web - LAUDATOR

  • - urfi -
  • 2010. január 7.

Zene

A budai Várban, a Tárnok utca 1. szám alatti ház előtt biztosan elsétált már az ország apraja-nagyja az utóbbi 250 évben.
A budai Várban, a Tárnok utca 1. szám alatti ház elõtt biztosan elsétált már az ország apraja-nagyja az utóbbi 250 évben. Tán még a kapu feletti vésett feliraton is sokak szeme megakadt. De a latin "kronografikon" fordítására már kevesen vállalkozhattak. Pedig. "E számunkra borzalmas korban, / Számodra pedig, Buda, e borzalmas esemény idején / A kioltott fény visszatér". Készült 1795-ben, Martinovicsék kivégzésének évében. Innentõl már lehet képzelegni, hogy a tulajdonos, Palkovics András tisztifõorvos mire utalhatott: romantikus, lázadó gesztus-e a latin szöveg, vagy ellenkezõleg, alamuszi dörgölõzés a "fényt visszahozó" osztrák rendõrállamhoz?

Azért zanzásítom az egyik bejegyzését, mert bemondásra úgyse hinné el senki, hogy a "latin nyelvmûvelõ, nyelvápoló blog" nemcsak precíz és informatív munka, hanem meglepõen üdítõ és izgalmas olvasmány is. (Nem hiába lopnak innen nagy kedvvel televíziós mûsorszerkesztõk.) A két éve nagyjából heti rendszerességgel frissülõ oldal majdnem kizárólagos szerzõje, a személyazonosságát szemérmesen õrzõ G. d. Magister a klaszszikus ismeretterjesztés (például filmvászonra kívánkozó életutak) mellett szívesen foglalkozik apróságokkal (mondjuk egy 18. századi Ovidius-kiadás tulajdonosi bejegyzéseivel), de fõleg kritizál: leteremti a facebook latin nyelvû változatát, a blog anyaoldala, az Index slendriánságaival pedig külön rovat foglalkozik.

Itt is jól látszik, hogy nem nagyon látunk túl a 20. századon: mikor Gyurcsány képét utólag törölték egy szegedi albumból, az ötletes magyar sajtó bolsevik módszereket kiált. Aztán jön a Laudator, és döbbenetes példákon keresztül elmagyarázza, mi is az a "damnatio memoriae", majd egy kommentelõ rögtön figyelmeztet, hogy a múlt kiretusálása nem a rómaiaknál kezdõdött, hanem Egyiptomban, úgy ötezer évvel ezelõtt. Valahogy így kellene mûködnie a demokratikus nyilvánosságnak.

http://laudator.blog.hu/

**** és fél

Neked ajánljuk