társasjáték - ALAN R. MOONE AIRLINES EUROPE

  • Kovács Bálint
  • 2011. május 12.

Zene

című stratégiai társasjátéka már a legelső pillanatban meglepheti a táblás játékok kedvelőit: a játékosnak itt nincs bábuja, saját színe vagy csapata, sőt arról sincs szó, hogy bármelyik lépésével csak a saját pozícióját erősítené. Az Airlinesban minden húzás szükségszerűen növeli a többi játékos győzelmi esélyeit is - a játszók feladata az, hogy így éljenek a lehetőségekkel. A játékban különféle európai székhelyű légitársaságok építik ki légi útvonalaikat; minél jobban behálózza Európa légterét, az egyes társaságnak annál inkább növekszik az értéke a tőzsdén.
címû stratégiai társasjátéka már a legelsõ pillanatban meglepheti a táblás játékok kedvelõit: a játékosnak itt nincs bábuja, saját színe vagy csapata, sõt arról sincs szó, hogy bármelyik lépésével csak a saját pozícióját erõsítené. Az Airlinesban minden húzás szükségszerûen növeli a többi játékos gyõzelmi esélyeit is - a játszók feladata az, hogy így éljenek a lehetõségekkel.

A játékban különféle európai székhelyû légitársaságok építik ki légi útvonalaikat; minél jobban behálózza Európa légterét, az egyes társaságnak annál inkább növekszik az értéke a tõzsdén. A játékosok tehát a náluk lévõ részvények arányában igyekeznek növelni a cégek sikerét; hiszen ha nálam van mondjuk az Air Amigos legtöbb részvénye, és én - vagy bárki más - sok útvonalengedélyt vásároltam ennek a társaságnak, akkor a pontszámításkor én (mint többségi tulajdonos) kapom a legmagasabb osztalékot. A játékosnak így rendkívül sokfelé kell figyelnie, hogy eldönthesse, mennyit profitálhat õ, és mennyit a többiek abból, ha az adott társaság növekedésére költ, és hogy melyik cég részvényeit érdemes gyûjteni.

A végletes precizitással megalkotott - a bonyolultság látszata ellenére játék közben már könnyen érthetõ - szabályzat, valamint az okos és mellesleg grafikailag is rendkívül igényes kivitelezés miatt a játékban az elképzelhetõ legkevesebb a szerencsére, a legtöbb pedig a kínálkozó stratégiák felismerésére és az azok közötti választásra van bízva. A rengeteg felmerülhetõ pontszerzési lehetõség, a nem egymás elleni, hanem hangsúlyosan együttes játék és az unalom lehetõségét is elvetõ bónuszok és adu ászok (mint a pluszpontokat jelentõ utak kiépítése vagy a játékban speciálisan részt vevõ "virtuális" részvény) megléte miatt nincs két egyforma menet, ami egyenesen vezet a társasjátékok egyik legfontosabb tulajdonságához: az újrajátszhatósághoz.

Abacus/Gémklub, 2011, 8900 Ft. Magyarországon forgalmazza a Gémklub játékáruház: www.gemklub.hu

*****

Figyelmébe ajánljuk