A szerk.

Szűken

A szerk.

Kilenc fával nyert, és ez nem sok.

Ursula von der Leyen kedden reggel elmondotta beszédét az Európai Parlament színe előtt: ebben meglepő dolgok is szerepeltek, csak úgy káprázott bele a fül. Európai alapjövedelmet és európai nyugdíjat emlegetett a jelölt, és azt, hogy a szakszervezeteket – a kollektív szerződések revitalizálása útján – európai szinten is játékba kell hozni. Zöld új dealt helyezett kilátásba, a technológiai óriáscégek szutyongatását, méltányos adórendszert és a nemek egyenlőségét – de azonnal! Az is kiderült, hogy a volt német védelmi miniszter a jogállamiságnak úgyszólván bajnoka: orációjában az ún. jogállamisági mechanizmus nyombani bevezetése mellett tört lándzsát – ez az üzenet, gyanítjuk, direkt a Fidesznek és a lengyel kormánypártnak szólt.

Ha önöknek mindezek alapján az lenne a benyomásuk, hogy Von der Leyen nem is a konzervatívok, hanem valaminő jobboldali elhajló szocdem társulat favoritja (a bernsteiniá­nusoké, ha még mindig lennének ilyenek!), akkor bingó, nekünk is ez ugrott be. Mindez persze nem muszáj, hogy nagyon sokat jelentsen. Lehetséges, hogy pusztán matematiko-politikai szemfényvesztés áldozatai voltunk, miszerint a Néppárt és az Újítsuk meg Európát csoport – a liberálisok – szavazataival UvdL (182+108=290) még a fasorban sem lett volna, s ezért lendületes (s mint az esti szavazáskor bebizonyosodott, többé-kevésbé sikeres) kitérőt tett a Szocialisták és Demokraták felé – ám e kitérő mindenekelőtt retorikai volt. Annál is inkább, mert e kortesbeszéd elköteleződései a későbbiekben nem számon kérhetők – legalábbis intézményes lehetősége az EP-nek nincs rá, azaz például nem hívhatja vissza vagy buktathatja meg a Bizottság elnökét –, másrészt pedig a Bizottságnak és elnökének egyszerűen nincs hatalma (jogköre, felhatalmazása) a Von der Leyen által emlegetett nagy hord­erejű változásokat és összeurópai politikákat a gyakorlatba átültetni.

De azt se célszerű gondolnunk, hogy UvdL teljességgel és orcátlan módon a levegőbe beszélt, és hogy az általa kimondott szavaknak semmilyen következményei nem lesznek. Ha a szociális, szorosabban együttműködő, befolyását a nemzetállamok rovására kiterjesztő, a méltányosságot és a méltóságot polgárainak alanyi jogon, akár saját elnyomó kormányaikkal szemben is biztosító Európa eljövetele nyilván a távoli jövőbe vész is, az irány és a szándékok egyértelműek. Félreértés ne essék: nem pusztán UvdL személyes politikai preferenciáiról beszélünk. Ezt a kurzust támogatta, ha kis többséggel is – 383 szavazattal 327 ellenében – az EP többsége is (a poszt elnyeréséhez 374 szavazatra volt a jelöltnek szüksége), s mostantól ez lesz az irányadó az unió legerősebb közös intézménye, a Bizottság számára. A május végi szavazás előtt csak reménykedhettünk, kedd este megnyugodhattunk kissé: az Európa-párti centrum végső soron kitartott.

De mégsem lehetünk felhőtlenül boldogok. Azt már a délelőtti vitában jó páran jelezték, hogy nem kérnek UvdL-ből: cseh kommunisták, olasz fasiszták, belga fajvédők, francia trockisták, az egykori keletnémet állampárt apologétái, és persze mindenféle – német, görög, szlovák – illetőségű neonácik; meg az orosz szubverzióval nem túl távoli kapcsolatban álló egyéb bajkeverők, mint Nigel Farage. De ez így van rendjén: az ő támogatásuk éppenséggel kínos is lett volna. Azt viszont csak sajnálni tudjuk, hogy sem a Zöldek, sem a 154 fős szocialista frakció egy – vélhetően a nagyobbik – része nem szavazott UvdL, illetve UvdL programja mellett. Viszont megtette ezt – legalábbis önbevallása szerint: a szavazás titkos volt – a Kaczyński-féle Jog és Igazságosság (PiS), jóllehet a Néppárttól jobbra álló, nacionalista pártokat tömörítő frakció oszlopos tagjai ők, ráadásul jelöltjüket, Beata Szydło volt kormányfőt nem tudták a foglalkoztatási bizottság elnöki székébe lobbizni. Ugyancsak UvdL-t támogatta – ugyancsak önbevallása szerint – Orbán brigádja. Azt simán el tudjuk képzelni, hogy valamelyikük, de inkább mindkettőjük hazudik, és valójában UvdL bukására játszottak: de ez sosem fog kiderülni. Így jelenleg az a történet tanulsága, hogy a Fidesz (és a PiS) szavazatai nélkül megbukott volna a mérsékelt közép jelöltje. Ha csak a tizede megvalósulna – vagy ha csak folyamatba helyeződne – annak, amit Von der Leyen a beszédében beharangozott, már abba beleremegne Orbán és Kaczyński rezsimje. De ezek után hogyan futja ki magát az új bizottsági elnök és a PiS konfliktusa a lengyel igazságszolgáltatás bedarálása miatt? S hogyan védi meg Orbántól Európát Von der Leyen, ha – tetszik, nem tetszik – a magyar kormányfő támogatása elengedhetetlen volt a szűk győzelméhez? Miért nem látták ezt a szocialisták? És mi lehetett fontosabb ennél?

Figyelmébe ajánljuk