A szerk.

Tanácsi sztárparádé

A szerk.

Lassan három éve, hogy Demeter Szilárdot, a Petőfi Irodalmi Múzeum igazgatóját miniszteri biztossá nevezték ki azzal a feladattal, hogy „koordinálja a magyar könnyűzene, valamint a kortárs magyar popkultúra megújítását és társadalmasítását”. Első hallásra csak egy újabb kulturális elmebaj körvonalazódott, de miután Demeter olyan tervezettel állt elő, amelyben a klubok és a próbahelyek fejlesztésétől a fellépési lehetőségek bővítésén át a tehetségkutatók és a turnék támogatásáig sok minden szerepelt, a hazai könnyűzenészek jó része üdvözölte a miniszteri biztos belépőjét. Különösen annak fényében, hogy Demeter belengette azt a 25 milliárd forintos állami támogatást is, amelyet szerinte öt év alatt lehet majd elkölteni a különféle programpontokra.

Nos, azóta három év telt el, s a nagy ívű elképzelésekből nem sok valósult meg, de a miniszteri biztost sem kérdezték arról, hogy hol a lé, vagy hogy hol késik a hazai könnyűzene társadalmasítása. Persze Demeter sem nagyon firtatta a dolgot, inkább a saját – Loyal nevezetű – zenekarával volt elfoglalva. Vagy a Petőfi-emlékévet próbálta összekötni a könnyű­zenével, de ebbéli buzgalma is csak azért emlékezetes, mert kijelentette, hogy ha a költő ma élne, minden bizonnyal rocksztár lenne.

Mégis éppen Petőfi nyomán kapott új erőre Demeter, amikor újabb pozíciójából, a Petőfi Kulturális Ügynökség vezérigazgatójaként jelentette be a múlt héten egy újdonsült szervezet, a Petőfi Zenei Tanács megalakulását, amely „elsődleges küldetéseként a popkultúrának, korunk elsődleges kulturális közegének minőségelvű fejlesztését jelölte ki”. Sőt „a magyar popkultúra jobbá tételét” tűzte zászlajára, bármit jelentsen is ez.

Egyelőre csak annyit tudni, hogy a nagy célok érdekében Demeter olyan veteránokat választott ki a „fejlesztésre”, mint Nagy Feró (77), Németh Alajos (67), Tátrai Tibor (71), Müller Péter Sziámi (72), Frenreisz Károly (77), de nyugalom, Kovács Ákos és Ferenczi György személyében két 55 éves is tagja a testületnek. „Ezek a zenészek időtálló műveket tettek le az asztalra, láttak már mindent a kis kultúrházaktól a nagyszínpadig. Tapasztalataikat, meglátásaikat, tanácsaikat szeretnénk becsatornázni” – jelentette ki Demeter, de arról sajnos nem beszélt, hogy mindez hogy fest majd a gyakorlatban. Azt viszont megtudhattuk, hogy „már az alakuló ülésen egészséges és inspiráló vita alakult ki”, vagyis a tényeken kívül talán csak azt felejtette ki a PIM igazgatója, hogy hozzátegye: elvtársi légkörben.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk