web - PHOTOSHOP DISASTERS

  • Kovács Bálint
  • 2008. október 23.

Zene

Hogy az állítólagos nőideál, a begyes szőke Playboy-nyuszi nem egyéb, mint egy B-kategóriás sci-fi jól sikerült digitális effektusa, azt sokan sokféleképp próbálták már a világ elé tárni. Egy szappanmárka hétköznapi nőket retusált kedvére valóan hétköznapivá, de alighanem sokan ismerik az olyan videókat is a YouTube-on, amelyek bemutatják, hogyan kell a legismertebb képszerkesztő programmal, a Photoshoppal egy kifejezetten túlsúlyos nő előnytelen fotójából szexi címlaplányt kreálni.
Hogy az állítólagos nõideál, a begyes szõke Playboy-nyuszi nem egyéb, mint egy B-kategóriás sci-fi jól sikerült digitális effektusa, azt sokan sokféleképp próbálták már a világ elé tárni. Egy szappanmárka hétköznapi nõket retusált kedvére valóan hétköznapivá, de alighanem sokan ismerik az olyan videókat is a YouTube-on, amelyek bemutatják, hogyan kell a legismertebb képszerkesztõ programmal, a Photoshoppal egy kifejezetten túlsúlyos nõ elõnytelen fotójából szexi címlaplányt kreálni. E témakört ragadta meg, a társadalmi üzenetekkel mit sem törõdve a Photoshop-katasztrófák nevû oldal: a blog szerkesztõje nem tûz maivilágunk-ellenes jelszavakat zászlajára, nem küzd hétköznapinõs kampánnyal a skandalum ellen - egyszerûen csak publikálja a józan ész határain túlra photoshopolt, mégis különbözõ újságokban a nagyközönség elé merénylett portrékat és hirdetéseket. Persze azért itt is látható - mondjuk a retusálás elõtti modell falon felejtett árnyékából, vagy a legegyszerûbb photoshopos eszköz nyomát mutató, igen karcsú derék felé olvadó térbõl, netán az elgörbült csempevonalból -, hogyan készül a 90/60/90; ám még több van az adott fotón nemkívánatos, tehát leretusált emberek valahogy ottfelejtett kézfejeibõl, a szöszi modell ölében pihenõ laptop képernyõjén tükrözõdõ csúnyácska, macifelsõs lányból vagy véletlenül méteresre nyújtott felkarból. Ami pedig elõször (a brazil Playboy sorozatában) még botrányt váltott ki - tudniillik a nagy szépítgetés folyamatában valahol végleg elveszett köldök -, mára megszokott Photoshop-baki lett.

Mindezt ráadásul a blogger szellemes kommentárjai egészítik ki, olyanok (néha jobbak), mint: "A mûvésznõnek a globális felmelegedés miatt sokszor meg kell válnia a ruháitól, ahogy az a hétvégi magazin fotóján is látható. Köldöke jelenleg Svédországban tartózkodik, ahol átveszi a Nobel-díjat nárcizmus kategóriában."

http://photoshopdisasters.blogspot.com

*****

Figyelmébe ajánljuk