rés a présen

Toljuk a kontentot

Hó Márton dalszerző

  • rés a présen
  • 2012. március 11.

Zene

rés a présen: Valamiféle korszellem hívta létre két éve a Jégkorszakot? Hó Márton: Nyilván benne volt a névválasztásban a kétezres évek globalizációs paráztatása, de nem volt annyira tudatos névválasztás, csak ez a név passzolt hozzám. Régebben újságíróként dolgoztam ezen a néven, többek között a Narancsnak is.

Az első időszakban duóban játszottunk rengeteg helyen (kisebb klubokban, rádióadásokban), ez volt a két szál gitáros lo-fi időszak, amiben Szőke Barna, a Qualitons gitárosa volt a társam. Aztán nagyjából fél év alatt összeállt a Jégkorszak teljes zenekaros felállása (Horváth Kristóf basszusgitárral, Gulyás Kristóf dobbal csatlakozott), a bemutatkozó koncert 2010. december 27-én volt Péterfy Bori & Love Band előtt a szomorú véget ért West-Balkánban. Kezdetben azt mondtam mindenkinek, hogy gardróbpopot játszunk, de talán jobban jellemzi a zenénket a fürdőszobapop címke.

rap: Milyen munkamegosztásban keletkeznek a dalok?

HM: A zenét 80 százalékban én írom, de a kiindulópont mindig csak egy kétakkordos, nagyon minimál alap, ami a zenekaros hangszerelésnél lesz igazán teljes. A hangszerelésért gitárosunk, Barna a felelős.

rap: Mikor érzed magad inspirálva?

HM: Elég sok minden hatott rám, és nem is elsősorban zenék vagy zenészek, nyilván nem tudok mindenkit felsorolni. Az egy szál gitáros singer-songwriterek közül Nick Drake (a Pink Moon lemezt mindenkinek ajánlom!), Bob Dylan, José Gonzalez, Laura Marling, Bon Iver, Sean Carey, a hazaiak közül Cseh Tamás, Víg Mihály, Bérczesi Róbert, Kristóf Norbert. Aztán vannak örök kedvenc zenekarok (Radiohead, Sonic Youth, Animal Collective, Nick Cave & The Bad Seeds), de rajtuk kívül talán fontosabbak azok az írók, filmrendezők, akik valamilyen úton úgyis hatnak rám, ha nem veszem észre: Kundera, Mrozáek, Murakami Haruki, Kurt Vonnegut, Lars von Trier vagy Fliegauf Benedek. Na, meg van néhány film is, például az Elveszett jelentés vagy a Donnie Darko. Bárki vagy bármi lehet inspiráló, egy kiállítás vagy installáció ugyanúgy, mint egy ismeretlen lány a metrón.

rap: Nemrég jelent meg első nagylemezetek, a Dalok a fürdőszobából. Van-e kedvenc slágered róla?

HM: Most az I'm a singer-songwriter című programadó dal a kedvencem a lemezről, de nyilván ez kéthetente változik. Nagyon fontosak a visszajelzések, és szinte csak jó vagy kiváló visszacsatolást kaptunk, a zenei magazinok és honlapok szerették, de a közönség is szerette, eddig 12 ezren hallgatták meg a Bandcamp oldalunkon (www.jegkorszak.bandcamp.com - aki szeretné, ingyen is letöltheti innen vagy fizethet is érte, amennyit akar). Azért ez három hónap alatt nem rossz eredmény, ráadásul idén januárban meghívtak minket az MR2 Akusztik sorozatba.

rap: Hol lehet hallani benneteket legközelebb?

HM: Március 23-án az ország egyik legjobb helyén, a veszprémi Expresszóban toljuk a kontentot. Tervben van egy singer-songwriter párbaj is március 25-én a Merlinben, a Stilblog saját rendezvényén.

rap Van újabb terved?

HM: Idén tavasszal indul az MR1-Kossuth rádión az Időfutár című hangjáték, a rendezője Salamon András, az írója Tasnádi István. A lemezünk producerével, Tövisházi Ambrussal és Kiss Erzsivel közösen készítjük a hangjáték zenéjét, eddig nagyjából 12 számmal vagyunk készen. Ez a napi rendszerességgel jelentkező hangjáték a mostani, webkettőn (vagy webhármon?) szocializálódó fiataloknak szól majd, de más korosztálynak is érdemes lesz hallgatni.

(Minden más a Jégkorszakról: www.facebook.com/homartonwww.jegkorszak.blog.hu)

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.