A szerk.

A kezes bíróság

A szerk.

A minap az Alkotmánybíróság megint elhessegette a küszöbéről a CEU-t. Ez volt a testvérek közt is negyedik alkalom, amikor az AB nyilvánvalóvá tette, hogy nem kíván semmi szín alatt foglalkozni ezzel az üggyel, amelynek méltányos, igazságos és logikus megoldása aligha lehetett volna más, mint annak a kimondása, hogy az ún. lex CEU, az egyetem elüldözése ellentétes volt a magyar Alaptörvénnyel.

Sok tétje annyiban nem volt a dolognak, hogy az egyetem vélhetően akkor sem települt volna vissza Budapestre, ha ezt a menetet megnyeri. De más értelemben meg nagyon is volt tétje a CEU rektora, Shalini Randeria által a magyar jogállamiság és a magyarországi tanszabadság védelmében tett beadványnak.

Milyen előzmények után és miért futott zátonyra nemes törekvése?

Rövid történeti áttekintésünket kezdjük, hol máshol, az elején.

A harmadik Orbán-kormány mögött álló országgyűlési többség 2017 márciusában minden különösebb előzmény nélkül több fontos ponton módosította a felsőoktatási törvényt. Ezek a változtatások a Magyarországon akkreditált, vagyis az Oktatási Hivatal nevű kormányszerv által kibocsátott működési engedéllyel rendelkező külföldi egyetemekre vonatkoztak, de valójában csak a CEU-t találták el, ami nem is csoda, hiszen pont erre lettek kifundálva. A módosítások több új feltételt is támasztottak a külföldi egyetemek számára, de ezek közül egy volt perdöntő jelentőségű. Az tudniillik, hogy a külföldi egyetem magyar­országi működéséről a magyar kormánynak szerződésben kell megállapodnia az egyetem „anyaországának” kormányával.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk