Smells Like Spleen Spirit - Gus Van Sant: Az utolsó napok (dvd)

  • Hungler Tímea
  • 2007. március 29.

Zene

Direktorunk utolsó három moziját (Gerry, Elefánt, Az utolsó napok), a "haláltrilógiát" - a közös tematikán túl - a formanyelvi kísérletezgető kedv is szorosan összeköti. Úgy tűnik, ez utóbbi a Nirvana frontemberének (Kurt Cobain) öngyilkosságát feldolgozó Az utolsó napok című filmben ért a csúcsára.

Direktorunk utolsó három moziját (Gerry, Elefánt, Az utolsó napok), a "haláltrilógiát" - a közös tematikán túl - a formanyelvi kísérletezgető kedv is szorosan összeköti. Úgy tűnik, ez utóbbi a Nirvana frontemberének (Kurt Cobain) öngyilkosságát feldolgozó Az utolsó napok című filmben ért a csúcsára.

Egy valamirevaló grunge-rajongó éppen ezért nem is tud majd mihez kezdeni Van Sant mozijával - sem a Smells Like Teen Spiritet, sem a Lithiumot nem hallhatja újra, mi több: egy árva Courtney Love-hasonmást sem láthat keresztülvonulni a vásznon. Akad viszont minden más, ami önmagában is kitenne egy filmelméleti kurzust.

A cím majdhogynem szó szerint értendő: amikor a Blake névre hallgató rockzenészt (Michael Pitt) először látjuk, épp egy erdőn vág át a háza felé, csuklóján kórházi azonosító, később kiderül: az elvonót hagyta ott. Elmesélhető történetünk tulajdonképpen nincs - főszereplőnk megfürdik egy patakban, tábortüzet rak, otthon makarónit főz, dobol, de többnyire maga elé révedve grasszál a házban és környékén, összefüggéstelenül motyog, és szemmel láthatóan folyamatosan be van tépve.

Az utolsó napok hosszú beállításai fragmentumokra és ellipszisekre épülnek, ráadásul a szubjektív szemszögnek is híján vannak - a néző úgy érzi magát a filmet látva, mint egy kukkoló kívülálló (az egyik jelenetben például egy fa mellől és egy ablakon keresztül percekig tanulmányozhatjuk a doboló Blake-et). Hogy némiképp világosabb legyen: Van Sant filmjének szerkezete leginkább egy spiráléhoz hasonlatos - a közös jelenetek teszik nyilvánvalóvá, hogy az események nem lineárisan követik egymást: a következő szcénában mindig azt látjuk, ami a jelenet alatt a többi szereplővel történt.

Merthogy Blake beszűkült világába - némi iróniát is kölcsönözve a mozinak - úgy-ahogy betör a külvilág: a ház tele drogos zenészekkel, hősünk időnként telefonhívásokat kap, melyekre persze, ha a kagylót fel is veszi, nem válaszol, sőt két mormon hittérítő, egy Yellow Pagest propagáló ügynök és egy magándetektív is képbe kerül.

Blake azonban csak bámul maga elé egy Cobain ruhatárát idéző, hosszú ujjú csíkos pólóban, és legalább olyan passzív beletörődéssel viseli, hogy az MTV-n a Boyz II Men szól, mint hogy a menedzsere arra ösztökéli, hívja fel a lányát.

A film vallásos párhuzamait - a főhős nevétől, mely az angol misztikus költőt idézi a Krisztusról értekező mormonokon át az utolsó szcénáig, melyben Blake lelke elhagyja a testét és egy létrán át a mennyországba távozik - nem nehéz észrevenni. A Nirvana-rajongókat valószínűleg a legkevésbé az fogja zavarni a filmben, hogy a rendező szentté avatta a (rock)legendát.

Forum Home Entertainment

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.