A szerk.

Mocimmal a malacok után

A szerk.

„Ez a BMW bő hatmillió forintba kerül. Remélem, ezzel el is riasztottam az álmodozók többségét, mert ennyiért még álmodozni se nagyon illik motorról” – így lelkesedett a Totalbike munkatársa, amikor kipróbálhatta a BMW K1600 típusú motorkerékpárját, de azt is hozzátette, hogy „brutál köcsög dolog ám, amikor az ember az álló kocsisor mellett finoman elsuhan, óriási vigyorral a képén, s nyomatja a Woodstockot Neil Youngtól.”

Nos, ezt a brutál köcsög hangulatot csempészte Kósa Lajos tavaly szeptemberben a Fidesz velencei frakcióülésére, amikor megérkezett egy ilyen BMW-n. Csakhogy az újságírók nem azt kérdezték tőle, hogy „Stones vagy Hendrix?”, „Tankcsapda vagy Edda?”, hanem azt, hogy „honnét a gempa?”. Kósa azzal pattintotta le őket, hogy a haver adta kölcsön, hiszen nem mondhatta azt, hogy enyém, vagy azt, hogy most loptam. Már csak azért sem, mert a vagyonnyilatkozatában két más típusú BMW-t tüntetett fel…

De mostantól más a felállás! A megyei jogú városok fejlesztéséért felelős tárca nélküli miniszter immár önfeledten száguldozhat a megyei jogú városok között a K1600-assal, és kérdezhetnek tőle bármit a firkászok. Mert amíg a velencei kanyar után azt volt kénytelen közölni a Fidesz sajtóosztályán keresztül, hogy „amennyiben a motor beváltja a hozzá fűzött reményeket”, talán meg is veszem, most nem kell a haverra mutogatni: ha kérdezik, kié a motor, bátran rávághatja, hogy én csak segítek anyámnak összeterelni a kondát. A legfrissebb hírek szerint ugyanis Kósa néni disznófarmja, a Méker Kft. számára lízingelnek április óta egy ilyen motort.

A korábban védőnőként és bölcsődevezetőként dolgozó, s nyilván vagyonokat kereső 82 éves nyugdíjas asszony azután vált közismertté, hogy 45 millió forinttal beszállt a Méker Kft.-be, mely cég ezt követően 123 millió forint vissza nem térítendő EU-s támogatást nyert. Ekkor vált szállóigévé Kósa híres mondása, hogy „édesanyám nem strómanja senkinek sem”, és Kósa Lajosné Bacskó Katalint azóta sem kérdezte senki, hogyan és főleg milyen szakmai háttérrel robbant be nyugdíjasként a sertéstenyésztés izgalmas, ám némileg szerteágazó világába.

De miért kérdezné bárki is? Kósa szerint mindaz, amit a mamája tesz, az egy „magánember magánüzleti tevékenysége”, úgyhogy az újságíró legfeljebb annyit tehet, hogy áttanulmányozza a cég iratait, már amibe betekintést nyerhet. Igazából így derült fény arra is, hogy a Méker Kft. a motor mellett még két BMW 530e iPerformance típusú, hibrid meghajtású felső-középkategóriás autót is lízingel, melyeknek ára a felszereltségtől függően 17−25 millió forint. Persze el lehet viccelődni azon, hogy a portaszolgálattól a takarmányszállításig mi mindenre lehet használni az efféle luxusjárműveket, vagy gondolhatjuk azt is, hogy ezeket a BMW-ket Kósa Lajosné Bacskó Katalin még képen sem látta, a lényegen az mit sem változtat. Az ugyanis röviden annyi, hogy ha legközelebb Bécsben koncertezik a Rolling Stones, Kósa Lajos biztosan nem marad le róla. Sőt, az elsők közt érkezik, mert „az álló kocsisor mellett finoman elsuhan, óriási vigyorral a képén, s nyomatja a Woodstockot Neil Youngtól”.

Figyelmébe ajánljuk