Lemez

Kings of Leon: When You See Yourself

  • Nagy István
  • 2021.04.07 20:55

Zene

Egyre több olyan album jelenik meg mostanában, amely már régóta készen áll, de a készítői még egy darabig bíztak abban, hogy el lehet csúsztatni a kiadást addig, amíg újra beindul a koncertipar.

A nyolcadik Kings of Leon-lemez, a furcsa módon kriptovalutás token formátumban is elérhető When You See Yourself is ebbe a kategóriába tartozik – a három testvérből és egy unokatestvérükből álló zenekar idáig visszatartotta a megjelenést.

Az új albumra Caleb Followill énekes-gitáros a szokásosnál kevesebb dalszöveget írt egyes szám első személyben, a hangszerelés pedig úgy változott, hogy Jared Followill domináns basszusjátéka helyett a szintetizátorok kerültek előtérbe. Egy jó ideje az figyelhető meg, hogy a Kings of Leon egy gyengébb album után egy jobbat ad ki, aztán minden folytatódik elölről – a 2016-os Wallshoz képest az új lemez ismételten valamivel élvezetesebbre sikeredett. A hangulat elszállós; pörgős fesztiválkedvenceket nem igazán kapunk, a szövegek pedig – noha a Covid előtt íródtak – több esetben is profetikusnak bizonyulnak. A westernes tematikájú The Banditben a déli mocsaras rock randizik a U2 bombasztikus gitárhangzásával, a Stormy Weatherben funkos ritmika dominál, a Supermarketben George Harrison szelleme gitározik, és a zenekar ritkán lép túl a középtempón. Néha szinte már altatódalos a hangulat, de nem feltétlenül negatív értelemben. Aztán mielőtt végleg elaludnánk, az amúgy egészen politikus hangvételű Claire & Eddie végére Caleb odabiggyeszt egy vicces Britney Spears-utalást.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap. Nézzen be hozzánk minden nap: hírszolgáltatásunk ingyenesen hozzáférhető. Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk