A szerk.

A sáp

A szerk.

Nyilvánosságra hozta a múlt héten az orosz és a kínai vakcinák beszerzésére vonatkozó szerződéseket Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.

A kontraktusok alapján a független sajtó, köztük online kiadásunk, a magyarnarancs.hu arra jutott, hogy a keleti vakcinák vásárlásakor Magyarország bármilyen, számára előnytelen feltételbe is belement. Olyannyira, hogy miközben a magyar kormány egynémely tagja, köztük Orbán Viktor az uniós vakcinatárgyalások idején közvetve vagy közvetlenül többször is utalt arra, hogy a Pfizer vagy a Moderna drágán kínálja a termékét, most a kínai vakcináért jóval többet fizet Magyarország, mint amennyibe az uniós beszerzések keretében e két – az eddigi tapasztalatok alapján a leghatékonyabbnak bizonyult – oltóanyag került. A kínai Sinopharm vakcinájához egységenként bruttó 31,5 euróért jutottunk, míg a legdrágább nyugati vakcina, a Moderna dózisonként 15 euróba került. (Mivel a kínai vakcinából is két oltásra van szükség, a hatékony immunizálás ára 63 euró/fő. A szintén kétdózisú orosz Szputnyik-V-nél ez az összeg 19,9 dollár/fő.) Persze, súlyos világjárvány idején a védőoltásgyártók igen kedvező alkupozícióból tárgyalhatnak. A magyar kormány is hasonló érveléssel magyarázza a Sinopharm magas árát. Mindez igaz is lehetne, ha nem tudnánk, hogy egy sor ország jóval előnyösebben boltolt a kínaiakkal, Szenegál például úgy feleannyiért jutott ugyanilyen vakcinákhoz, mint Magyarország.

Az igazi kérdés azonban az, hogy tényleg a kínai vakcina kerül-e nekünk bruttó 31,5 euróba?

A magyar emberek nemrég láthattak hasonlóan túlárazottnak tűnő egészségügyi üzletet: a tavaszi hullám idején vásárolt lélegeztetőgépek kilogrammonkénti egységáráért majd’ tízszer többet perkált a haza, mint Olaszország, és majd’ harmincszor többet, mint a smucig németek. Magyarország e beszerzésekre március és június között 170 milliárd forintot költött. A hazai illetékesek igen fura piaci logikával érveltek a botrányos üzlet mellett: azt mondták, minél több gépet vesz valaki, annál többet kell fizetnie kilogrammonként.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk