A szerk.

Valami ketyeg

  • A szerk.
  • 2015.10.28 18:07

A szerk.

Normális esetben Lázár János küzdelmei a Miniszterelnökséget vezető miniszter hatás­köreiért pont annyira lennének érdekesek, mint amennyire egy fontos miniszter kapaszkodása saját fontosságába. Mérsékelten. De az valószínűnek látszik, hogy a demokráciákban bevett módon – az ellenzék programot ír, szervezetet épít, nyer a választáson, ilyesmi – aligha bír véget érni Orbán Viktor egyszemélyes uralkodása Magyarországon. Maximum úgy, hogy ezek a ma még elég messzinek tűnő lehetőségek (hogy ti. lehetne olyan ebben az országban is, hogy ellenzék) párhuzamba állnak a Fidesz-tábor – a káderállomány és a szavazói tömb – fragmentálódásával, és e törekvések valahol a tér és az idő végtelenjében, ott, ahol az ország egy politikai fekete lyukon átesik az Orbán nélküli dimenzióba, összetalálkoznak.

false

Az Orbán-ellenes pártütés ugyancsak távoli eshetőségnek tűnik 2015 októberében. De az sem igaz, hogy merő fantasztikum lenne. Volt ilyen, gondoljunk csak a száműzött Navracsics esetére, esetleg a 2006-os klubéletre, amelynek főszereplője azóta is próbálkozik meg nem történtté tenni az összeesküvést. Sőt, van is ilyen, Mr. Lajos a maga kimeríthetetlennek tűnő bukszájával épp a hosszú küzdelemre rendezkedik be. A puszta hatalmi politika, az önmagáért való szervezkedés persze kevés lenne – de épp erről beszélünk: mi történhet akkor, ha Orbán társadalmi támogatottsága megzuhan, netán külkapcsolatai zsákutcába viszik az országot, és egy alkalmas válság mesterséges előállítása, egy nemzetbiztonsági hecc nem lesz már elég.

Vajon mindehhez képest mit jelent vagy mit nem jelent az, hogy Lázár János időnként elhatárolódik attól a kormánytól, amelynek ő a legfontosabb ügyintézője? A múlt héten már egészen messzire ment, amikor fideszes tolvaj­lásokkal (is) indokolta az állami földek magánosítását. Azokat a t. pártkartársakat, akik ennek a századrészét megengedték maguknak, Orbán habozás nélkül menesztette.

Lázár furcsa mozgásának bevett magyarázata, hogy valójában két remek fiatalember versenyez itt a Főni szeretetéért, azért, hogy ki legyen neki a legbizalmibb bizalmija, hogy ki vihesse le a szemetet. Ja, biztos. De lehet, hogy nem. Rogán szakmai önéletrajzának fényét 8 év polgármesterség emeli, de ilyenje van Lázárnak is. És bár Antal hároméves frakcióvezetői munkája is embert próbáló feladat volt, ez a teljesítmény sem vethető össze azzal, hogy János nagyjából 2013 óta az ország ügyvezető miniszterelnöke, akinek a távozása a Miniszterelnökséget vezető miniszteri posztról a mindennapos kormány­zati aprómunka amúgy is halovány lángjának gyors kihunyásához vezetne. (Az uniós pénzek lehívása biztosan nem menne olyan zökkenőmentesen nélküle, mint amennyire vele megy.) Lázár saját fontosságának pontos tudatában még ahhoz is vette a bátorságot, hogy a nagy nyilvánosság előtt zsarolja meg Orbánt – ilyet se csinált még büntetlenül senki. Ennyi biztos – innentől csak a fantáziánkra bízhatjuk magunkat. Arra mi sem tudjuk a választ, hogy miért akarhat Lázár János miniszterelnök lenni, hogy azon kívül is lenne-e kifogása a Nemzeti Együttműködés Rendszere ellen, hogy neki nincs elég hatalma, hogy nem az övé a főhatalom. Látja-e a szakadékot előttünk, vagy csak magát látja kormányfőként valamely távoli vagy nem is annyira távoli korban?

Egyelőre nem tudni, hogy a hétfőn megszavazott Rogán-minisztériumnak mi lesz a feladata. A Miniszterelnöki Kabinetiroda a Miniszterelnökség kópiájának tűnik: arra tippelünk, hogy a minisztériumoktól az utóbbi, vagyis Lázár alá rendelt állami feladatokat és funkciókat lassan a kabinetiroda, vagyis Rogán kapja meg. Ha Lázár azonnali elmozdítása lehetetlen, akkor legyen beleszalámizva Rogánba.

Az óra, más választása nem lévén, ketyeg.

Neked ajánljuk

Riviéra–Erzsébetváros motortúra

  • Támogatott tartalom

Lengyel Gábor hosszú évtizedeken át dolgozott az orvosiműszer-kereskedelemben, és kizárólag olvasóként tekintett az irodalomra. A helyzet azután változott meg, hogy elhagyni kényszerült vállalkozását, s az ezzel járó traumát úgy dolgozta fel, hogy írni kezdett – terápiás céllal.

Lezárt műhely, levert lakat

Miközben nagyszabású kiállítással emlékeztek meg a Ludwig Múzeumban a magyar film születésének 120. évfordulójáról, a szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrum – MűvészetMalomban ugyancsak a magyar film a főszereplő, konkrétan a rendszerváltás utáni idők talán legizgalmasabb hazai filmes műhelye, az Inforg Stúdió.

A balfácán napja

Nem vennénk rá mérget, hogy a Netflix gyártásában készült friss svéd történelmi krimisorozat készítői valóban Harold Ramis 1993-as klasszikusából, az Idétlen időkigből vették a dramaturgiai inspirációt, de A valószínűtlen gyilkost nézve könnyen érezhetjük úgy, hogy Stig Engström is belekeveredett egy Phil Connorséhoz hasonló időhurokba. 

Dzsúdló és a magány

  • Puskás Panni

Dzsúdló nem azonos Jude Law-val, hanem egy magyar zenész, akinek leghíresebb száma a Lej. Ilyen és ehhez hasonló titkokat tudhatunk meg e „Z generációs pandémia paradigmából”, de csak akkor, ha valaki olyan szerencsés, mint én, és egy Z generációs digitális bennszülöttel nézheti végig a darabot. A tizenhat éves húgom árulta el azt is, miért nevet a főleg fiatalokból álló közönség azon, hogy az egyik szereplő annyira depis, hogy a frufruját is majdnem levágta.

Politikai inszeminátor

Egy ország találgatja éppen, hogy mi a fenét is akar ez az egész jelenteni. Hogy Gattyán György, aki a LiveJasmin nevű site-ján keresztül élő webkamerás pornóval begyűjtött nagyjából 300 milliárd forintot, most minden előzmény nélkül miniszterelnök-jelöltként bukkant fel a honi média megfelelő bugyraiban. 

Apácától nyalókáig

Az elsősorban tematikus kiállításokat bemutató, programjaival a tradíciót és a történelmi eseményeket szokatlan fénytörésben vizsgáló 2B Galéria 19 alkotót felvonultató csoportos kiállítása most a kakast állítja a középpontba.

Itt mindenki figyel

A szerző specialitása, hogy olyan zárt világokról fest részletes képet, amely a legtöbb ember számára még szeleteiben sem megközelíthető: ilyen volt a magyar szervezett bűnözés 1970-es évektől zajló történetére koncentráló Maffiózók mackónadrágban, majd a kokain magyarországi szerepét az 1920-as évektől napjainkig végigkövető Magyar kóla is.

Nem szentírás

  • Balogh Magdolna

A szerző eddig kilenc történelmi tárgyú könyvet jelentetett meg, amelyek közül a legsikeresebb a 2017-ben Goncourt-díjjal kitüntetett, a nemzetközi kritika által is egekbe dicsért Napirend, amelyben Hitlernek a második világháborút előkészítő tárgyalássorozatát írja meg egy afféle fekete komédiában. 

A hetedik napon

A neves olasz részecskefizikus jókor volt jó helyen: ott lehetett a genfi részecskefizikai központ, a CERN Nagy Hadronütköztetőjének (LHC) Kompakt Müon Szolenoid (CMS) kísérleti programjában, ahol például a sötét anyagot alkotó egzotikus részecskék, extra dimenziók és a nevezetes Higgs-bozon után kutattak a fizikusok.

A nemlét sűrűsége

  • Radics Viktória

Fantasztikusan érdekes Lanczkor Gábor új könyve. Műfaját tekintve talán a „prózaversek” megjelölés áll legközelebb e több mint kétszáz szövegdarabhoz; én temetőjáró könyvnek nevezem a Sarjerdőt, poétikailag pedig a norvég Edvard Grieg Lyriske stykker (Lyric Pieces) című, tíz könyvbe sorolt, naplófolyamot képező zongoradarabjaihoz közelítem; ezek negyven év termését tartalmazzák szépen összekomponálva a 19. század második feléből. Ahogy a szóló zongorafutamok, úgy a Sarjerdő is egészében érvényes.

Emígy

Önéletrajzi ember – Szerb Antal találóan és evidens módon így jellemezte Goethét (egyszersmind Saint-Simon herceget és Proustot), s ez a megfogalmazás okvetlenül ráillik Granasztói Pálra (1908–1985) is.