Az oázis

A szerk.

Lapzártánk idején, kedd délután kapta fel az internetes sajtó a G7.hu információit a Puskás Aréna (boldogult Népstadion) évi rendes költségeiről. Eszerint csak a gyöp locsolása 180 milliót kóstál évente a 190 milliárd forintból épült futballstadionban.

Vannak ennél vastagabb tételek is, meg nevetségesebbek is, de fenntartásra például 720 milliónál nem megy el több. Van ugyan egy másik hasonló nagyságú összeg üzemeltetésre is még márciusból, úgy 541 miska meg elugrik az ún. rendezvénytechnikára, de ez bagatell. Persze, könnyen kiszámolható, hogy hányadik (száz)milliárdnál járunk, pedig még nem is mondtuk, hogy a magyar futballvár esze, Szöllősi György (Orbán Viktor személyes főszerkesztője) is húz a cégével évi 5 millát, mert övé a Puskás név. Kié is lehetne másé? Holmi Puskásé? E szép összegekért ott áll magában Orbán mind közül legnagyobb piramisa, lélek az ajtón se be, se ki – de legalább esténként a díszkivilágítása beragyogja fél Zuglót. Indoklás: mert ez a stadion a nemzet büszkesége, azért világít mindig! Különben is, sokkal többen azokat a stadionokat sem látogatják, amelyekben tartanak is meccseket.

Mindennek fényében az is érthető, hogy a téma legfőbb tudósa, Szöllősi-Puskás az elmúlt napokban azt is bebizonyította ország-világ számára, hogy miért jó a hazának, ha a felcsúti focicsapat, a Puskás Akadémia (feltesszük, onnan is hasít valamicskét a névhasználatért) indul az Európa Liga nevű, másodlagos fontosságú kupasorozatban. Nos, azért, mert sok pénzt fordítottak rá, és attól oázis lett. Igen, ebben az oázisban lehet valami – testvérek között is majd’ hetvenmilliárd forint. Amikor a miniszterelnök úr megpihenne, betér ebbe az oázisba, és egyszerűen csak jól érzi magát. Elnézi a szépen nyírt gyöpön szaladgáló szépen nyírt fiúkat, és otthon van.

De nézzük, hogy hol is van otthon Magyarország miniszterelnöke? Ennek leghívebb bemutatásához kézenfekvő saját használatú futballcsapatát, a felcsútiakat választani. Az 1800 lelkes falucska focicsapata… jaj, dehogy az övéké, az egész országé, sőt egész Európáé, tessék megnézni a Bundesligát, hány felcsúti nevelésű sztár rúgja ott a bőrt, meg sem tudjuk számolni. Szóval ebbe a csapatba Orbán újbóli hatalomra kerülése óta annyi pénzt öntöttek, amennyiből a Lánchidat meg lehetne hosszabbítani a Fekete-tengerig. A többi magyar focicsapatot pedig szétosztották az üzlettársak és a legfontosabb csókosok között, mindegyik kapott mellé egy ménkű drága stadiont is, így amikor államtitkár uram csapata fogadja miniszterelnök úr csapatát, méltó körülmények nyílnak a vendéglátásra. Stadionja van konkrétan Mezőkövesdnek is, mondjuk, ha nem Focisztánban élnék, a Mezőkövesd a megye I.-ben játszana helyosztót a feljutásért, de ez más világ, itt Tállai András fiai ráhajtottak ugyancsak erősen az Európa Ligát jelentő bronzra.

De hogy’ nézett volna már ki, ha elviszik a szépen csillogó érmet miniszterelnök úrék elől? Nem is vitték. Amikor emiatt morgott valamit a mezőkövesdi tréner, amit úgy is lehetett fordítani, hogy a felcsúti fiúkat bizony külső erők tolták fel helyettük a dobogó legalacsonyabbik fokára (csak az érthetőség kedvéért: a Felcsútot a Mezőkövesd előtt), akkor jött az ország második számú oligarchája, Csányi Sándor vezette Magyar Labdarúgó Szövetség, és megbaszta kétmillió forintos büntetéssel az izgága trénert. És az indoklás hallatán áll meg teljesen az eszünk: sportszerűtlen magatartásért.

Ebben az elfuserált oázisban ugyanis az a sportszerű magatartás, ha a Főni nyer. Mindeközben a magyar labdarúgás nemzetközi szinten labdába sem rúg (egy egyenest biztos nem), kardhalakkal és széklábakkal felálló egzotikus országok verik rommá és a többi, és a többi… Fenn a székesfővárosban a Puskás Aréna világít, itt lenn a fatornyos budi mögött a kisöccse, a Pancho Aréna (Pancho volt állítólag Puskás beceneve a Realban, nyilván itt is leesik a névhasználati díj). Nézi Orbán, és örül a lelke, várja Szöllősit az elszámolással. Az egész Magyarország egy nagy oázis.

Figyelmébe ajánljuk