A szerk.

A magyar kultúra legfőbb őre

A szerk.

Mi az, hogy nem jó a rák ellen? Már hogyne lenne jó! Látja, ez a baj magukkal, újságírókkal, hogy nem mondanak igazat, amikor kérdeznek, akkor sem. Az egész liberális sajtó csak azt lesi, hogy hol akaszthat be.

De a rák, államtitkár úr…

Mit jön mindig ezzel a rákkal? Nagyon is jó a rák ellen! Jön a rák, érti? Eddig világos, nem? Mit jön, egyenesen oson! A rák. Oroszkodik befelé, maga meg meghúzódik az ajtó mögött, s amikor belépne a rák, jól fejbe somja vele. Hogyhogy mivel, a barackmaggal! Oszt’ már annyi is a ráknak, ha túl is élte, menekül hanyatt-homlok.

Milyen rák, milyen rák? Magyar rák. De jó a fagyasztott garnélarák ellen is, zsebrák ellen fejlesztettük ki a munkatársaimmal, azért is kerül ezerbe. Vettünk egy tarisznya rákot, és fejbe vertük mindet a barackmaggal. A feleségem is. Úgy mondtuk, viccesen, hogy adunk egy barackot neki.

Igen, áfa nélkül ezer, vagy nem tudom én ezeket. Lehet, hogy fönn van a honlapon, akkor sem tudom, honnan tudnám, hagyja már végigmondani, a feleségemnél tartottam, szóval a feleségem idén olyan barackot fejlesztett ki, aminek sajnos nincsen magja, így ez a ráktéma csak a sajtó kitalációja. Inkább arról írnának, hogy miért nem jó az EU-nak a mag nélküli sárgabarack. Megmondom én, pedig nem kérdezi, azért, mert az EU szabályozni akar mindent, le van fektetve a barackmag mérete is, nahát, azzal verjen valaki agyon egy rákot, ha tud! De most már mennem kell, remélem, mindenre válaszoltam, viszlát. (Futva el. Függöny.)

Hétfőn az RTL Klub – a HVG hetilap múlt héten publikált információira hivatkozva – megszólította L. Simon László miniszterelnökségi államtitkárt, a magyar kultúra pillanatnyilag legfőbb állami letéteményesét, hogy megkérdezze, hogy is van már ez a rákdolog, amit nevezett államférfi borászatának honlapján lehetett olvasni egy darabig. Hogy tudniillik a híres L. Simon-féle barackmag hatásos étrend-kiegészítő a rák ellen.

A megszólított, mint ezt tudja már mindenki, először menekülőre fogta, eblábolt volna világtalan világig, de a riportert mégsem tudta lerázni, így kényszeredetten kötélnek állt, s elmondta a következőket.

Nem tud semmit, nem is az övé a cég, hanem a feleségéé, a feleségéé, de a magozógép, amit ők (a cég, amiről L. Simon semmit sem tud, s nem is az övé, hanem a feleségéé, a feleségéé) fejlesztettek ki, nos, az sajnos elromlott, így fuccsba ment a magforgalmazás, nincs tehát miről beszélni, jónapot.

Hogy az egész szöveg mennyire idézi Karinthy Frigyes Magyarázom a bizonyítványom című, jövőbelátó tanulmányát (az apukának ne tessék bemenni az iskolába, mert a kaput elvitték), azt most annál is inkább hagyjuk, mert az RTL Klub rögtön bemutatta, hogy a nevezett borászat 57,7 százalékban jelenleg is L. Simon tulajdonában áll, s ha felütjük a honlapjukat, az első, ami a szemünkbe ötlik, egy ordas helyesírási hiba, a második meg L. Simon nemes arcéle egy előnyösnek szánt portrén. A harmadik meg egy kattintás után a ­maestro tárgyba vágó verse Blaskó Péter mélyen átélt tolmácsolásában, melyből megtudjuk, miért kell vasárnap megkóstolni a földet, de ez most szinte mellékszál. Azért kell, mert a zárva tartás miatt mást megkóstolni nyilván nem nagyon lehet, gondolnánk. De nem azért kell, hanem azért, mert hideg van és ilyenkor a költő nem segít – hagyjuk is, hisz immár mi is tudjuk, hogy kell ezt csinálni. A kultúrát. Az államvezetést. A rák orvoslását. Az életet.

Nos, ha baj van, először iszkolni kell, menekülni, aztán, ha beszorultunk a sarokba, akkor hazudni, hazudni élből, mielőtt még akár a kérdést is hallanánk, kamuzni (vö.: a barackmag gyógyít), rákenni valakire az egészet, ha Gyurcsányra nem lehet, akkor az asszonyra, első végtére is a család. Rákenni mindent az asszonyra, a munkatársakra, hogy én megússzam legalább ezt a szituációt, hisz a politika a pillanat uralásának a művészete, ahogy a várunk esze is oly szépen megfogalmazta (tényleg, mintha én írtam volna). Uralni a pillanatot: hazudok neki, beéri vele, aztán eltakarodik, holnap már úgysem törődik vele, nem is emlékszik rá senki. Pihenj, folytasd tovább!

L. Simon László összes rondasága az Orbán-világ hű tükre. S mennyi ilyen csávó van alatta! Mind ilyen.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.