A szerk.

Dolgos hétköznapok

A szerk.

Akár Habony Árpád stratégiája is lehetne – oly töménységben termeli a NER-elit a szennyet, hogy az érzékeink eltompulnak.

A debreceni BMW-gyárhoz kapcsolódó beruházásokat sorra kapják meg az Orbán Viktor legszűkebb környezetébe tartozó oligarchák – de senki igazából már fel sem háborodik, inkább hárít, halad tovább. Pedig ez a történet is mellbevágó: a kormány összesen majd’ 150 milliárddal tolja meg a projektet, és Debrecen is fölvett rá 44 milliárd forint hitelt – majd Garancsi István cége 22 milliárdos, Mészáros Lőrinc érdekeltsége 54 milliárdos megbízást kap a tortából. Mészárosról sokadszorra sem árt rögzíteni: szimbiózisa az Orbán-családdal oly szoros, hogy sokkal inkább tűnik a klán első számú intézőjének, mint önálló gazdasági tényezőnek. Emlékezzünk meg Szíjj László Duna Aszfaltjáról is, amely 8,6 milliárdos munkához jut a debreceni munkálatokban. Az ő adriai luxusjachtján napozott Szijjártó Péter külügyminiszter, és ez a jacht és a kormánytagok által kedvvel használt magánrepülőgép nyaranta gyakran tartózkodik egyazon helyszínen.

És egyre természetesebb az a természetesség is, amellyel a NER rajtakapott parvenüi rea­gálnak: ők vannak mélyen megbántva, hogy megsértették a magánszférájukat. Csak azért, mert fideszes, már ne is vállalkozzon (pályázzon, nyaraljon stb.)? Ahogyan az is magától értetődő, hogy a magyarországi törvényesség egyik őre, az igazságügyi miniszter és a férje 200 millióért vesznek lakásokat Budán, és a vételárból 192 millió forintot bankhitelből állnak. Rendben van minden itt is, nyilván: van bevont ingatlanfedezet, és a hitelt nyújtó bank is alapos kockázatelemzést végzett. A jó ízlésű házaspár amúgy is vonzódik a szép fekvésű ingatlanokhoz, a pesti Belváros legszebb részén is van nekik egy, azzal speciel éveken át Airbnb-ztek; lett is egy gyors lefolyású ügyecske abból, hogy mindeközben a vidéki állandó lakos miniszter asszony, ez az ágrólszakadt közszolga havi 300 ezret igényelt és kapott az Országháztól fővárosi lakhatásának megoldására. A törvény betűje szerint ez járt neki – és ami jár, az jár.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk