A pancser

A szerk.

Ezt a cikket 2013 novemberében írtuk. Azóta már másodszor vagyunk kénytelenek újra kirakni, most éppen Mesterházy és az MSZP újabb dicsőséges választási szereplése miatt. Mert igen, fájdalom: mi előre szóltunk.

A közelmúltban összegyűlt az MSZP választmánya, meghívták Bajnait és Karácsonyt, nem történt semmi. Vagy csak annyi, hogy kiderült: Mesterházy Attila még mindig nem ért semmit, vagy nem akar érteni, vagy úgy tesz, mint aki nem érti. Az MSZP pártelnöke és listavezetője most ott tart, hogy nyilvánvaló, az egyéni körzetekben sem lesz teljes ellenzéki összefogás, ellenben az MSZP és az Együtt közös jelöltjei elég erősek lesznek ahhoz, hogy az egyéni körzetekben nyerjenek.

Nem lesz elég.

Ja, nem lesz sehol teljes ellenzéki összefogás, mert nyilván indít majd a Schiffer LMP-je is egyéni jelölteket, meg egyéb, nem létező pártok is, mint a 4K! vagy Szili Katalin pártja: de mi lesz a Demokratikus Koalíció jelöltjeivel? Mesterházy ezek szerint úgy képzeli, hogy őket is, meg a Fidesz meg a Jobbik egyéni jelöltjeit is lenyomják majd a kétpárti ürgék? A realitásérzék elvesztésének gyanúját erősíti az is, hogy az egybehangzó híradások szerint többen is megpróbálták betuszkolni Gyurcsányt és a DK-t a választási szövetségbe, de a pártelnök leverte őket, sőt már előre (egy múlt pénteki Népszabadság-interjúban) megfeddte az ebben különösen aktívnak tűnő Lendvai Ildikót. Mindezt még áthatóbbá teszi az az őszinte megbántottság, amivel Mesterházy azt szokta Gyurcsány és a DK szemére hányni, hogy "elszipkázza" pártjától és tőle a szavazókat. Mintha a szavazó az ő tulajdona lenne! És csak az lenne a baj, hogy vannak tolvajok, akik ezt a szegény hülye szavazót - mert elég hülye, szegény - elkötik a karámból. (Nem ő az egyetlen, aki fordítva ül ezen a lovon.)

A helyzet ezzel szemben a következő.

Az, hogy Mesterházy és közvetlen munkatársai beszopták a bajai álvideót, nemcsak úgy általában kérdőjelezi meg az alkalmasságukat a kampány sikeres végigvitelére (a kormányzásról nem is beszélve), de súlyos kételyeket ébresztett a szocpártban is.

A dilemma ez lehet az MSZP-ben: pár éve eldöntöttük, hogy a srác jó lesz, meg tudja csinálni, és most, a legvége előtt nem sokkal kiderül, hogy pancser. Egy balek - akinek ahhoz azért volt elég esze, hogy a saját palijaival pakolja tele a 2014-es országos lista befutó helyeit. Levenni nem lehet, mert kit raknánk a helyére, és különben is ciki lenne - inkább megpróbáljuk elhinni, hogy a bajai videó bolhacsípés, apró kisiklás volt, lehet, meg se történt. Csinálja csak tovább a srác! Legfeljebb majd egy kicsit a körmére nézünk, talán még a listába is belenyúlunk.

Innen hová?

Innen hová?

Fotó: Narancs

Hát, Mesterházy per pillanat így csinálja tovább. Ha a DK-val és Gyurcsánnyal nem sikerül megállapodást kötni, a DK előtt tényleg csak az a választás marad, hogy ne indítson egyéni jelölteket: és talán még ez is számon kérhető lenne rajtuk, ha a nélkülük felálló MSZP-Együttnek fikarcnyi esélye is lenne a győzelemre. De nincs, ennélfogva a 2014-es választás tétje - még egyszer: ha nincs közös egyéni indulás - nem is az lesz, hogy ki nyer 2014-ben, hanem hogy a következő körben, 2018-ig kiből lesz a legerősebb párt az ellenzéki oldalon. Abból meg nehogy már azért maradjon ki Gyurcsány, mert Mesterházy Attilának az lenne a kényelmes.

A hétvégén Mesterházynak újabb alkalma nyílott arra, hogy ő vegye be Gyurcsányékat, ehelyett most azt magyarázza, nem túl meggyőző átéltséggel, hogy direkt jó, ha kimaradnak. (Bajnai Gordon faarccal hallgatja.) Minél több idő megy el ezzel, annál több kár esik. (Bajnai Gordon áll és néz.) Azt, hogy Orbánnal szemben Mesterházy hogyan teljesítene, még nem is bolygattuk - de ő és az MSZP-t irányító csapata a komolyan vehetőségig el sem fog jutni. Hisz épp most zilálják szét és lakják le saját hátországukat, és rántják magukkal nemcsak a szocpártot, de jelen szövetségesét is. (Bajnai Gordon befelé hümmög.) És nem csupán 2014-ről beszélünk: ha ez így marad, az belövi a választás utáni perspektívákat is. Mesterházyék bejutnak, talán a többiek is, de nem mennek vele semmire, és ahogy eddig, úgy a 2014 utáni parlamentben is főként egymással lesznek elfoglalva. Ők lesznek a baloldal, végkimerülésig.

Figyelmébe ajánljuk