, a Higgy neki, hisz zsaru 63 éves sztárja Kairó és San Sebastián filmfesztiválján mesélt pályafutásáról és új szerepéről a Végzetes hazugságokban.

Film

Film

Kutyaütők

Martin McDonagh: A hét pszichopata és a si-cu

Ha az a posztmodern, amikor egy film író főhősével rendre megtörténik minden, amit készülő forgatókönyvében leír, akkor azt hogyan nevezik, amikor az író főhős és haverjai igyekeznek szándékosan elérni, hogy megtörténjen velük, ami le van írva a félkész könyvben; aki pedig valójában a filmet írja, addig szórakozik ezzel, hogy a nézők végül már tényleg nem tudják, tulajdonképpen az előbbi vagy az utóbbi verzió látható éppen?

Kultúra

Interjú

Kultúra

"Még egy jó hamisítónk sincsen"

Virág Judit művészettörténész, igazságügyi festményszakértő

A Virág Judit Galéria és Aukciósház rekordleütéseinek Top 10-es listáját Munkácsy Mihály Poros út I. című munkája vezeti (220 millió), a második helyen Csontváry Kosztka Tivadar Hídon átvonuló társaság című festménye (180 millió) áll. A műtárgypiac idei legnagyobb szenzációja egy 113 éve lappangó Csontváry-festmény, a Traui tájkép naplemente idején. A december 16-án - interjúnk elkészülte után pár nappal - megrendezett árverésen a művet rekordáron, 240 millió forintért ütötték le.

Színház

Interjú

Színház

Csapjunk bele a lecsóba!

Alföldi Róbert, a Nemzeti Színház igazgatója

A kormány egyebek mellett a Nemzeti Színház végét is a karácsonyfa alá teszi az ő népének. Amikor az alábbi interjú készült, már megvolt az a bizonyos "szakmai" bizottsági meghallgatás, amelynek végeredményére a kinevező hivatkozni fog, de a döntést még nem hozták nyilvánosságra. Azt csak az új igazgató, Vidnyánszky tette meg, számos nyilatkozatának - nem a szövegével, hanem a - jelentésével. Alföldi mindvégig azt mondta, bízik abban, hogy az általa vezetett színház eredményeit megbecsülik a politikusok - vagyis a szakmai alapú döntésben. Azt kérdeztem legelőször, hogy bizalom ide vagy oda, kommunikáció meg amoda, azért vajon tudja-e, amit tud.

Színház

Színház

Békebeli cécó

Darvas-Varró-Hamvai: A zöld kilences

Vadonatúj zenés darab - mi több: "zenés pesti cécó" - a Vígszínház színpadán, egyenesen bő száz évvel ezelőttről, legalábbis ami a figurákat és a mesét illeti. Bár ez utóbbi fordulatai oly időtlennek mutatkoznak az időben, mint a békebelinek tudott helyek közül a kávéház, a kávéházi szórakozások közül a kártya, azért mégiscsak a boldog békeidő lengi be a sztorit és az atmoszférát. A békeidő boldogsága akkor hág önnön csúcsára, amikor a darab végén 1914-et emlegetik.

Könyv

Könyv

Könyv

Török András: Budapest könyv

Az ember budapestinek nem születik, hanem azzá válik. Török András bevallottan nem az őslakosoknak szánta a legutóbbi kiadása (2001) óta kibővített könyvét, amely egyébként először idegen nyelveken jelent meg.

Könyv

Könyv

Orrhosszal

Londontól Londonig - Hatvannégy év olimpiai sikerei

Könyv

Rajzol, olvas, számol

Könyvek kisiskolásoknak

Sok helyen ma is elvárás, hogy karácsonyra az elsős gyerek írjon, olvasson, számoljon, és legalább annyi mutatványt produkáljon, mint a nagyhírű bűvész, aki "A lábával karikázik, / A kezével citerázik, / Az orrával orgonázik, / A fülével figurázik". És közben még véletlenül se menjen ki a vonalból.

Elsüllyedt szerzők XXXIII.

Könyv

Operától Bonchidáig

Bánffy Miklós (1873-1950)

Grófnak született, és az érdeklődése sokkal szerteágazóbb volt annál, semmint hogy életében és utóéletében ne ítéljék olykor nagyszabású, úri dilettánsnak. Jóllehet, irodalomtörténetünkből éppúgy botorság kifeledni Bonchida urát, akárcsak a magyar szcenika nagyjainak sorából.

Képzőművészet

Fiatal művészek megleckéztetése

Képzőművészet

Fillérekkel szórakoznak

A kulturális szféra kormányzati kivéreztetése - nem meglepő módon - különösen súlyosan érinti a pályakezdőket, veszélyezteti a művészeti utánpótlást. Nem kizárólag a pénzhiány, hanem az egyre fokozódó kiszámíthatatlanság.

Kiállítás

Képzőművészet

Kicsiny Balázs: O. története

A 2B Galériában látható kiállítás három szálon fut. Az első, amely egyfajta összegzésnek tekinthető, a 2012 tavaszán a Saint Louis-i Washington Egyetem Kemper Művészeti Múzeumában bemutatott Killing Time című installációja.

Interaktív

Társasjáték

Interaktív

Világuralom középhaladóknak

Sid Meier: Civilization

A népszerű számítógépes játék alapján megalkotott, de annak ismerete nélkül is játszható Civilization a táblás társasjátékok királya. Nem csak azért, mert remekül és újszerűen egyesíti az elmúlt évek korszakalkotó játékainak - mint a Rizikó, a Catan, a Dominion vagy a 7 Csoda - mechanizmusait, és nem is csak azért, mert felülmúlja őket kivitelezésében, a játékosoknak kínált lehetőségeiben, játékidejében (még középhaladóknak is legalább három órát kell rászánniuk). Hanem mert gyakorlatilag az egész világ működését próbálja modellezni - megdöbbentően nagy sikerrel.

Rádió

Interaktív

Vidámabb vasárnap

Keresztényüldözés a közrádióban

Nehéz eldönteni, hogy sírjunk-e vagy nevessünk, de mivel éppen elég sírnivalónk volt mostanában, ezúttal inkább az utóbbit választanánk. A Vasárnapi újság ehhez jó alap, talán túl jó is, de azért nem őrültünk meg teljesen, hogy a hét utolsó reggeléből (és ki tudja, talán egyben a világ egyik utolsó reggeléből is) két és fél órát rááldozzunk, inkább az éjszakai válogatást hallgatjuk végig. Abban is éppen elég a cifraság.

A tehetségkutató győztese

Interaktív

Gergő és a gépezet

Őstehetség" - mondták Oláh Gergőről az X-Faktor válogatásán, és simán bejutott a döntőbe. De a jó adottságú fiúnak a műsor után kell igazán bizonyítania.

Sport

Michelisz Norbert autóversenyző

Sport

"Mint egy cirkuszi mutatvány"

Netes szimulátoron indult a karrierje, virtuális sikereinek köszönheti, hogy az igazi versenyautó volánja mögé ülhetett. Mindjárt első teljes idényében a magyar autósport történetének első túraautó-világbajnoki (WTCC) futamgyőztese, idén a nem gyári csapatok versenyének világbajnoka lett.

Gasztro

étel, hordó

Gasztro

Hooters

Noha a csaplárosné figurája évszázados népszerűségnek örvend, a hazai vendéglátóhelyek (elsősorban kocsmák) férfiközönségének gondolkodásmódját jelenleg is a "Miért jobb a sör a nőnél?" típusú manifesztumok határozzák meg.

chili&vanília

Gasztro

Freestyle bejglik

Ez a legjobb bejgli recept, amivel valaha találkoztam, a tészta hajszálvékony és puha, a töltelék gazdag és szaftos. Ha most nekikezd, estére pont kész lesz!

Konyhai kémia XXXVI.

Gasztro

Zörög a sztaniol

Szaloncukor

Közel-távoli minták alapján adaptálva és a mi ízlésünkhöz alakítva - így lett kivételes magyar csemege a szaloncukor.

Lélek

Interjú

Lélek

"Úgy nyerj, hogy legyen következő parti"

Jesztl József szociálpedagógus

Jobb lenne a világ, ha többet játszanánk. A mai komplex társasjátékok az élmény mellett sokféle kompetenciát fejlesztenek, ezért jól használhatók a tehetséggondozásban, a felzárkóztatásban és a rehabilitációban. Interjú Jesztl József szociálpedagógussal.

Karácsony, lidércnyomás

Lélek

Átrendezett vonások

Minden évben egy kicsit korábban kezdődik a nyomasztás. Idén egy magazin mellékletében bukkantam az első fecskére szeptemberben, a háromoldalas cikk azt taglalta, hogy már most késésben vagyunk, de talán még behozhatjuk a lemaradást.

Lélek

A visszahúzott rugó

Török András, a Budapest könyv szerzője

A politikának gyorsan hátat fordító egykori kulturális államtitkár jelenleg egy művészeti menedzsmenttel foglalkozó céget vezet, szabadidejében pedig huszonhárom éve megjelent fővárosi kalauzát bővíti vagy írja újra, mint ezt az idén, Budapest könyv címmel megjelent kötete is bizonyítja. A Magyar Szecesszió Házában lévő irodájában beszélgettünk.

Tudomány

IQ-dilemmák

Tudomány

Az ész a fontos

Van-e összefüggés az intelligencia és a siker között? Függ-e a származástól, kultúrától, hogy ki mennyire intelligens?

Lokál

Kiállítás

Lokál

Időhinta

Budapest - Fény és árnyék. A főváros 1000 éves története

Van a kiállításnak egy variabútorral berendezett apró sarokszobája. Korabeli könyvek, korhű csecsebecsék - még sincs semmi nyoma az elvárható lakótelepies szűkösségnek. Hogyan is lehetne, amikor az egykori királyi palotához méltó két hatalmas ablak valósággal beemeli a kinti panorámába a sarokszobát!