A szerk.

A nyírségi légihíd

A szerk.

„Kinyitottam az erdőt, a természetet” – nyilatkozta a sorok közül jól kiérezhető megbántottsággal a HAON nevű izének, felületnek – újságot engedelmükkel nem írnánk – Filemon Mihály agrárvállalkozó, a Hajdú-Bihar megyei Nyírmártonfalva polgármestere, amikor a felületen végre elmondhatta meglátásait a pár nap alatt híressé vált lombkoronaösvényről, illetve az őt emiatt ért támadásokról.

Mit nyitottál ki, bazmeg? Az erdőt? Milyen erdőt? – rezzen fel bóbiskolásából a Magyarország dolgos hétköznapjairól szóló efféle hírekbe lassan beletompuló olvasó. – Hisz kivágtad a fákat! Az összeset!

Hadházy Ákos szíves tényfeltárása révén értesültünk arról a minap, hogy a polgi az Európai Uniótól szipkázott pénzeszköz (röpke 60 millió) felhasználásával a saját birtokán, saját maga fővállalkozói közreműködésével, a saját maga által kitermelt fák (vö: ’erdő’) után maradt, csupasz földdarabon 4 méter magas, 50 méter hosszú, és 1,1 méter széles ún. lombkoronaösvényt húzott fel. Az RTL Klub riportja és az Átlátszó által citált helyi források szerint elég szar minőségben; az építmény meglehetősen rozogának tűnik. A beruházás célja a pályázat szerint „erdei ökoszisztémák funkciói­nak fejlesztése” volt.

A polgi mindenestre számított fentebb megfogalmazott kérdésünkre, mert hozzászólásában előrebocsátotta ezt is: „Aki ismeri az erdőgazdálkodás alapjait, az nem csodálkozik azon, hogy egy kivágott erdőben van egy lombkoronasétány.” Aki tehát csodálkozik azon, hogy a semmi közepén van egy 50 méteres fahíd, amiről fákat kéne néznie a hídon áthaladóknak, de a fákat kivágták, hogy részben az azokból befolyt pénzen felépítsék a kivágott fák jobb szemügyre vételére szolgáló hidat, az maximum azért teheti ezt, mert fogalma sincs az erdőgazdálkodás alapjairól.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk