A szerk.

Gyújtogatók

A szerk.

Érdekes dokumentumot fújt be a szél a Necenzurirano.si nevű szlovén független hírportál ablakán a múlt héten.

A kétoldalas angol nyelvű előterjesztésnek se fejléce, se aláírója nincsen, a címe az, hogy A Nyugat-Balkán: az út előre, és az első betűtől az utolsóig tömény uszítás: arra vonatkozóan tartalmaz remek ötleteket, hogy hogyan lehetne mihamarabb megint egy nagy, egészséges háborút kirobbantani tágabb tájhazánkban, a Balkánon. A szlovén kollégák állítása szerint ez egy ún. non-paper, amit Charles Michel kapott valakitől, aki leginkább Janez Janša lehet. A non-paper egyfajta nem hivatalos, de mégiscsak diplomáciai irat, szokatlan ötlet, elborult vagy annak tűnő javaslat, puhatolózás; amúgy nem kötelez senkit semmire. Charles Michel az Európai Tanács elnöke; amúgy belga. Janez Janša pedig a baráti Szlovénia jobbradikális miniszterelnöke, aki mindent úgy szeretne csinálni, mint mentora és kiterjedt kézisajtójának finanszírozója, Orbán Viktor, csak nincs neki kétharmada, sőt, parlamenti többsége is alig; amúgy eléggé tébolyult.

Lássuk a nem-papír hozzávetőleges tartalmát.

Az általános cél: a nemzeti kérdés(ek) megoldása. A módszer: etnikailag homogén nemzeti területek (autochton magyar terminológiával: gyepűk) kialakítása, nemzetrészek összepasszítása, lakosságok tömörítése, szabása, varrása, vasalása. Az eszköz: a határok átrajzolása, a következő részletezés szerint. Elő a plajbásszal!

Egyesüljön Bosznia-Hercegovina szerbek által lakott kis izéje, entitása, a népirtásban született Republika Srpska egy része Szerbiával, legyen Szerbia is Nagy-! Tendáljon Bosznia-Hercegovina horvát többségű része Horvátország felé, alkalomadtán lépjen vele állami közösségre! Seregeljen minden albán egy államba (albán államba), ehhez haladéktalanul induljon meg Albánia felé Koszovó, Északnyugat-Macedónia, Kelet-Montenegró! Boszniából legyen kis zöld pötty ott középen, a Szarajevó–Zenica reláció mondjuk, és lakja azt csak muszlim bosnyák – úgy, ahogy azt korunk három elismert közgondolkodója és nemzetteoretikusa és tömeggyilkosa, Milošević, Karadžić és Mladić megálmodták! Később csatlakozhatnak Törökországhoz. (Tényleg ez van leírva – a szerk.) Macedónia, jelen nevén Észak-Macedónia nem szerepel a felsoroltak között, aminek az lehet az oka, hogy Macedónia eddigre úgyis eloszlik már Nagy-Albánia és Nagy-Bulgária között. Nagy-Szerbiához rajzoljuk még hozzá Észak-Koszovót, hogy mindenki boldog legyen – s ha ezzel megvagyunk, rázzon kezet mindenki, boruljon az egyik a másik nyakába, ismerje el egymást keresztül-kasul, s csatlakozzon mind önfeledten EU-hoz, NATO-hoz, bármihez, a Megoldott Nemzeti Kérdésű Államok Boldog Kórusához!

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk