Összeáll a Hungária egy nagykoncert erejéig

  • Narancs.hu/MTI
  • 2023. május 21.

Zene

Fenyő, Novai, Dolly és Szikora a Puskás Arénában.

Egy nagykoncert erejéig újra összeáll a Hungária. Az esemény 2024. június 1-jén lesz a Puskás Arénában.

A csapat legsikeresebb, nyolcvanas évekbeli felállásából Fenyő Miklós, Novai Gábor, Dolly és Szikora Róbert is színpadra lép jövő nyár elején a Puskás Arénában, és velük olyan slágerek csendülnek ismét fel, mint a Hotel Menthol, a Duci Juci, a Csókkirály vagy a Limbó hintó – közölte a szervező Broadway Event vasárnap az MTI-vel.

A Fenyő Miklós által eredetileg 1968-ben életre hívott Hungária beatzenekarként is a legnépszerűbb magyar előadók közé tartozott, és két lemezt (Koncert a Marson – 1970; Hungária – 1971) jelentetett meg. 1980-ban új felállással és koncepcióval tértek vissza.

Rock and Roll Party című lemezük magyar rekordot jelentő 650 ezer példányban kelt el, ma is minden idők legkelendőbb hazai albumai közé tartozik. 1981-ben a Limbó hintóval megnyerték a Tánc- és popdal fesztivált, százezres példányszámban fogyott Hotel Menthol című albumuk is.

A Hungária ekkori klasszikus felállása: Fenyő Miklós (ének, zongora), Dolly (ének), Novai Gábor (basszusgitár, ének), Kékes Zoltán (gitár, ének), Fekete Gyula (szaxofon, ritmusgitár, ének), Szikora Róbert (dob, ének). 1982-ben Szikora Róbert kivált a zenekarból és megalakította az R-Gót, a sikert sikerre halmozó Hungária számos tagcsere és két további lemez (Aréna – 1982; Finálé? – 1983) után 1983-ban bomlott fel. Fenyő Miklós előbb a Modern Hungáriában, majd szólóban folytatta, Dolly, Fekete Gyula, Kékes Zoltán és Novai Gábor a Dolly Rollban zenélt tovább, Novai hosszú évek óta a Marót Viki és a Nova Kultúr Zenekar vezetője.

1995-ben újra összeállt a nyolcvanas évek Hungáriája, amely százezer néző előtt adott koncertet a Népstadionban és Ébredj fel Rockandrollia címmel egy új lemezt is készített.

Hárman már nem lehetnek ott a jövő évi koncerten az együttes tagjai közül: Kékes Zoltán 2017-ben, Fekete Gyula 2019-ben hunyt el. Az együttes utolsó sikeres éveiben csatlakozott Flipper Öcsi 2008-ban halt meg.

Leadkép: Fenyő Miklós énekes, alapító a Hungária koncertjén 1995. szeptember 16-án a Népstadionban. Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk