web - SZAVAZATSZONDA

  • - urfi -
  • 2010. április 8.

Zene

A honlap létrejötte mögött illuzórikus feltételezés áll: a honpolgár azt a pártot választja, amelynek programjával a leginkább egyetért. A gondolat abszurd, de a megelőlegezett bizalom, a letörhetetlen reménykedés megható.
A honlap létrejötte mögött illuzórikus feltételezés áll: a honpolgár azt a pártot választja, amelynek programjával a leginkább egyetért. A gondolat abszurd, de a megelõlegezett bizalom, a letörhetetlen reménykedés megható. És ki tudja, talán tényleg akad néhány nyugtalan lélek, aki ellenállhatatlan vágyat érez, hogy remegõ kézzel, de emelt fõvel ikszeljen kettõt a vasárnapi ebéd után - de a vonzóbbnál vonzóbb lehetõségek között egyszerûen nem tud dönteni.

Nekik nyújthat segítséget a "(nem csak) fiatal politológusok és társadalomtudósok" (konkrétan a Politikon Intézet, a Politológiai Párbeszéd Társasága és a Politológus Hallgatók Országos Egyesülete) által összeállított kérdõív, amely már az EU-szavazáskor is aktív volt. Nem lehetett könnyû kiválasztani harminc "szakpolitikai" állítást, amelyrõl a hat országos listát állító pártnak, vagy legalább néhánynak van önálló, egyértelmû véleménye, de itt nagyjából sikerült. (Az is kifejezetten beszédes, hogy ha mindenre kitérõ választ adunk - "közömbös" - akkor a Civil Mozgalom jön ki gyõztesként.) Nem az a kérdés tehát, hogy szeretnénk-e szép, nemes és választékos életet élni, csatlakozni már végre a fejlett Nyugathoz, esetleg felakasztani minden jelenlegi képviselõt, hanem például: legyen-e sorkatonaság, lehessen buktatni alsóban, vagy sem - tehát többségében földközeli, érthetõ felvetések. Összetettebb problémáknál jól jön a "háttérinformáció": a korrekt kis összefoglalók egy gombnyomással elérhetõk. A választási rendszerrõl és a pártokról is kapunk tájékoztatót: nyelvileg kissé slendrián (bizonyos "Bajnai Gondon" is felbukkan), de legalább komolyan veszi tárgyát. Meg minket.

A részletes értékelésbõl kiderül, melyik párt mit ajánl, bár néha mintha tippszerû tulajdonítások is becsúsznának. Kevesen fognak ez alapján dönteni, kicsit talán félrevezetõ is, de tanulságos kitölteni - és a pártprogramok olvasgatásánál bizonyosan gyorsabb és élvezetesebb.

Szavazatszonda.hu

****

Figyelmébe ajánljuk