Lemez

Quatuor Ébène: Beethoven Around the World

  • - csk -
  • 2020. január 12.

Zene

2020-ban ünnepli a világ Beethoven születésének 250. évfordulóját. Szerényebb, de szintén nem elhanyagolható jubileum: korunk egyik élvonalbeli vonósnégyese, a francia Quatuor Ébène ez idő tájt fújja el a húsz gyertyát születésnapi tortáján. A kvartett oly módon köti össze a két jeles alkalmat, hogy körbeutazza a világot Beethoven vonósnégyeseivel. Beethoven Around the World. Nemcsak koncerteken szólalnak meg a kompozíciók, de lemezre is kerülnek.

Ezen a CD-n az op. 59-es három, úgynevezett Razumovszkij-vonósnégyes közül szólal meg az első kettő, a No. 1-es F-dúr és a No. 2-es e-moll. Ezeket a kvartetteket – a középső alkotókorszak reprezentatív darabjait – Beethoven Andrej Kirillovics Razumovszkij gróf, bécsi orosz követ megrendelését teljesítve írta, s a három közül az első kettőben úgynevezett thème russe, orosz téma is felhangzik, a harmadiknak pedig az egyik tételét általánosságban oroszos karakterűnek érzik az elemzők.

A Razumovszkij-vonósnégyesek meghatározó tulajdonsága az érettség, a minden tekintetben kiteljesedett írásmód. Ehhez illik az a végsőkig letisztult értelmezés, amelyet az Ébène kvartett a felvételen képvisel. Mindez nemcsak a leg­apróbb részletek minuciózus kidolgozását jelenti, de a karakterek rendkívül markáns megformálását is: bátorságot, erőt, határozottságot, kontrasztgazdagságot – ugyanakkor kipróbált arányérzéket. Ha a Razumovszkij-kvartettek egy zeneszerző férfikorát reprezentálják, ez a két előadás egy együttes életének delét képviseli: a magabiztos tudást, amely mögött ott van húsz év munkája.

Erato, 2019

 

Figyelmébe ajánljuk