rés a présen

„Palettával előjönni”

  • rés a présen
  • 2022. július 6.

Zene

Mészáros Zoltán, a VeszprémFest igazgatója

rés a présen: Hamarosan indul a Veszprém­Fest, hogyan zajlott az előkészítése?

Mészáros Zoltán: Az idén július 11-től 16-ig rendezzük a fesztivált. Azt érzékeljük, hogy mintha a Covid miatt „kiszáradt” piacon most mindenki pótolni akarná az elmulasztottakat: a fellépők a fellépéseket, a szakma pedig a kimaradt bevételeket. Mindehhez az eddigi, jórészt négynapos nagyszínpadi műsor hatnapossá válása is hozzátesz: jelenleg a legnagyobb gondunk a pénzügyi egyensúly megtalálása, a korábbi években megszokott állami pénzeink elmaradnak – szerintem kicsit a jövő évi Európa Kulturális Fővárosa rendezvénysorozat miatt is –, és ez nagy lyukat üt a költségvetésünkön. Mindezek mellett szerettünk volna a ’23-as évre ráfordulva egy erős line-uppal, és egy szélesebb zenei palettával előjönni.

rap: Mire vagy legbüszkébb az idei fesztiválon?

MZ: Amikor több gyereked van, nem tudsz különbséget tenni. Inkább a legnagyobb kihívást, illetve vállalást mondanám, ami egyértelműen az Ana Moura-koncert. Mert bár a szívbe markolóan szép fado zene és Portugália sokakat vonz, de azért ez egy szubkulturális műfaj. Viszont személyesen is nagyon akartam, hogy a világzene, amelyre a fesztivál sokat áldozott, jórészt afrikai és dél-amerikai, karib sztárokkal, ne kopjon ki a felhozatalból.

rap: Kik lesznek a nagy visszatérők?

MZ: Diana Krall 2013-ban, a Gipsy Kings 2009-ben, Jamie Cullum pedig 2016-ban járt már nálunk. Ők visszatérnek most a 19. évadban. A fesztivál felnőtt korú lett, így nálunk sem lehet már minden évben csak új fellépőket hozni. Az idei fesztivál olyan, mint egy jó cuvée: a line-up fele korábbi, a mási fele pedig új fellépőkből áll.

rap: Kik a legfontosabb először fellépő sztárok?

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk