mi a kotta?

Szerjozsa

  • mi a kotta
  • 2021. április 7.

Zene

Klasszikus zenei programajánló a 2021/14. hétre

„Verocska vigyázva széthajtotta az ágakat, s egy lépésnyire Szerjozsa Rahmanyinovot, az urasági ház gazdájának unokaöccsét pillantotta meg. Éppen egy fürt orgonát emelt a tenyerére és belemerítette az arcát. Amikor felemelte a fejét, homloka, orra, arca, álla nedves volt, szemöldökére és vékony zsinórbajuszára szirmok és virágtölcsérek tapadtak. Ezt Verocska is szokta csinálni: megfürdetni arcát a harmatos orgonában. De Szerjozsának, Szergej Vasziljevicsnek – ilyen szertartásosan kellett szólítania tizenhét éves unokabátyját – volt más ötlete is, sokkal érdekesebb. Kiválasztott egy kisebb orgonafürtöt, óvatosan a szájába vette, mintha meg akarná enni, aztán ugyanolyan vigyázva kihúzta a szájából és valamit lenyelt. Verocska követte a példáját, s fanyar-hűvös nedvességgel telt meg a szája. Fintorgott, de megismételte a kísérletet. Megkóstolta a fehér, majd a kék, aztán a lila orgonát – mindegyiknek megvolt a maga íze. A fehéré – mintha a mama francia illatszerének dugóját nyalta volna meg, még a nyelve hegye is úgy zsibbadt tőle; a liláéból tintaszag áradt; a legfinomabb a halványkék volt, édeskés, kicsit citromhéj-ízű.”

 
Fotó: Raffay Zsófia

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.