Tartalom

MaNcs 31. évf. 29. sz. (2019-07-18)

Egotrip

Egotrip

Visszajátszás

A fejébe került

Hosszú és sikeres politikai pályafutások néha meglepően gyorsan érnek véget. Ma már kevesen emlékeznek arra, mibe bukott bele 1990-ben Margaret Thatcher, a „Vaslady”.

Publicisztika

Zolnay János

Publicisztika

A Fidesz etnikai pecsétje

Járóka Lívia az Európai Parlamentben

Járóka Lívia sokkal inkább elszámoltatható, mint a rezsim hazai mamelukjai. Romaként pedig az is nyilvánvaló, hogy milyen társadalompolitikát fedez, illetve képvisel.

A szerk.

A szerk.

A szerk.

Az igazi Takaró

Ez már csak így megy egy ideje: időnként bejelentkezik valaki a magyar irodalom hirigjanijának, hogy majd ő megmondja, hogy kinek lehet keresnivalója a magyar irodalomban, s kinek nem, kit szabad tanítani, s kit nem, ki a magyar, s ki nem, ki az irodalom, s ki nem.

A szerk.

A szerk.

Szégyenünk

Ennek a szerkesztőségi cikknek egyetlen mondatból kellene állnia: Szijjártó Péter és Orbán Viktor Magyarország szégyenei. De lássuk bővebben is.

Gazdaság

Hogyan szabályozhatók a techóriások?

Gazdaság

Fel lehet-e darabolni a Facebookot vagy a Google-t?

Hogyan lehet megzabolázni a Szilícium-völgy óriáscégeit? Vannak, akik a megoldást a szigorúbb trösztellenes szabályozásban látják. A következő amerikai elnökválasztás ebben a kérdésben is sorsdöntőnek bizonyulhat.

Külpol

Külpol

„A háború az utolsó lap” – merre halad az iráni rendszer?

Kiéleződött az amerikai–iráni viszony, az iráni atomprogramot korlátozó nemzetközi alku az Egyesült Államok kilépése miatt széteséssel fenyeget. Mindennek politikai és társadalmi hátteréről, az iráni reformisták és keményvonalasok harcairól és az ország regionális hatalmi törekvéseiről beszélgettünk.

Belpol

Belpol

31 millió forint lenyúlásával vádolják a fideszes polgármestert

Történetünk egy uniós támogatás ellopásáról, a közvélemény ingerküszöbét már el sem érő, pimf 31 millió forintról szól. Az eset azonban hűen érzékelteti, hogyan mennek a dolgok a Nemzeti Együttműködés Rendszerében. Igaz, a gyulai ügyészség föllépése eltér az eddig megszokottól.

Ellenzéki együttműködés Ferencvárosban

Belpol

Darázsfészek

Előválasztás dönthet a két ellenzéki polgármesterjelölt, Baranyi Krisztina és Jancsó Andrea között a IX. kerületben. Már ha meg tudnak egyezni a feltételekben.

A T-Systems felvásárlása

Belpol

Beépülnek a rendszerbe

Újabb nagy falatot nyel le a Mészáros Lőrinc köré épülő birodalom, s ezúttal a német kormányt is sikerült rávenni az üzletre. Most épp’ az informatika van soron, de kérdés, hogy az új tulajok valóban ki tudják-e használni a T-Systemsben rejlő lehetőségeket.

Interjú

Belpol

„Ha az lenne odaírva, hogy Orbán Viktor”

Donáth Anna európai parlamenti képviselő, a Momentum alelnöke

Az EP-választással elindult ellenzéki átrendeződés ősszel önkormányzati képviselői és polgármesteri mandátumokban is megmutatkozhat a Momentum alelnöke szerint. Donáth Annát friss európai parlamenti tapasztalatairól és az ellenzéki együttműködés vörös vonalairól kérdeztük.

Zene

Interjú

Zene

„Olyan, mint egy karnevál”

Vilde Frang hegedűművész

Tizenkét évesen debütált az Oslói Filharmonikusokkal, most, harminchárom évesen a világ egyik legkeresettebb hegedűművésze, lemezeivel sorra nyeri a rangos díjakat. Budapesti koncertje előtt Bartókról, vibratóról, régi zenéről, inspirációról, mesterekről beszélgettünk vele.

Lemez

Zene

A régi jó dolgokból sok minden megmaradt

Rammstein: Rammstein

Kevés ellentmondásosabb, egyben hatásosabb zenekar működött az elmúlt negyedszázadban, mint a német Rammstein, amely hosszú szünet után új lemezzel ünnepli fennállásának 25. évfordulóját. Kritika.

Könyv

Könyv

Könyv

Tükör előtt

Tommy Orange: Sehonnai

Szokatlan, az olvasót egyből berántó felütésként az első könyves Tommy Orange szerzői programhirdetésnek is beillő előszóval indítja a Sehonnait. A rövid szöveg a Washington Post kritikusa szerint az év legjobb amerikai esszéi között is elférne. A csejen és arapahó törzsek bejegyzett tagjaként Orange valóban brutális sűrűséggel mutatja fel az őslakosok évszázados üldöztetését, miközben a levágott indiánfejek közösségi rugdosásának taglalása mellett írói szarkazmusát is megvillantja.

Interjú

Könyv

„Akik ma szenteknek számítanak”

Elfriede Jelinek író

Beillene-e egyfelvonásos színdarabnak az Ibizán készült kormánybuktató Strache-videó? Mit hozott a #MeToo Ausztriában? Kell-e tartania a politika dühétől annak a magyar színháznak, amely bemutatja A királyi úton című új, Trump ihlette darabját? Ezekről kérdeztük a Nobel-díjas osztrák írót.

Könyv

Könyv

„Lennék inkább kanapé!”

Scarlett Curtis (szerk.): Egy feminista nem jár rózsaszínben – és egyéb hazugságok

Beyoncé tematikus gyorstalpaló klipjei és a #MeToo-mozgalom médiavisszhangja után nem kérdés, hogy a feminizmus mára hívószóvá vált, eladható trendként kapták fel a könyvesek éppúgy, mint a mainstream magazinok. A gyerek- és ifjúsági könyvkiadás is nyitottabbá vált a téma iránt: az Esti mesék lázadó lányoknak sikere után a kiadók sorban jelentkeznek kifejezetten a női egyenjogúságot feldolgozó jó és kevésbé jó könyveikkel.

Színház

Interjú

Színház

„Nem engedjük be a magyar államot”

Balogh Rodrigó színész, rendező, író

A Független Színház közösségi és magánalapítványok támogatásával az idén megjelentette a világ első roma drámakötetét, amelyben öt kortárs/európai/cigány színházi alkotó írásait olvashatjuk. A monodrámák egyéni megjelenítésével hívják fel a figyelmet a roma közösségek helyzetére.

Interaktív
Gasztro
Lélek

Interjú

Lélek

„Európa öregszik, tombol a gondoskodás válsága”

Milánkovics Kinga közgazdász, idősgondozó

Genderszemléletű vidékfejlesztéssel foglalkozott Magyarországon, ma bentlakásos idősgondozóként dolgozik Angliában, miközben Egy ápoló naplója címmel blogot ír. Ápolási és közösségfejlesztési tapasztalatai alapján testvérével létrehozta a Tudatos Öregedés elnevezésű társadalmi vállalkozást. Nemrég a Friedrich-Ebert-Stiftung Gondozási migráció című konferenciáján tartott előadást. Ez alkalomból beszélgettünk.

Tudomány

A holdra szállás 50. évfordulója

Tudomány

Hosszú lépés

Fél évszázada lépett először ember egy másik égitestre. Sokan máig sem hiszik el, hogy mindez megtörtént, a Holdnál távolabb pedig azóta sem sikerült eljutnunk.

Mikrofilm

Dokumentumfilm

Mikrofilm

A szelídevezős

Pálos György: Let the Dragon Out

Engedd ki a sárkányt – szól a cím, de hogy milyen sárkányt, az sokáig nem derül ki, mert Pálos György önéletrajzi dokumentumfilmje/filmelméleti esszéje/oktatási segédanyaga sokáig becsapja a nézőt. Csapong, belekap ebbe-abba – az a benyomásunk, hogy egy bizonytalan, önbizalomhiányos ötvenes magyar férfi portréját látjuk, aki maga sem tudja, mit akar az élettől, csak sodródik az eseményekkel.