színház - HÁY JÁNOS: A GÉZAGYEREK

  • - ki -
  • 2009. június 18.

Zene

című darabját a Szabadkai Népszínház Magyar Társulata mutatta be a POSZT-on. Darab, rendező és társulat szerencsés találkozása az előadás: Bérczes László mindig a felszín alatti rétegeket-motívumokat kutató rendezői módszerében kivirul Háy darabja, melyben egy autista fiatalember beilleszkedési zavarokból álló életének rövidke epizódja tárul elénk.
címû darabját a Szabadkai Népszínház Magyar Társulata mutatta be a POSZT-on. Darab, rendezõ és társulat szerencsés találkozása az elõadás: Bérczes László mindig a felszín alatti rétegeket-motívumokat kutató rendezõi módszerében kivirul Háy darabja, melyben egy autista fiatalember beilleszkedési zavarokból álló életének rövidke epizódja tárul elénk. Falusi környezet, szeretõ anya. A konyha fekete-fehér pepitájába zárt fiú egyszer csak munkához jut: a multi tulajdonolta kõfejtõben õ nézi a köveket szállító szalagot, és kezében a gomb, amellyel szükség esetén megállíthatja. De szükség nincsen. Csinálnak neki: megviccelik, csupa jóságból, hogy érezze végre saját fontosságát.

A "hibás" ember "hibátlan" környezetében csupa jó ember él: ki-ki a maga módján jó, és senki nem árnyalatlanul, mesésen az. Bérczes nem rendíthetetlenül és vakon optimista; szeme éles és kutakodó: egyszerû, iszákos, irigy emberek szeretik ezt a Gézagyereket, és a szeretetük következtében zárják be végképp a konyha pepitájába.

A nézõk karéjából kihasított szeletekben létezik az anya, a falu rosszlánya, a boltos, a szomszéd, az ivócimborák. A színészek épp oly alaposak és mélyek, mint a rendezõ: tûnõdõ-töprengõ aprólékossággal kidolgozott alakításuk koherens és az egyetlen célra tör: a szeretet, a jóság vezérelte élet elkerülhetetlen csapdáira. Mégis higgadt és "elviselhetõ" a vég: ezt a Gézagyereket továbbra is félteni-szeretni fogják. De neki már nincs több esélye.

Pálfi Ervin minden ízében intenzív és pontos játéka ritka ajándék: Gézagyerek tökéletes. Vicei Natália az anya szerepében a szeretet szomorúságát is megmutatja, de nem hajlandó beledõlni a melankóliába - szerencsére. És megannyi hibátlan karakterformálás: G. Erdélyi Hermina rosszlánya, Csernik Árpád és Mess Attila munkása, Kovács Frigyes "rezonõr" iszákosa és a többiek is felsõfokon játszottak - nagy élmény volt. b>

Pécs, június 9.

*****

Figyelmébe ajánljuk