A szerk.

Rendőrségi hírek

A szerk.

Kedden délután két rendőrségi eredetű hír látott napvilágot a magyarországi sajtótermékekben: egy közlemény, s egy hivatalosnak mondható, ún. háttérbeszélgetés anyaga. A közlemény arról szólt, hogy a mai (tudniillik keddi, május 9-i), budai Várban tartott kordonbontó demonstráció résztvevőire büntető- vagy szabálysértési eljárás vár rongálás miatt (lebontották a miniszterelnök palotáját, bocsánat, az építési területet védő kordont).

Nem voltak sokan, gyakorlatilag minden résztvevőt, 41 főt igazoltattak – a Momentum országgyűlési frakcióját és aktivistáit –, őellenük indul most eljárás, amelynek körülbelül látjuk is a végét: kapnak a nyakukba egy kiadós pénzbírságot. A büntetésről nyilván beszámol majd a sajtó, s lehetnek bizonyos következményei, össze lehet gyűjteni rá a pénzt közösségi csatornákon, meg lehet tagadni az ismert jogkövetkezményekkel a befizetést, urambocsá’, kicsengetheti akár az érintett párt is. Bármi történik, nem dől össze tőle a világ, még kevésbé a rendszer.

A második hír talán szélesebb körű érdeklődésre számíthatna, eszerint ugyanis az hangzott el a mondott háttérbeszélgetésen, hogy a rendőrségnek megvolt a jogi alapja arra, hogy május 3-án a kordonbontó demonstráción „keményebben, erőteljesebben lépjen fel” a tüntetőkkel szemben (ad notam: közibük is lövethettünk volna), mert fennállt a veszélye például annak, hogy az egybegyűlt diákság vagy a magukról megfeledkező pedagógusok az építési területen található kockakövekkel és vasrudakkal támadjanak rájuk. A rendőrség ebbéli tájékoztatásához mellékelt egy videó-összeállítást is, amelyen ugyan csak egy röpke pillanatra villan fel némi könnygázfújás, de vascsöves vagy kockaköves támadás még ennyi időre sem, semennyi időre sem. Ellenben a háttérbeszélgetést közzétévő Telex hason tárgyú videóján jól látszik, hogy valakit közvetlen közelről, kartávolságon belülről célzottan fújnak telibe könnygázzal, s az illetőnél nincs vasrúd, nincs kockakő, csak kapaszkodik a kordonba, ugyancsak láthatóan azért, hogy a tömeg kiszorításakor el ne sodorják. Majd miután lefújták, szépen el is vitték, ahogy a tömegből kiemelt néhány másik embert (köztük egy országgyűlési képviselőt is, bár e ténynek valóban nincs közvetlen jelentősége, közvetett annál több).

A rendőrség mindkét közlése egyértelmű: ha tiltakozol, s ezt nem a mi szabályaink szerint teszed, akkor kapsz a pofádra könnygázt, s nagyon örülj, ha megúszod ennyivel, vagy kapsz a nyakadba egy büntetőeljárást, s nagyon örülj, ha megúszod egy szabálysértésivel – megfizetsz így is, úgy is, amúgy is.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk