videojáték - CALL OF DUTY: BLACK OPS

  • - gulyás -
  • 2011. január 20.

Zene

Érdekfeszítőbb lenne az Activision-franchise legújabb darabjának szórakoztatóipari jelentőségét taglalni, mint magát a terméket. A COD-sorozat új példánya ugyanis elrettentően unalmas, slendrián, a profeszszionalizmus álarcába bújtatott gagyiság.
Érdekfeszítõbb lenne az Activision-franchise legújabb darabjának szórakoztatóipari jelentõségét taglalni, mint magát a terméket. A COD-sorozat új példánya ugyanis elrettentõen unalmas, slendrián, a profeszszionalizmus álarcába bújtatott gagyiság. Pofátlanul rövid (alig ötórás), egyszereplõs kampányt, lényegében az elõzõ kiadásból átemelt multiplayert és a nullával egyenértékû kooperatív játékmódot kaptunk.

Aki nem ismerné a sorozatot: a Call of Duty két fejlesztõstúdió vetésforgóban gyártott portékája. Kettejük közül mindig is az Infinity Ward szállította a jobban sikerült darabokat: a tavalyi rész (Modern Warfare 2) volt a széria csúcsteljesítménye. Történetvezetésben, játékélményben verhetetlent alkottak a fejlesztõk, igazi kasszasikert, ami elegendõ is volt ahhoz, hogy egy életre összeakaszkodjanak a jogtulajdonos kiadójukkal, és megszûnjenek létezni. Ilyen elõzményeket követõen lépett színre a büdöske kistestvér, a Treyarch, amely mindig is az üstökös bratyó mögött kullogva igyekezett trendformálónak látszani. Eredeti ötletük nem lévén nehéz helyzetben voltak: a tavalyi epizód után modern környezetben nem gondolkodhattak, tapasztalatuk pedig egyedül a korábbi évek - mára vállalhatatlanná lett - gyakorlatának megfelelõen a második világháborús eresztések gyártásában volt.

Kínjukban ezért csak egy pöttynyit tekerték vissza az idõ kerekét, és a hidegháború idõszakába helyezték az eseményeket. Így jött létre a sorozat legbutább ellenfeleit felvonultató, a játékos közremûködését a minimumra szorító epizódja. Legtöbbször még csak nyomogatnunk sem kell semmilyen gombkiosztást, elég, ha bámuljuk, ahogy az általunk "irányított" karakter végrehajtja az elõre leprogramozott akciósorokat. Elszomorító az egész: az iparág pont az ilyen fércmûvek miatt tart ott, hogy reputációja a pornóiparét súrolja - alulról.

- gulyás -

Activision/Treyarch, 2010; PS3/XBOX 360/PC, 13 990/12 990 Ft

**

Figyelmébe ajánljuk