Tartalom

(2015-07-30)

Snoblesse
Publicisztika

Ara-Kovács Attila

Publicisztika

Az újbaloldal uborkaszezonja

Erőss Gábornak, aki a Narancs legutóbbi számában némi figyelmet szentelt (A jó bal, meg a rossz, Magyar Narancs, 2015. július 23.) egyik korábbi cikkemnek (A baloldal görög válsága, magyarnarancs.hu, 2015. július 1.), sok mindenben igaza van, és sok mindenben meg – szerintem – nincsen. Igaza van, hogy nem soroltam fel a görög társadalom jelenlegi drámai állapotát olyannyira jellemző adatokat. De hát nem a Sziriza-jelenség, s még csak nem is a görög helyzet volt cikkem tulajdonképpeni tárgya, hanem az, hogy a baloldal miért van válságban, s hogy mi a baj azokkal, akik ma újbalosnak gondolják magukat.

Egotrip

Egotrip

Balázs Zoltán: A jobb lázadása

Bevándorlás és immoralitás

Egy évvel ezelőtt még nem hittem volna, hogy a hozzánk képest jóval gazdagabb európai országok egyik fő politikai témája, a bevándorlás ilyen viharos gyorsasággal nálunk is központi probléma lesz.

A szerk.

A szerk.

A szerk.

A magyar kultúra legfőbb őre

Mi az, hogy nem jó a rák ellen? Már hogyne lenne jó! Látja, ez a baj magukkal, újságírókkal, hogy nem mondanak igazat, amikor kérdeznek, akkor sem. Az egész liberális sajtó csak azt lesi, hogy hol akaszthat be.

A szerk.

A szerk.

Az önkorrekció képessége

A horvát Alkotmánybíróság (AB) a múlt héten megsemmisítette azt a jogerős ítéletet, amelyben a horvát legfelső bíróság (LB) az ország egykori miniszterelnökét, Ivo Sanadert nyolc és fél év börtönbüntetésre ítélte.

A szerk.

A szerk.

Mindenkit kibaszok!

Bizonyára megvan még az a feledhetetlen péntek délután, amikor Simicska Lajos a címben idézett felkiáltással, rendrakási célzattal közeledett székesfővárosunk felé.

Belpol

Belpol

A nagy Tiziano-balhé - Festményt vett a jegybank, tripla áron

Mivel nincs saját műtárgyvásárlási keretük, ilyen-olyan forrásból évente összesen 100-200 millióból bővít az összes magyar közgyűjtemény. Ehhez képest az MNB most vett meg egy 1,6 milliárdra értékelt Tiziano-képet. Háromszoros áron. A rossz nyelvek szerint mindez Lázár János és az arisztokrácia javát szolgálja.

Így tennék tönkre Simicskát

Belpol

A Közgép elveszett kikötője

Hamis adatszolgáltatás miatt három évre kizárták a hazai közbeszerzésekből a közbeszerzések korábbi királyát, Simicska Lajos Közgépjét. Hogyan lehetett épp azt a céget elkapni, amely korábban megannyi kizárás kedvezményezettje volt? És miért kellett ezt a kártyát kijátszani?

Külpol

Putyin- és Orbán-barát politikusok Németországban

Külpol

Akciós Ostpolitik

Putyin, Orbán, Nazarbajev és a többiek mindig megtalálják a maguk német szövetségesét – sokszor még fizetniük se kell érte. Megnéztük, mi vesz rá prominens német politikusokat arra, hogy autokraták védelmére keljenek.

Zene

Lemez

Zene

Ütemre mozdulnak

Dokkerman & The Turkeying Fellaz: Illegal Move; DJ Vadim & Sena: Grow Slow

Lenyűgözően egzotikus vállalkozás: egy kilenctagú magyar funk/soul nagyzenekar, amely visszanyúl a hatvanas, hetvenes évek fekete zenéihez. Az ötlet elsőre talán nem tűnik forradalminak, de a megvalósítás magabiztos profizmusa és a beleérző hitelesség meg fogja győzni a hallgatót.

Interjú

Zene

„Minden héten nemet mondok”

Makó Dávid énekes, dalszerző

A doom metalos Stereochristtal ismertté váló Makó Dávid tavaly két kiváló lemezt is készített: mind a zúzós, vaskos Haw, mind az egyedül őt takaró, folkos The Devil’s Trade anyaga komoly elismerést vívott ki. Az énekes-gitáros a Narancsnak azt is elárulta, hogyan találhat rá valaki a magyar népzenére az amerikai folkon keresztül.

Interaktív

Rádió

Interaktív

Szezonok, fazonok

Kokó beszélget

Azt talán túlzás lenne állítani, hogy abszolút uborkaszezon van, hiszen egymást érik a jobbnál jobb nyilatkozatok, eszmefuttatások, közéleti-politikai aranyköpések, de azért azt sem igen lehet elhallgatni, hogy a kánikulában zselévé főtt hallgatóság minderre meglehetősen apatikusan reagál – továbbra is, és még inkább.

Könyv

Interjú

Könyv

„A papa is számi volt”

Helene Uri író

Nyelvről és családról és hovatartozásról szól magyarul nemrég megjelent regénye, a Szavak a múltból. Budapesti látogatásakor beszéltünk vele.

Könyv

„Nem akarok az áldozat szerepében tetszelegni” - Orhan Pamuk író

2005-ben bírósági idézést kapott, 2006-ban Nobel-díjat. Megsértette a török identitást – vádolta a török állam. Megörökítette Isztambul melankolikus lelkét – dicsérte a Nobel-bizottság. A 63 éves regényírót Isztambul ázsiai oldalán értük utol telefonon, hogy az irodalom és a foci kapcsolatáról, az örmény népirtásról és saját üldöztetéséről kérdezzük.

Film

Interjú

Film

„A nap hőse voltam” - Tom Courtenay színész

Ő volt az angol free cinema arca, a magányos hosszútávfutó éppúgy, mint hazudós Billy, de szerepelt a Doktor Zsivágóban és Az öltöztetőben is. Az idei év remekül kezdődött a 78 éves színész számára: Charlotte Ramplinggel közösen Ezüst Medvét nyert a 45 év című párkapcsolati drámáért. Ennek örömére fel is hívtuk.

Színház

Színház

Színház

Idegenek és gyűlölők

Bánk bán a Thealteren

Valaki mindig idegen. És olyan gyorsan meg lehet találni azt az idegenséget: ráfogni, elutasítani, elzavarni. Ő idegen – én magyar.

Képzőművészet

Kiállítás

Képzőművészet

Kicsit szomorkás

Jakatics-Szabó Veronika: Memoir

A harmincas éveinek elején járó festőművész kiállítása leginkább Janus-arcúnak nevezhető; mintha két eltérő kézjegy lenyomatait látnánk, amelyek valamilyen módon összekapcsolódnak egymással. A Raiffeisen Galéria immár egyetlen terében (az oldalsó kiállítótermeket ugyanis le/bezárták) összesen nyolc mű látható: négy olajfestmény és négy akvarellmunka.

Gasztro
Lokál

Cipőkészítők Budapesten

Lokál

Élet a kaptafánál

Hamupipőke mostohatestvérei vagyunk. Kitömjük a cipő orrát, ha túl nagy, tágítjuk, ha szorít, közben irigyeljük a mesehős tökéletes lábbelijét. Nekünk is lehet ilyen, leginkább azon múlik, hogy mennyi pénzünk van rá. Aki az átlagosnál több figyelmet fordít a lábára, a méretre készült cipőre esküszik, bár cipészmestert egyre kevesebbet találni.

Tévétorrent