Ziggy Marley az MTI-n keresztül üzeni: Fel kell lázadni a hazugságok ellen!

  • MTI/narancs.hu
  • 2019. július 26.

Zene

A zenész szerint a felnövő új generáció megváltoztatja a világot.

Ziggy Marley szerint a felnövő új generáció megváltoztatja a világot. Fel kell lázadni a hazugságok ellen, meg kell mutatni az igazi értékeket - hangsúlyozta az MTI-nek a jamaicai zenész, a néhai reggae király, Bob Marley legidősebb fia, aki jövő kedden ad koncertet a Budapest Parkban.

Az 50 éves Ziggy Marley már gyerekfejjel belekóstolt a rockzenei körforgásba, tízévesen ott volt apja lemezfelvételén, és turnézott is vele. Tizenegy évesen alapította meg három testvérével, Sharonnal, Cedellával és Stephennel a Melody Makerst, amely Bob Marley 1981-es halála után szép pályát futott be és egészen 2001-ig működött.

A Melody Makersszel három, szólóelőadóként öt Grammy-díjat kapott eddig. Legfrissebb albumát, a tavaly megjelent Rebellion Risest, amelyet "csak" jelöltek Grammyre, elismeréssel fogadta a szaksajtó. A reggae lemez zeneileg energikus, lüktető, a szövegek pedig arról szólnak, hogy változásra van szükség a világban, az embereknek rá kell ébredniük arra, mik az igazán fontos dolgok.

"Ha fel akarsz lázadni a világban tapasztalható rossz dolgok ellen, kezd azzal, hogy eszmélj önmagadra. A lemez egyik dala, a See Dem Fake Leaders arról a hazugságáradatról szól, amit a politikusok szájából hallunk világszerte. Másként, őszintén gondolkodó emberekre van szükség és a forradalmi változásokat a most felnövő generáció fogja meghozni" - mondta Ziggy Marley, aki Angliából telefonon adott interjút az MTI-nek.

Hozzátette: ne várjuk el, hogy a dolgok másként menjenek, ha magunk nem teszünk érte semmit. "Sok-sok évig fog tartani, de hozzá kell látnunk minél előbb, amíg az esély megvan". A reggae előadó a World Revolution című dalához készített klipjében négy kamasz gyermeke, Judah, Gideon, Abraham és Isaiah - valamint a rapper SamuiLL Kalonji - társaságában énekel arról, hogy gyűlölet és háború helyett béke és szeretet, "édes forradalom" kell az embereknek.

Az MTI kérdésére Ziggy Marley azt mondta, hogy Bob Marley gondolatai ma is érvényesek a világban, és ha élne, ugyanazt mondaná, mint egykor. "Közös világban élünk együtt, amelyet senki sem sajátíthat ki magának. Mindenkinek a maga útját kell járnia, békében, szeretetben, és tisztelni a másikat".

Figyelmébe ajánljuk