társasjáték - ALAN R. MOONE AIRLINES EUROPE

  • Kovács Bálint
  • 2011. május 12.

Zene

című stratégiai társasjátéka már a legelső pillanatban meglepheti a táblás játékok kedvelőit: a játékosnak itt nincs bábuja, saját színe vagy csapata, sőt arról sincs szó, hogy bármelyik lépésével csak a saját pozícióját erősítené. Az Airlinesban minden húzás szükségszerűen növeli a többi játékos győzelmi esélyeit is - a játszók feladata az, hogy így éljenek a lehetőségekkel. A játékban különféle európai székhelyű légitársaságok építik ki légi útvonalaikat; minél jobban behálózza Európa légterét, az egyes társaságnak annál inkább növekszik az értéke a tőzsdén.
címû stratégiai társasjátéka már a legelsõ pillanatban meglepheti a táblás játékok kedvelõit: a játékosnak itt nincs bábuja, saját színe vagy csapata, sõt arról sincs szó, hogy bármelyik lépésével csak a saját pozícióját erõsítené. Az Airlinesban minden húzás szükségszerûen növeli a többi játékos gyõzelmi esélyeit is - a játszók feladata az, hogy így éljenek a lehetõségekkel.

A játékban különféle európai székhelyû légitársaságok építik ki légi útvonalaikat; minél jobban behálózza Európa légterét, az egyes társaságnak annál inkább növekszik az értéke a tõzsdén. A játékosok tehát a náluk lévõ részvények arányában igyekeznek növelni a cégek sikerét; hiszen ha nálam van mondjuk az Air Amigos legtöbb részvénye, és én - vagy bárki más - sok útvonalengedélyt vásároltam ennek a társaságnak, akkor a pontszámításkor én (mint többségi tulajdonos) kapom a legmagasabb osztalékot. A játékosnak így rendkívül sokfelé kell figyelnie, hogy eldönthesse, mennyit profitálhat õ, és mennyit a többiek abból, ha az adott társaság növekedésére költ, és hogy melyik cég részvényeit érdemes gyûjteni.

A végletes precizitással megalkotott - a bonyolultság látszata ellenére játék közben már könnyen érthetõ - szabályzat, valamint az okos és mellesleg grafikailag is rendkívül igényes kivitelezés miatt a játékban az elképzelhetõ legkevesebb a szerencsére, a legtöbb pedig a kínálkozó stratégiák felismerésére és az azok közötti választásra van bízva. A rengeteg felmerülhetõ pontszerzési lehetõség, a nem egymás elleni, hanem hangsúlyosan együttes játék és az unalom lehetõségét is elvetõ bónuszok és adu ászok (mint a pluszpontokat jelentõ utak kiépítése vagy a játékban speciálisan részt vevõ "virtuális" részvény) megléte miatt nincs két egyforma menet, ami egyenesen vezet a társasjátékok egyik legfontosabb tulajdonságához: az újrajátszhatósághoz.

Abacus/Gémklub, 2011, 8900 Ft. Magyarországon forgalmazza a Gémklub játékáruház: www.gemklub.hu

*****

Neked ajánljuk

Elszáll az Orion

„A témáról eddig még nem született átfogó kiállítás, amely ennyire komplex módon mutatná be a két háború közötti, metropolisszá nőtt Budapest világát” – olvasható a Magyar Nemzeti Galéria beharangozójában, ami alapján az intézmény nyári tárlata éppúgy lehet két­élű nosztalgiával átszőtt szemfényvesztés, mint az urbanizáció kelléktárának tételes feldolgozása történelmi tanulságokkal.

Zuhanástörténetek

„A Felfelé zuhanásban Kadarkai Endre a magyar popkulturális ikonok történeteit járja körül, akiknek életútja valamilyen tragikus fordulat kapcsán mélyzuhanást vett” – halljuk a nemrégiben indult riportsorozat bevezetőjében. Ígéretes felütés, de rejt magában rizikót. Rögtön a kérdés: mit is jelent egyáltalán az, hogy valaki „magyar popkulturális ikon”?

Élet, nagyság

Rengeteg kraft, nyitottság és bátorság van a szakmában, még a bérletrendszerben működő vidéki kő bábszínházakban is. Ám az erős mezőnyben is kiemelkedő volt a Free­szfe két előadása a Magyarországi Bábszínházak 15. Találkozóján, a nyolcéves kortól ajánlott A halhatatlanságra vágyó királyfi és a leginkább felnőtteknek, esetleg középiskolásoknak szánt Mundstock úr.

Az akasztott ember égő háza

Magyarországon a katolikus papság minden évben, Szent Miklós napján felszenteli a pálinkát. Magyarországon a miniszterelnök úgy akar újabb szavazókat felcsípni, hogy pálinkázós fotókat publikál magáról. A pálinka hungarikum, a hungarikum meg valamiféle pecsét, mely azt hivatott garantálni, hogy az illető produktum a földi javak legkiválóbbika, amelyet csak nekünk teremtett nagy jókedviben a szent atyaúristen.

Lendületből

Vasárnap több mint 50 településen pótolták a veszélyhelyzet miatt elmaradt időközi önkormányzati választásokat. Összesen 74 különböző választást tartottak, számos helyen ugyanis párhuzamosan lehetett voksolni polgármesterjelöltekre és egyéni képviselőjelöltekre. A választások többsége pártpolitikai szempontból érdektelen volt, mert csak független jelöltek indultak. Ahol viszont versenybe szálltak a pártok, ott elég egyértelmű kép rajzolódott ki az ellenzék folytatódó vesszőfutásáról és a Fidesz egyre nyomasztóbb fölényéről.

Jogfosztás után

Az amerikai legfelsőbb bíróság döntésével egyik napról a másikra illegálissá vált az abortusz jó néhány tagállamban, rövidesen pedig akár az államok felében lehet tiltott vagy erősen korlátozott ez a jog. Sokan attól félnek, hogy ez csak a kezdet: az eddig a tagállami jogköröket hangsúlyozó abortuszellenesek immár országos tiltást szeretnének, miközben más jogok is veszélybe kerülhetnek.

Együtt egymás ellen

Egy időben tartják 2024-ben az önkormányzati és az európai parlamenti választásokat, ami tovább bonyolítja az ellenzék helyzetét. Vannak olyan polgármesterek, akik szerint minthogy eddig is nehezített pályán mozogtak, ezt a helyzetet is kezelni lehet majd.

És tényleg a fejükre omlik

Üzletszerűen, bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás és pénzmosás bűntettével, hamis magánokirat felhasználásának vétségével gyanúsítják a Magyar Pünkösdi Egyházhoz tartozó Közösségi Misszió előzetes letartóztatásban lévő ügyvezetőit. Az egyházvezetés 2019 óta mindenről tud, de nem foglalkozott a feltárt visszásságokkal. Most is hallgatnak.

„Még nem látott várost”

Ha egyszerre tartják az EP- és az önkormányzati választásokat, az ellenzéknek nyár végére ennek megfelelő választási stratégiát kell kidolgoznia. Csárdi Antal LMP-s képviselővel beszélgettünk még a fővárosi terek államosításáról, a költségvetésről, az extraprofitadóról és Hadházy Ákosról is.