web - IBSEN.NET

  • Kovács Bálint
  • 2011. július 28.

Zene

E hét pénteken épp S-o Paulóban játszanak Ibsent; aki siet, még kaphat jegyet a Kísértetekre. Izlandon 1892-ben, Magyarországon 1889-ben játszották először; Zimbabwéban utoljára 2006-ban láthatta a mester művét a nagyérdemű.
E hét pénteken épp S-o Paulóban játszanak Ibsent; aki siet, még kaphat jegyet a Kísértetekre. Izlandon 1892-ben, Magyarországon 1889-ben játszották elõször; Zimbabwéban utoljára 2006-ban láthatta a mester mûvét a nagyérdemû. Ez néhány közepesen haszontalan morzsája az Ibsen.netrõl összeszedhetõ tudásnak, amely azonban jól szemlélteti a 2002 óta mûködõ norvég honlapon megtalálható információrengeteg hatalmasságát. Noha az szinte felfoghatatlan: nemcsak, hogy kiterjed olyasmikre is, mint hogy a Nyugat mely számában jelent meg kritika Schöpflin Aladártól az 1917-es, nemzeti színházbeli Peer Gyntrõl, de tulajdonképpen minden megtalálható rajta, amit egy "hétköznapi" (vagyis nem Ibsen-kutató) ember tudni akarhat Henrik Johan Ibsenrõl. Nem kísérlem meg még azt sem, hogy csak az elérhetõ témák címeit felsoroljam, mert a felénél járnék, amikor betelne az oldal.

A honlap egyszerre szól szakértõkhöz és civilekhez, így van hoszszú, részletes Ibsen-életrajz vagy a nyomtatásban elérhetõ, jelentõsebb Ibsen-biográfiák ismertetése ugyanúgy, mint vázlatos portré vagy korabeli rajzok a szerzõrõl. Na és persze minden dráma keletkezésének története, fogadtatásának és cselekményének ismertetése; tanulmányok Ibsen életének és munkásságának különbözõ szakaszairól, Grieggel való kapcsolatáról vagy akár olyan témákról, mint a Hedda Gabler angliai fordítását követõ polémia. A szakértõk szemmel tarthatják a világ Ibsen-konferenciáit és -fesztiváljait, a laikusok pedig a 7700 elõadást tartalmazó repertoár-adatbázissal megbizonyosodhatnak arról, hogy Shakespeare után tényleg Ibsen a világszerte leggyakrabban játszott szerzõ.

Ha pedig pár hónap után meguntuk a drámaíróval való foglalkozást, elolvashatjuk a költõ Ibsen verseit, és megnézhetjük a képzõmûvész Ibsen remek festményeit.

Ibsen.net

*****

Figyelmébe ajánljuk