Tartalom

MaNcs 33. évf. 11. sz. (2021-03-18)

A szerk.

A szerk.

A szerk.

Szochazáért

Érdekes dolog ez. Az utóbbi években, amikor az állam kiosztotta a maga művészeti díjait, az ember mindig a fejéhez kapott: ezt meg hogy? Pedig ezer esztendeje világos, mint a nap, hogy a Kossuth-díj és társai szinte teljes mértékben politikai kitüntetések.

A szerk.

A szerk.

A sáp

Nyilvánosságra hozta a múlt héten az orosz és a kínai vakcinák beszerzésére vonatkozó szerződéseket Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.

A szerk.

A szerk.

Kinek épült?

„A játszókerttel kiegészült Reformátorok tere olyan központi hely lett a kerület életé­ben, ahol a legifjabbaktól a legidősebbekig mindenki találhat magának szórakozást” – mondotta Gulyás Gergely 2019. október 12-én, midőn az önkormányzati választás kampányfinisében átadott egy játszóteret a XVI. kerületben.

Egotrip

Egotrip

László Géza: Visszajátszás

Reagan és a belátás képessége

Az idei és talán még a jövő évünk is a gazdasági helyreállításról fog szólni. A kormányok bevetik a teljes keynesi repertoárt: a költségvetés és a monetáris politika is lazít annak érdekében, hogy a GDP minél előbb visszatérjen lehetőségei közelébe.

Publicisztika

Mráz Attila

Publicisztika

Ki viszi át a szabadságot?

Ki volt a 100 éve született John Rawls, és mit üzen a mai Magyarországnak?

Mekkora vagyoni egyenlőtlenségeket tűrhet meg egy szabad társadalom? Miért nem elég a politikai szabadságjogok formális védelme, miért kell érdemi lehetőséget is biztosítani a gyakorlásukra? Lehet-e helye polgári engedetlenségnek egy alkotmányos demokráciában? És a vallásos alapú politizálásnak egy világnézetileg semleges államban? Hogyan kell (és hogyan lehetséges) egy sokszínű társadalom alkotmányát, politikai intézményeit megalkotni?

Külpol
Belpol

Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektorának pályaképe

Belpol

"A Fidesz embere, önálló vélemény nélkül"

A kormány erőszakos egyetemi modellváltása egyetlen ellenszavazat nélkül ment át a Debreceni Egyetem szenátusán. A Fidesz 2013-ban megtalálta ott a maga emberét, Szilvássy Zoltánt.

Képzőművészet

Nekrológ

Képzőművészet

Megjelent a szellem

Révész László László (1957–2021)

Emlék a gimnáziumi rajzszakkörből: Révész hullaként terül el a járdán, testét fotók borítják.

Sorköz

Veres András

Sorköz

A filológia becsülete

Egy csalási kísérlet leplezéséről és leleplezéséről

Az egyre tovább dagadó botrány a József Attila- és Arany János-hamisítványok körül bizonyára megérdemli, hogy külön fejezetként oktassák a bölcsészeti stúdiumokban, mint elrettentő és egyben tanulságos példát.

Könyv

Sorköz

Sötét kockák

Szöllősi Mátyás: Illegál

A szerző szereti a súlyos történeteket – erről már három prózakötete is tanúskodik. A 2016-os Váltóáram párkapcsolati és szülő-gyerek viszonyokat feszegetett, benne a másság kérdésével, a 2018-as Simon Péter a bűn és a bevándorlás témakörét járta körül. Az Illegál szintén a bűn témáját vizsgálja, immár jóval érettebb hangon.

Járványhelyzet a közkönyvtárakban

Sorköz

Olvasólámpával a viharban

A járvány megmutatta, hogy nagy igény van a közkönyvtárak szolgáltatásaira, és azt is, hogy fontos a szerepük a kulturális közösségszervezésben.

Színház

Színház

Színház

A Vérszipoly

Romhányi József születésének 100. évfordulójára készült ez az előadás – már ha ezt a bemutatót elkészült produkciónak lehet nevezni.

Színház

Színház

Még mindig itt vannak?

Yasmina Reza: Bella Figura

A Bella Figura című drámában minden van, csak épp Bella Figura nincs. A helyzet épp ellentétes ezzel: szereplői nem igazán tudnak élni. Yasmina Reza kortárs francia drámaíró neve a színházba járóknak a Művészet című nagy sikerű darab, a szélesebb közönségnek pedig elsősorban a 2012-ben bemutatott Roman Polański-film, Az öldöklés istene miatt lehet ismerős.

Zene

Lemez

Zene

Smerz: Believer

Annak ellenére, hogy nevük azt jelenti, hogy „fájdalom”, a norvég popduó az utóbbi évek egyik üdítő jelensége.

Online koncert

Zene

Lovasi András

A fővárosi klubok közül talán a TRIP hajó tudott a legjobban alkalmazkodni a járvány diktálta feltételekhez.

Lemez

Zene

Négy kézzel szórják

Lost Horizons: In Quiet Moments

Sokan éreznek nosztalgiát a nyolcvanas évek 4AD kiadójának a goth/wave/posztpunk hangzástól a dreampop/ethereal wave/ambient tónusokig terjedő, a maga zavarba ejtő sokféleségében is jellegzetes zenei univerzuma iránt. A legendás műhely első fénykorában remek zenekarok emlékezetes lemezeinek sorát publikálta a Cocteau Twinstől a Dead Can Dance-ig, a Throwing Musestől a Bauhausig, mivel az 1980-as In the Flat Fields című bemutatkozó albumuk is itt jött ki.

Lemez

Zene

Üvöltenie kellene

Archie Shepp–Jason Moran: Let My People Go

A Black Lives Matter mozgalom összefüggésrendszerébe illeszkedik az itthon is tisztelt, legendás szaxofonos, Archie Shepp és a rendkívüli zongorista, Jason Moran új albuma.

A Daft Punk vége

Zene

Zenélni bolondulásig

Most, hogy végleg megszűnt duóként létezni és így véget ért a Daft Punk kalandos története, nyugodtan leszögezhetjük, hogy Thomas Bangalter és Guy-Manuel de Homem-Christo maradandó hatást gyakorolt az elektronikus tánczene, meg úgy általában a popzene történetére.

Interaktív

Interaktív

Egy hét tudomány 2021/11.

Rövid hírek: vírus, vulkánkitörés, hurrikán és mindenféle istencsapása. Plusz izgalmas tudományos felfedezések.

Interaktív

Szüret 2021/11.

Mókás és dühítő gyűjtemény a heti sajtóból. Többnyire az utóbbi.

tévésmaci

Interaktív

Köröző a keselyűk szívibe

Amikor Sztupa és Troché elérkeztek a döntő kérdéshez – már hogy hazudik-e Doniphon Tamás –, tudták már rég, hogy minden út idevezet.

Tudomány

Interjú

Tudomány

Ha tetszik, ha nem, a Duna ipari folyó

Szalma Elemér hidrobiológus, a Szegedi Tudományegyetem Hidroökológiai Kutatócsoportjának vezetője

Ismét napirendre került a Duna medrének mélyítése: az EU is komoly pénzeket fordítana arra, hogy a folyó nagyobb teherhajó-forgalmat bírjon el. A szakemberrel erről is beszélgettünk.

Gasztro

chili&vanília

Gasztro

Jön a medve!

A természet nem zárt be, így annak rendje-módja szerint, mint március első heteiben mindig: megérkezett a tavasz első hírnöke, a medvehagyma.

Lélek

rés a présen

Lélek

„A barátom végül nem jött el”

Borbándi János pszichológus

„Családok, évtizedes baráti kapcsolatok hasadtak szét a társadalom által gerjesztett feszültségek mentén, ami korábban nem volt jellemző.”

Mikrofilm

Interjú

Mikrofilm

"Abból áll a színészetem, hogy nem tudok színészkedni"

Kizlinger Lilla színész, rendező szakos egyetemi hallgató

Kizlinger Lilla, az SZFE filmrendező szakos hallgatója Fliegauf Bence Rengeteg – Mindenhol látlak című filmjében nyújtott játékával elnyerte a legjobb mellékszereplőnek járó Ezüst Medve díjat a Berlinalén.

Torrentmozi

Mikrofilm

Little Fish

Hogy mi minden múlik az időzítésen, arról a pandémiás filmek sokat mesélhetnének.

Film

Mikrofilm

Ma Rainey’s Black Bottom

Amikor száz éve először rögzítették az amerikai feketék identitásképző erejű zenéjét, azt – mint ez a díjakkal elhalmozott film sugallja – csak azért tették a kapzsi fehér kiadók, hogy a bluest saját képükre formálva kiüresítsék és üzletet csináljanak belőle.