A szerk.

Kisfiúk és kislányok

A szerk.

A kétharmados fideszes többségű Országgyűlésen simán átment egy ellenzéki törvénymódosítás. A képviselők ellenszavazat nélkül fogadták el a párbeszédes Szabó Tímea azon javaslatát, amely eltörli az országos népszavazás tilalmát az országgyűlési, az európai parlamenti és az önkormányzati választást megelőző és követő 41 napon belül.

Vagyis akár egyazon napon is rendezhető referendum és általános választás. Az indítvány politikai célja épp ez volt (bár az indoklás a gyakorlatiasságra és a költségcsökkentésre helyezte a hangsúlyt): ha áprilisban netán egyszerre voksolhatunk az országgyűlési képviselőjelöltekre és a Karácsony Gergely kezdeményezte népszavazás kérdéseire (legyen-e a Fudan Egyetemnek kampusza a fővárosban, illetve az álláskeresési járadék folyósításának leghosszabb időtartama 270 nap legyen-e), akkor azzal az ellenzék csak nyerne, mert a két szavazás egymást erősítené. A népbarát népszavazási kérdések jó kampánnyal még rokonszenvesebbé tehetik a kezdeményező ellenzéket; és bizonytalan szavazó legyen a talpán, aki nem akar ide kínaiakat, viszont Orbánra szavaz. Másfelől pedig egy referendumra bizonyosan nem mozgósítható akkora tömeg, mint az országgyűlési választásra. Igazi win-win szituáció, nemde?

Az elképzelés oly’ remeknek bizonyult, hogy a kormánypárt nyomban a kezdeményezés élé­re is állt, és az egészet a maga képére formálta.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk