A szerk.

Ordasok közt

A szerk.

Lapunk nyomdába küldése után, de megjelenése előtt, szerda délután izgalmasnak ígérkező sajtótájékoztatót tart (önöknek: tartott) David Pressman, az Egyesült Államok budapesti nagykövete. Közléseinek tartalmáról, e sorok írásakor kedd délután lévén, értelemszerűen sejtésünk sincs – lehet, nem is lesz semmiféle nagy bejelentés, végül is láttunk már olyat, konkrétan nyolc és fél évvel ezelőtt, hogy az amerikai kormányzat megijedt saját magától.

Az akkori ügyvivő, André Goodfriend 2014 októberében azzal állt elő, hogy hat magyart kitiltottak az Egyesült Államok területéről, de nem mondta meg, hogy kiket és miért. Ezek után vad és meddő találgatások kezdődtek az érintettek személyéről és az operáció céljáról; mint utóbb kiderült, teljesen feleslegesen. Egyedül a NAV akkori elnöke, Vida Ildikó kezdett el sikoltozni, hogy jaj, engem kitiltottak, mért tiltottak ki, ártatlan vagyok; végül pedig az egész ügy – az amerikai kormány jól érzékelhető megelégedésére – humor nélküli bohózatba fulladt, étolajgyártó cégek piaci perpatvarába és egy pimf, kétmilliárdos vesztegetési kísérlet bíróság előtt soha be nem bizonyított gyanújába. Ha bárkinek is voltak illúziói arról, hogy a lendületesen kiépülő Orbán-rezsimet Washington legalább megpróbálja megfegyelmezni, hamar csalódnia kellett. Az akkorra külpolitikai értelemben már teljesen magába zárkózó Obama-kormányzat a legkevesebbnél is kevesebbet óhajtott törődni a magyar viszonyokkal – ha a sorsára hagyták Szíriát, és a Krím elcsatolása sem különösebben izgatta fel Washingtont, és ha Budapest az Európai Unió vezető nagyhatalmával, Angela Merkel Németországával a legharmonikusabb nyalomaszádban terpeszkedett a nyugati világ díványán, akkor ugyan miért izgatták volna magukat Simicska – vagy ki tudja, ki – néhány csínytevése miatt?

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Gyúlnak a fények

  • - minek -

Szép számmal akadnak olyanok a popvilágban, akiknek tinédzserként hull az ölükbe a világhír, míg mások hosszú időn át, sok kitérővel küzdenek meg a sikerért, s ha látszólag későn rajtoltak is, mégis mindig akkor érnek oda a célhoz, amikor kell.

Kabuki Kőbányán

  • Kiss Annamária

A 19. századi Japán egyik leghíresebb írója, IV. Namboku Curuja kabuki színműve nyomán Silviu Purcărete a román nyelvű Radu Stanca Nemzeti Színházban 2018-ban rendezte meg ezt az előadást, hogy még abban az évben elnyerje vele a román színházi szövetség (UNITER) díját, három kategóriában is.

Utcazene

Mint egy hatásvadász romantikus szimfónia, a BMC Ligeti-fesztiválja is a végére tartogatta a nagy csúcspontokat. (Az első beszámolónkat lásd: Haj, ifjúság, Magyar Narancs, 2023. június 1.) A Ligeti találkozik Kurtággal című koncertet Pierre Charial produkciója nyitotta. A 80 éves, hórihorgas, mutatványosra emlékeztető kintornás még Ligetivel dolgozta ki a mester jó néhány darabjának átiratát.

Megkérték Gyulát

„Hivatali visszaélés miatt feljelentést teszek, mert két tanú egybehangzó állítása szerint hamis tanúzással akart a NER engem és Kiss Ambrus főpolgármester-helyettest »lecsukatni«” – ezt írta Karácsony Gergely főpolgármester a Facebook-oldalára, miután a hvg.hu a nyomozati iratokat idézve megírta, Fidesz közeli macherek („üzletemberek”) és politikusok hogyan akarták lejáratni Bajnai Gordon volt miniszterelnököt és Budapest jelenlegi városvezetését.

A majdnem szentté avatott ember

Két évvel ezelőtt az azóta megboldogult Transindex.ro munkatársaként interjút készítettem Böjte Csabával. Az interjúban Böjte az abúzusokat szenvedett és a traumát feldolgozni képtelen gyerekeket „fonnyadt almáknak” nevezte, akikből „pálinkát főznek”. 
A szerzetes a beszélgetés egy pontján dühöngve felállt, és faképnél hagyott.

Hinni kell benne

Családostul a nyilvánosság előtt éli az életét a bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalással vádolt Joób Márton önkormányzati képviselő, és azért küzd, hogy ne ítéljék el. Politikusként a senki földjére került, de a következő választáson is indulni akar.

Eskü, hogy megadom

Majdnem a duplájára emeli a kormány júliustól a kamatadót, az állampapír továbbra is adómentes lesz. Bár racionálisan az állampapír a legjobb befektetés, a befektetők mégis menekülnek tőle. Vajon miért? És jó megoldás-e ez ellen az adóemelés?