rés a présen

"Nem veszik rossz néven, ha valaki megmutatja"

Pápai Zsanett énekes

  • rés a présen
  • 2013. november 10.

Zene

rés a présen: Mi is az a Jazzin' the Box és a Jazz Poetry?

Pápai Zsanett: A Jazzin' the Box egy olyan, egyedi hangzású kvartett, mellyel egyrészt dzsessz-sztenderdeket dolgozunk fel beatboxalapra modern (pl. hiphop) groove-okkal, másrészt számunkra kedves popdalokat "dzsesszesítünk" saját ízlésünk szerint. A tagok Horváth "Tojás" Gábor (zongora), Horváth Balázs (bőgő) / Dévényi Zoltán (basszusgitár) és Fekete János "Jammal" (beatbox). A Jazz Poetryben Gödri Bulcsu versei szólalnak meg Dévényi Zoltán zenéire (gitár, zongora és elektronikus alapokkal), énekimprovizációkkal és egy Akai EWI 4000s fúvós szintetizátorral kiegészülve.

rap: Te dzsesszénekesnőnek születtél?

PZS: Dzsesszénekesnőnek biztosan nem, énekesnek talán. Sejthettem volna, hogy ezzel kell foglalkoznom, de nagyon jól ment a tanulás, illetve rengeteg különböző dolog érdekelt, így szereztem egy közgazdászdiplomát, majd szerelemből elvégeztem a filozófia szakot, mire megszilárdult bennem az elhatározás, hogy a zenével akarok komolyan foglalkozni. Tehát elég későn kezdtem bele, megpróbáltam nem énekessé válni, de valahogy nem jött össze. Egyébként elsősorban nem dzsesszénekesnek, hanem előadóművésznek tartom magam. A dzsessz az egyik irány a sok közül, ami inspirál.

rap: A nemzetközi porondon is bemutatkoztál. Melyek a legfontosabb helyszínek, kik a legfontosabb partnerek?

PZS: Fantasztikus élmény volt Joe Fondával vagy Rene Trossmannel együtt játszani. A legfontosabb mégis a párizsi koncertem. Mindössze egy szemesztert töltöttem kint (a Sorbonne-on tanultam ekkor filozófiát), mialatt az "ölembe hullott" egy önálló koncert lehetősége a Music Hallban és egy saját kiállítás a Village Suisse-ben (a Cécile Charron Galériában). Szeretem a franciákat, mert hagyják egymást élni, és nem veszik rossz néven, ha valaki megmutatja, mire képes.

rap: Mik a meghatározó zenék, impulzusok?

PZS: Sokféle zenét hallgatok. Madeleine Peyroux és Mina Agossi a kedvencem - egyikük sem "tipikus" dzsesszénekes, mindketten különböző stílusokkal, azok egymásra hatásával kísérleteznek. Szeretem Björköt a kreativitása miatt, Madonnát a karizmája miatt, imádom Kurt Cobaint (Nirvanán nőttem fel), s persze az olyan géniuszokat, mint Prince vagy Michael Jackson, na meg Steve Reich. Zenén kívül leginkább Kandinszkij festészete inspirál, filozófiában Nietzsche, Deleuze, Sartre, Bergson stb. Divatban Paco Rabanne, Jean-Paul Gaultier és újabban Kaposi Dorka, akinek izgalmas kreációit nemrégiben fedeztem fel.

rap: Hol hallhatunk téged legközelebb?

PZS: Mostanában a koncertezés kicsit háttérbe szorult az életemben, ugyanis zenésztársaimmal együtt elmélyülten dolgozunk következő projektjeinken, saját dalainkon, tehát amolyan alkotói fázisban vagyunk. Eközben azért néhány hetente adunk egy-egy klubkoncertet, legközelebb a Jazzin' the Boxszal játszunk október 17-én az Almárium bisztróban (Bp. VIII., Horánszky u. 5.). A további fellépések időpontjáról és helyszínéről a honlapomon (papaizsanett.hu), illetve a Facebookon keresztül érdemes tájékozódni.

rap: Lemez, videó, show?

PZS: Abszolút. Ezeknek a megalkotásával, előkészítésével telnek most a napok. Nem szeretném előre lelőni a poénokat, de annyit elárulhatok, hogy a zene, amelyet most készítünk, egészen más lesz, mint amit eddig hallhattak tőlünk. Következő közös formációnkban Horváth "Tojás" Gábor - aki zeneszerzőként és dzsesszzongoristaként már rengeteget bizonyított - olyan zenét játszik, amit eddig soha, én pedig végre zeneszerzőként és szövegíróként is kifejezésre juttathatom az ízlésemet. Ezzel egy új irányba indulunk, kicsit távolodva a dzsessztől, közeledve az elektronikus popzenéhez.

rap: Vannak babonáid?

PZS: Babonásan hiszek abban, hogy ha színvonalas dolgot csinálsz, megtalálod az arra fogékony közönséget, és hogy a minőségi könnyűzenének van még jövője - akár Magyarországon is.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.