Felmentve

A szerk.

Minden vádpont alól jogerősen is fölmentette a Fővárosi Ítélőtábla a Kulcsár Attila-féle brókerügy egykori főnyomozóját, Molnár Csabát. A vezető beosztású hivatalos személy által elkövetett vesztegetés és hivatali visszaélés ügyészségi vádja éppen úgy elvérzett, mint a korábban megfogalmazott államtitoksértés.

Minden vádpont alól jogerősen is fölmentette a Fővárosi Ítélőtábla a Kulcsár Attila-féle brókerügy egykori főnyomozóját, Molnár Csabát. A vezető beosztású hivatalos személy által elkövetett vesztegetés és hivatali visszaélés ügyészségi vádja éppen úgy elvérzett, mint a korábban megfogalmazott államtitoksértés.

Nem lepődtünk meg. És nemcsak azért, mert már évekkel ezelőtt látni lehetett, hogy ez lesz a vége a cirkusznak, hanem legfőképpen a gyanúsítások nevetségessége miatt. Tudják, ez az az "ügy", amelyben egy rendőrtiszt a vád szerint 1700 (egyezerhétszáz) forintnyi ajándékért - sütiért, "népművészeti" névtábláért és fa tolltartóért - arab pénzváltóknak bizalmas információkat adott ki, orránál fogva vezette a teljes Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatóságot, és sakkban tartott egy nagybankot. És ez az az ügy, amely végleg megakasztotta a K&H brókerbotrányában folytatott, addig sikeres rendőrségi nyomozást, és ami derékba törte a nyomozó köztisztviselői karrierjét.

Emlékeznek? Molnár 2003 őszén sajtótájékoztatókon ismertette a nyilvánossággal, hol tartanak éppen a közvéleményt lázban tartó brókerbotrány felderítésében. Feltérképezték az elsikkasztott pénz 62 országon át vezető vándorútját, sorban hallgatták ki az érintetteket, és fokozatosan haladtak előre az off-shore cégek tulajdonosi körének azonosításában. A közvéleményben mind erősebb lett a gyanú, hogy 2001-2003 között, két különböző színezetű kormányzat idején is meglehetősen lazán kezelték "valakik" a sztrádaépítésre fordítandó adóforintjainkat.

Az ügy idővel átpolitizálódott, az elkötelezett lapok naponta szállították a leleplezéseket a túloldali érintettekről. S közben egyre furább dolgok történtek: bűncselekmények gyanújára hivatkozva sorban vették le a tábláról az üggyel kezdettől foglalkozó rendőr- és nemzetbiztonsági tiszteket. Molnár Csabát is, akinek az "elfogultságát" egy - micsoda véletlen! - Magyar Nemzet-cikk röpítette világgá. A Polt Péter-féle Legfőbb Ügyészség pedig elkezdett, hogy is mondjuk csak, különösen viselkedni. A K&H vezérének áthelyezése a csótánymentes "ügyészségi" cellába megvan még? Vagy az, ahogyan az ügyészség kizárta a további nyomozásból a rendőrséget? Ahogyan a sztrádacégek gazdasági vezetőit kivonta a rendőrségi eljárás alól, majd óvadék ellenében szabadlábra helyezte őket? De fölidézhetjük Kulcsár Attilának az egész országot ámulatba ejtő ügyészségi kihallgatását is, vagy azt, ahogyan a volt bróker e vallomásokban pár hónappal korábbi önmagának is ellentmondva mind szelektívebben emlékezett a vele bizniszelő politikai szereplőkre. És azt is, ahogyan e vallomások jegyzőkönyvei legott a fideszes napilap redakciójában landoltak.

A brókerügy felgöngyölítésének nagy becsvággyal nekivágó rendőrtiszt az állam - azaz valamennyiünk - érdekében és nevében nem fog már nyomozást vezetni. De legalább jogerősen felmentették. Megkönnyebbültek?

Figyelmébe ajánljuk