A szerk.

Dolgos hétköznapok

A szerk.

Akár Habony Árpád stratégiája is lehetne – oly töménységben termeli a NER-elit a szennyet, hogy az érzékeink eltompulnak.

A debreceni BMW-gyárhoz kapcsolódó beruházásokat sorra kapják meg az Orbán Viktor legszűkebb környezetébe tartozó oligarchák – de senki igazából már fel sem háborodik, inkább hárít, halad tovább. Pedig ez a történet is mellbevágó: a kormány összesen majd’ 150 milliárddal tolja meg a projektet, és Debrecen is fölvett rá 44 milliárd forint hitelt – majd Garancsi István cége 22 milliárdos, Mészáros Lőrinc érdekeltsége 54 milliárdos megbízást kap a tortából. Mészárosról sokadszorra sem árt rögzíteni: szimbiózisa az Orbán-családdal oly szoros, hogy sokkal inkább tűnik a klán első számú intézőjének, mint önálló gazdasági tényezőnek. Emlékezzünk meg Szíjj László Duna Aszfaltjáról is, amely 8,6 milliárdos munkához jut a debreceni munkálatokban. Az ő adriai luxusjachtján napozott Szijjártó Péter külügyminiszter, és ez a jacht és a kormánytagok által kedvvel használt magánrepülőgép nyaranta gyakran tartózkodik egyazon helyszínen.

És egyre természetesebb az a természetesség is, amellyel a NER rajtakapott parvenüi rea­gálnak: ők vannak mélyen megbántva, hogy megsértették a magánszférájukat. Csak azért, mert fideszes, már ne is vállalkozzon (pályázzon, nyaraljon stb.)? Ahogyan az is magától értetődő, hogy a magyarországi törvényesség egyik őre, az igazságügyi miniszter és a férje 200 millióért vesznek lakásokat Budán, és a vételárból 192 millió forintot bankhitelből állnak. Rendben van minden itt is, nyilván: van bevont ingatlanfedezet, és a hitelt nyújtó bank is alapos kockázatelemzést végzett. A jó ízlésű házaspár amúgy is vonzódik a szép fekvésű ingatlanokhoz, a pesti Belváros legszebb részén is van nekik egy, azzal speciel éveken át Airbnb-ztek; lett is egy gyors lefolyású ügyecske abból, hogy mindeközben a vidéki állandó lakos miniszter asszony, ez az ágrólszakadt közszolga havi 300 ezret igényelt és kapott az Országháztól fővárosi lakhatásának megoldására. A törvény betűje szerint ez járt neki – és ami jár, az jár.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Falafel kapható a túlvilágon

A mesterséges intelligencia (MI) térnyerésével, a ChatGPT és társainak elterjedésével úgy néz ki, nem tudjuk továbbkerülgetni a kérdést: hová lesz az emberiség, ha mindent és mindenkit a gépek irányítanak majd?

„Haj, ifjúság!”

A zeneszerzőt ünneplő nagyszabású koncertsorozatban az elhangzott kompozíciók mintegy fele származott Ligeti Györgytől, a többi mű a kontextust rajzolta meg az életmű köré. Mindenekelőtt a jó barát és pályatárs, Kurtág György művészetét, de megjelentek Ligeti mesterei, követői, fia, Lukas Ligeti, és mindazok, akik a legtágabban értelmezett jazz és az improvizáció felől érkezve mutatták meg, hogyan hatott rájuk a 100 éve született mester zenéje.

Kit hívnál fel először?

Hajdu Szabolcs remek drámaíró. Alapvetően film- és színházi rendezőként szoktuk őt számon tartani, pedig írói tudása legalább ilyen fontos az alkotásaiban, ahogy ebben a darabjában is, ahol még a tőle megszokottnál is banálisabb helyzeteket ír meg, rendkívül érzékenyen.

Mitől egészséges egy társadalom?

Mitől lesz fontos egy könyv? Például attól, válaszolhatnánk, hogy a mindennapjainkat meghatározó kérdésekkel foglalkozik. De ez nem teljesen igaz, ettől csak aktuális lenne. Fontossá az teheti, ha ezekhez a kérdésekhez a szokásostól eltérő szemszögből közelítve, az elvárttól eltérő válaszokat, illetve a lehetséges válaszok más rétegeinek megértését kínálja. Ez a könyv aktuális és fontos.

Visszabukott

Ókovács Szilvesztert meghosszabbították Bicskéig. Május 26-án, egy nappal a határidő előtt Csák János bejelentette, hogy a 2011 óta regnáló igazgató maradhat az Operaház élén. „Friss, vitális, innovatív” miniszterünk – ezek Ókovács szavai – éppen egy ázsiai útról tért haza, így hát ki kárhoztatná, hogy nem tudta meghallgatni a lehetséges jelölteket? Épp csak arra maradt ideje, hogy összehívjon egy sajtótájékoztatót, ahol csodálkozásának is hangot adott: az igazgatóválasztást nagyobb érdeklődés övezte, mint az Operaház előadásait.

Szakemberek

Zvečan, Leposavić, Zubin Potok – három nagyobbacska település Koszovó Köztársaság északi részén, ahol a szerb nemzetiségű lakosok erős többségben vannak; miként a Szerbiával határos Mitrovica megyében, és annak legnagyobb városában, Mitrovicában is.

„Csinálom a káoszt”

Az idén éppen három évtizede működő TÁP Színházból máig nem ment ki a meglepetés ereje. Ő mégis azt mondja, hogy azzal az abszurd színházzal, amelyet a hatalom működtet, nem tud versenyezni.

Ideiglenesen alkalmatlan

A baj mindig csőstül jön – tartja a mondás, és nagyon úgy néz ki, hogy ez most a magyar–EU-kapcsolatokra is igaz. Nem elég az uniós szerződésben foglalt alapértékek és alapvető polgári jogok megsértése miatt indult, ún. 7-es cikkely szerinti eljárás. Nem elég, hogy Magyarország lassan hat hónapja nem jut hozzá több ezer milliárd forint EU-támogatáshoz. Az Európai Parlament a múlt héten újabb frontot nyitott az Orbán-kormány ellen.

Egyből egyet

Jogerőre emelkedett a strasbourgi bíróságnak a magyar választási rendszer nemzetiségi voksolását súlyosan kifogásoló határozata. A jövő júniusban esedékes nemzetiségi választásig módosítani kellene a nemzetiségi törvényt, de egyelőre a több honi kisebbséget sújtó etnobizniszre sincs megoldás.

Kémények és kéményebbek

A gazdálkodó szervezetek 80 százaléka ma sem tudja, hogy számukra nem ingyenes a kémények ellenőrzése. Egy hét évvel ezelőtti, a rezsicsökkentés miatt hozott változtatás felborította a kéményseprőszakmát is: cégek mentek tönkre, miközben a katasztrófavédelem nem bírja el a többletterhet.