Lemez

Willie Nelson: That’s Life

  • Mészáros Márton
  • 2021.04.07 20:55

Zene

Bővelkedett meglepetésekben a múlt év, de arra nem számítottunk, hogy a 87 éves Willie Nelson „karanténlemeze” Sinatra-feldolgozásalbum lesz.

Már csak azért sem, mert az outlaw country, az amerikai countryzene népszerű műfajának nagy öregje 2018-ban készített már Sinatra-válogatást, és azon a bizonyos My Way című albumon rajta van az összes valamirevaló kortalan sláger. Most a Los Angeles-i Capitol lemezstúdióban és Nelson saját austini stúdiójában, a járvány miatt megváltozott körülmények közepette rögzített Thats Life a korábbi albummal megegyező vállalásnak tűnik. Nem akar mást, mint egy bő félórában megmutatni, hogy milyen jók ezek a régi dalok. És meg kell hagyni, tényleg tátva marad a szánk, mert már a Nice Work if You Can Get It elhozza azt a játékos, könnyedén elegáns hangulatot, amivel az album lényeges része jellemezhető. A You Make Me Feel so Young tele van ön­iróniával és könnyed elmélkedéssel, miközben a rézfúvósok és a lehetőségekhez mérten fürge, felfelé lépdelő tempót diktáló zongorista is csillogó teljesítményt nyújt. A címadó szám megőrzi az eredeti swing hangzást; és van benne egy sor pimasz kis odamondás a pesszimistáknak. „Elég öreg vagyok már ahhoz, hogy azzal foglalkozzam, amivel én akarok” – sziszeghetné a dal lezárásaként a veterán előadó. Ezt igazolná, hogy nem akarja egy az egyben Sinatrát kopírozni, de arra sem vágyik, hogy Bob Dylan módjára új értelmet keressen az életműnek. Így is akadnak szerencsés húzások: a szívbe markoló Cottage for Sale és a felszabadító erejű Luck Be a Lady olyan bravúros és friss megoldásokat rak elénk, amelyekre emlékezni fogunk.

Navarrai Mészáros Márton

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap. Nézzen be hozzánk minden nap: hírszolgáltatásunk ingyenesen hozzáférhető. Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk