A szerk.

Az eszelős feltépi az ajtót

A szerk.

Kedves olvasóink bizonyára élénken emlékeznek Geszler Herman elvtárs szép és színigaz, de legfőképpen tanulságos történetére. Történt ugyanis, hogy a majsztor, mint amolyan helyi felső vezető kitűzte az altdorfi piactéren egy póznára a sipkáját, mondván, a sipkám én vagyok, s aki arra jár, no, annak bizony meg kell süvegelnie e magas tökfödőt.

Igen ám, de jött egy Tell Vilmos nevű arc, már ha hihetünk bizonyos Schiller Frigyes némelykor éppenséggel zavaros állításai egyikének, s baszott köszönteni a sityakot. Lett is belőle nagy kalamitás, amit nem is ragoznánk, a lényeg az ugyanis, hogy hamarosan - úgy Küssnacht magasságában - Tell kirendezte a játszmából Geszler et.-t. Nem kellett aztán köszönni többet a kalapjának.

Figyelj, most is így lesz!

Van persze egy másik példabeszédünk is, arról tudniillik, hogy Kádár János egy idő után azért megállt a kapuban. Érdeklődött a barátaidnál, rosszabb esetben a családtagjaidnál, hogy mi a stájsz körülötted, mennyi még a mennyi, de a házba nem ment be. Kádár alatt már nem volt élet-halál ura a házmester vagy a tömbbizalmi. A munkahelyeden még ott volt a párt, de otthon békén hagytak. Innen folytatjuk.

Németh Szilárd, Csepel polgármestere, Orbán Viktor rezsiparancsnoka önálló képviselői indítványt terjesztett be "egyes törvényeknek a rezsicsökkentés végrehajtásával összefüggő módosításáról", melynek második, azaz 2. pontja "A társasházakról szóló 2003. évi CXXXIII. törvény módosítása" tárgyában tartalmaz kopernikuszi újításokat. E szerint pedig "A közös képviselő vagy az intézőbizottság - többletdíjazás felszámítása nélkül - a rezsicsökkentések végrehajtásához kapcsolódóan tájékoztatja a tulajdonostársa(ka)t a) minden hónap 15. napjáig - az I. mellékletben meghatározott formában és tartalommal - írásban, figyelemfelkeltő és a fogyasztók által jól látható módon elhelyezett hirdetmény útján a közös tulajdonú épületrészeket érintő, valamint a 24. (2) bekezdés b) pontja szerinti közüzemi szolgáltatások díjai vonatkozásában a rezsicsökkentések eredményeként a társasház tekintetében jelentkező megtakarításokról költségnemenkénti bontásban" et cetera, et cetera. Szóval jön a közös képviselő, és meghatározott formátumban, ja, a manóba is, nemzeti színekkel szegélyezett merített árkuson tájékoztatja a tisztelt lakosságot minden hónap 15-éig, hogy mennyit volt szerencséjük a tárgyhóban megtakarítani Orbán Viktor emberfeletti jóakaratának köszönhetően. Lehet hálásnak lenni, s lehet saját füzetecskét felfektetni, napi rubrikázással, hogy mennyit is takarítottam meg órákra lebontva hitvány életemet, Orbán Viktor, jóindulat, satöbbi, százalékosan, számmal és betűvel, a helyi Fidesz-irodán hitelesítve, pecsét, aláírás, anyja neve háromszor.

Hazamész és a lépcsőház már azzal fogad, hogy Orbán Viktor megint variált valamit a gázórádon, innentől sokkal jobb lesz neked. Magyarul a hibbant vezér nem a piactérre tűzte ki a zsíros karimájú kalpagját, hanem minden egyes kapualjba, minden egyes szerencsétlen lépcsőházba. Ha elmész, köszönsz neki, ha megjössz, hálálkodsz neki. Ha nem, az ördög tudja, mi lesz. Arra Németh Szilárd még nem talált ki semmit, de műhelyében nyilván forr már a munka. Egyelőre még csak annyit izzadtak ki a malmai, hogy a közös képviselőt kell megbüntetni, ha elmulasztaná kitenni az értesítőt. Ez is valami, a forradalmárok letépik a pántlikás hirdetményt, a közös képviselőt várja az áristom, ezért inkább mindennap ellenőrzi, hogy kinn van-e még, betáraz tartalékokat, megtanulja kívülről az adatokat, hátha ad hoc is pótolni kell gyorsan valamelyiket. Megtanulja, aztán gondol egyet, s kikérdezi. Gyanús lesz neki özvegy Kovácsné, hátha ő tépkedi le a hirdetményeket, sietve fel is jelenti, hogy véletlenül se ő üsse meg a bokáját. És így a végtelenségig. A történelemben már egy csomószor látott módon.

Orbán Viktor rendszere egyszerűen eszelős.

Figyelmébe ajánljuk

Post mortem

Az egész világot megrázó szörnyűségeknél gyakran előkerül a tettes ízlése – nem akarjuk elhinni, hogy egy átlagos ember is követhet el borzalmas dolgokat, keressük a furcsaságokat, az előjeleket, amelyeknek gyanúsnak kellett volna lenniük.

A szellemek ereje

  • - turcsányi -

Johnny Lobónak nehéz élete volt. Már a háború korai szakaszában megjárta Vietnamot, s hazatérve polgárjogi harcosnak állt; az indiánok jogaiért küzdött. 

A messzi káosz

„Mi ez az utazás nevű dolog? Miért nem hagyjuk abba idővel? Hát sosem nő be a fejünk lágya?” – tette fel ezt a három költői kérdést a szerző 2014-ben, utazós blogjának utolsó bejegyzésében.

Egy macska, egy lótusz

Egyiptommal és a fáraókkal krimitől a sorsjegyen át egészen a bútordarabokig bármit el lehetett adni már 100–150 évvel ezelőtt is. Az egyiptománia kutatása viszonylag fiatal terület, általában egyiptológusok vagy régészek, történészek foglalkoznak a témával, mellékprojektként. A fogalomba bármely egyiptomi motívum felhasználása beletartozik úgy is, hogy a kontextus teljesen független az egyiptomi kultúrától.

Kapupánik

A mai fiatalok már nem tudják mi az élet, se háborújuk, se békéjük, kapálni se tudnak, csak ülnek a számítógép előtt. Gyenge, menekülő generációt szült a korábbiak feszített, izzadságos munkája, elkényeztették őket. Az ilyenekből nem lesznek ’56-os hősök.

Futott két kört

A békemisszió a béke ügyét sajnos, és reméljük egyelőre, nem vitte mérhetően előre utolsó, múlt heti bejelentkezésünk óta, pedig azóta Kijiv, Moszkva és Hszi Csin-ping után Washingtont és az akkor még ép fülű Trump elnökjelölt urat is megjárta Orbán Viktor.

Visszacsatolás

Amikor Antall József a választási sikerének valahai eufóriájában azt találta mondani, hogy ő lélekben 15 millió magyar miniszterelnöke szeretne lenni, nagyot dobbant a nemzeti szű, vagy lélek. Hogy pontosan mire gondolt a felhevült költő, azt éppenséggel soha nem fogjuk megtudni.

„Mit írtál, szakácskönyvet?”

Bár már négy kötetet jegyez – egy beszélgetőkönyvet és több színpadi adaptációt –, még mindig zavarba ejti, ha írónak nevezik. Az Örkény Színház színészével a legújabb novelláskötete, a Kevert kapcsán így elsősorban az írásról beszélgettünk.

Zsákban futás a pálya mellett

Csák János helyét vette át az európai parlamenti és önkormányzati választás másnapján. Nem a lehengerlő víziók embere, inkább igyekvő háttérmunkás. Kérdés, hogy ez mennyi ideig lesz elég az életben maradáshoz.

„Egy dobásunk van”

Még a legpesszimistább várakozásokat is alulmúlta a 2017-ben nagy lendülettel indult párt szereplése az idei júniusi választásokon. Tompos Márton 3,7 százalékos pártot vesz át, ígérete szerint valami teljesen újat fognak kipróbálni.

Sarkadi utca, Berlin

Egy egész utcát uralt Berlinben az a prostituáltakat dolgoztató Békés megyei banda, amelynek tagjait emberkereskedelem miatt ítélte súlyos fegyházbüntetésre és vagyonelkobzásra a Gyulai Törvényszék.