A szerk.

Egy mondat a rendszerről

A szerk.

Amióta egyre magasabb hivatalait viseli, Novák Katalin mondott már cifra dolgokat, de annyira pontosan nem írta le még soha a Magyarországot immár több mint tíz éve fogva tartó politikai rendszert, mint múlt pénteken az index.hu neve alatt futtatott kormánylapban, mely úgymond interjút készített vele.

Novák bravúros teljesítményének az értékét továbbnöveli a tény, hogy egyetlen mondatban sikerült megfogalmaznia a rendszer teljes egészét. A mondatot persze felkapta a sajtó, így mindenki ismerheti, s ahogy ma a dolgaink folynak, megjelenésünk napjára akár el is felejtheti. Pedig nem kéne, főként mentális biztonságtechnikai okokból.

„Ki merem jelenteni, hogy a homoszexuálisok örökbefogadásának kérdése pillanatnyilag nem szerepel a magyar emberek első száz problémája között” – mondotta tehát Orbán Viktor családi minisztere. Ebben a mondatban a pontos rendszerkép mellett még az is nagyon jó, hogy akárhonnan megfoghatjuk, minden oldalról ostoba és visszataszító, kirekesztő és dehonesztáló, viszont az őszinteségében nincsen okunk kételkedni, még a magyar kormány általános szavahihetetlenségét figyelembe véve sem. Végre egy őszinte szó: felőlem fel is fordulhattok, buzeránsok, üzeni Magyarország családi minisztere, és még csak szeme sem rebben, amiből arra lehet – optimistán – következtetni, hogy a nevezettek elkülönítése még várat magára, bár ki nem zárható. Mondja mindezt a családok minisztere természetesen – elsősorban a miniszterelnök mintája szerint – a magyar emberek nevében, így, en bloc. Mert szerinte a magyarok olyan emberek, akik lajstromozzák a problémáikat, de szigorúan megállnak száznál; vagy olyanok a magyar emberek, hogy száz megoldott probléma után kidőlnek, s nem marad energiájuk a százegyedikre – mely lehetne akár a „homoszexuálisok örökbefogadásának kérdése” is, Novák Katalin felől legalábbis.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.