Tartalom

(2015-10-15)

Kis-Magyarország
Snoblesse
Publicisztika

Kozák Márton

Publicisztika

És a hajó elment

A rendszerbontó népszavazás kudarcáról

Eggyel szaporodott az Orbán-rezsim elleni sikertelen fellépések száma. Az Új Magyar Köztársaság Egyesület rendszerbontó népszavazásának kiírásához szükséges aláírások kevesebb mint fele gyűlt össze a törvényben megszabott határidőig. Az ellenfél persze alattomosan játszott, a bíró ellenünk fújt és a pálya is lejtett, de 87 ezer aláírást szerezni ott, ahol a célcsoport száma (vagyis azok a választók, akik elégedetlenek a kormánnyal) 6 millió körül lehet, édeskevés.

Uitz Renáta

Publicisztika

Alapos felkészülés a gondos előkészítésre

Az állam és a fogyatékosok ügye

Érdekes kis színessel örvendeztette meg az atlatszo.hu a minap a nagyérdeműt: honfitársunk, Takács Péter az EU csalás elleni hivatalához (OLAF) fordult, mivel furcsállta, hogy a Chemium Kft. a pályázatával 558 millió forint uniós támogatást nyert a vakok és gyengénlátók internetezését segítő szoftver kifejlesztésére.

Egotrip

Váradi Balázs

Egotrip

Csak semmi politika!

Don’t Be Told What You Want

A menekültválság okán megint bejárta az internetet a következő, Tony Benn néhai munkáspárti politikus szájába adott idézet: „Azért tanulságos, hogyan bánik a hatalom a menekültekkel, mert kiderül belőle, hogyan bánna mindannyiunkkal, ha azt hinné, megúszhatja.”

A szerk.

A szerk.

A szerk.

Rettegésben

Amikor Budapestről eltűntek a menekültek, hirtelen előkerültek a hátrahagyott bicskáik, húsvágó bárdjaik, cipővel együtt elhajigált kétszáz eurósaik, s ami még ezeknél is szörnyűbb, a tömegével kihajított mobiltelefonjaik, amelyeken súlyos, egyértelműen terrorizmusra utaló felvételek voltak felfoghatatlan mennyiségben, illetve – még kimondani is szörnyű – pornó! Kell-e ezeknél ékesszólóbb bizonyíték arra, hogy terroristák lepték el a magyar földet, és jó lesz résen lenni?

Külpol

Interjú

Külpol

„A proletariátus Robin Hoodja”

Anton Pelinka politológus az osztrák szélsőjobbról

A várakozásokkal ellentétben mégsem a szélsőjobboldal lett a bécsi választások nyertese. A neves populizmus-szakértőt az osztrák szélsőjobb stratégiájáról és kormányzási lehetőségeiről kérdeztük.

Belpol

Somogyi Zoltán

Belpol

Szakállas igazságok

Vitában György Péterrel

György Péter tanárom volt az egyetemen. Befogadást és széles látókört oktatott nekünk – ám mindez nemigen köszön vissza akkor, amikor Köves Slomóval és az európai zsidóság többségének félelmével vitatkozik. (Lásd: A félelem megeszi a lelket, Magyar Narancs, 2015. október 1.)

Koncert és mozgalom az éhező gyerekekért

Belpol

Enni kéne, tenni kéne

Civilek próbálnak küzdeni a magyarországi gyermekéhezés ellen: az első, látványosnak szánt lépésük nem sikerült jól. A Nemzeti Minimum koncertje kevés nézőt vonzott.

Erdő Péter bíboros az állagmegőrzés első vonalában

Belpol

A pápa visszaszólt

Október 4-én kezdődött a Vatikánban az a három hétig tartó tanácskozás, amelynek témája a család és az egyház kapcsolata. A nyitóbeszédet Erdő Péter bíboros tartotta, akinek szavaira mindenkit meglepve személyesen Ferenc pápa reagált. Az egyházfő ellentmondott a bíborosnak; többek szerint szándékosan hozta kellemetlen helyzetbe Erdőt.

Belpol

Szaglásszanak máshol - Az EU sem bír a magyar korrupcióval

A magyar állam nemigen akar együttműködni az Európai Csalás Elleni Hivatallal, miközben a korrupció kockázata nálunk az egyik legmagasabb az unióban. Az OLAF főigazgatója nyáron személyesen adott át dokumentumokat a Legfőbb Ügyész­ségnek, hátha történik valami. Az uniós hivatalnak szűk a mozgástere, az esetek többségében csak ajánlásokat tehet, amiket a magyar állam vagy elfogad, vagy nem. De inkább nem.

Interjú

Belpol

„Engem sem sikerült integrálni”

Tamás Gáspár Miklós menekültekről, rasszizmusról és háborús hangokról

Nem állítaná megoldhatatlan feladat elé az európai társadalmakat az iszlám vallású menekültek befogadása – véli Tamás Gáspár Miklós. A filozófus szerint a II. világháború óta precedens nélküli diplomáciai csatározásba kezdtünk szomszédainkkal.

Gazdaság

Interjú

Gazdaság

„Erős a visegrádi verseny”

Ésik Róbert, a Nemzeti Befektetési Ügynökség elnöke

A hárommilliárd forintból gazdálkodó Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) feladata a külföldi tőke Magyarországra csábítása, és a befektetők minél szélesebb körű kiszolgálása. A szervezet honlapján a pénzügyi befektetőknek ajánlott magyarországi projektek között azonban több furcsa céget is találtunk.

Zene
Film
Könyv

HEGYMENET melléklet - Magyar írók kirándulásai

Könyv

Gyalogolni jó

A sétánál több, a túránál valamivel kevesebb: a kirándulás közérzetjavító és kedélyes műfajának a magyar irodalomtörténetben is jutott szerep. Írók és költők barangolásai „a bájdús anya földerítő kebelén”.

Könyv

Könyv

Nincs lejjebb

Danyi Zoltán: A dögeltakarító

Aki a vajdasági magyar irodalomból Tolnai Ottó burjánzó mitopoétikáját vagy Végel László társadalomkritikus, eszmeboncoló szöve­geit ismeri, most süllyedhet néhány antropológiai szintet, ha belemerül Danyi Zoltán hosszan indázó mondatainak hínárjába. A bélbolyhokig.

Könyv

Könyv

Ájn, cváj

Deák Ágnes: „Zsandáros és policzájos idők” – Államrendőrség Magyarországon, 1849–1867

Az államrendőrség s annak az állampolgárok szeme elől titkoltan tevékenykedő, bár vezetői személyében néha hivalkodóan előtérbe állított formája korántsem a 20. században kezdte működését – bárhogy is gondolja azt a külön­féle ügynökügyekben, botrányokban elmerülő jelenkor.

Irodalmi Nobel-díj

Könyv

A szovjet lélek búvára

Szvetlana Alekszijevics élete és műve

Noha a fogadóirodák a legesélyesebbek közé sorolták, mégis van abban valami rendkívüli, hogy a belarusz irodalom nagyágyúja, a tényíró Szvetlana Alekszijevics kapta idén az irodalmi Nobel-díjat.

Színház

Színház

Színház

Belső tér

Bűn és bűnhődés

Horváth Csabát mindig is a nagy történetek érdekelték, Bartók A csodálatos mandarinja volt az egyik csúcsteljesítménye. Ám míg a Mandarin korában Horváth koreografált és táncolt a színpadon, most rendez és beszéltet. Az elmúlt években súlyos történeteket mesél a gyönyörű A nagy füzettől kezdve az antik drámákig. Most egy nagy orosz regényt ölel, olvastat, fogalmaz testté-képpé. Szinte közös olvasássá is válik ez a ráérős, hosszú előadás – hossza, terjedelme, vállalása egyszerre erénye és némiképp terhe is a produkciónak.

Interaktív

Rádió

Interaktív

Kötelmek

Honvédők az InfoRádióban

Az InfoRádiónál mintha nagyon komolyan megfogadták volna a „győztes csapaton ne változtass!” (egyébként nem túl elmés) tanácsát. Se a csapaton, se a műsorkínálaton, se az egyes adások belső szerkezetén, szóval úgy általában semmin nemigen változtattak az elmúlt pár évben. Ezzel a változatlansággal érdekes színfolt a hallgatók után egyre kétségbeesettebben kapkodó rádiók között, melyek folyton csiszolgatni, újítgatni igyekeznek magukon valamit.

Sport

HEGYMENET melléklet - Természetjárás és ideológia

Sport

„Védte őket a lángszavú párt”

A hatvanas évek elején a túravezetőknek nemcsak az erdők-hegyek szépségére kellett gondolniuk, hanem az ifjúság nevelésére is.

Gasztro
Tudomány

HEGYMENET melléklet

Tudomány

„Miért ilyen most ez az erdő?”

Standovár Tibor biológus, ökológus a hazai erdőkről

Milyen állapotban vannak a turisztikai szempontból is kulcsfontosságú magyar erdők, mit kellene változtatni, milyen veszélyek leselkednek rá? Az ELTE Növényrendszertani, Ökológiai és Elméleti Biológiai Tanszékének docensével beszélgettünk.

Tudomány

Gyógyszer helyett számítógép - Játék az Alzheimer-kórral

Eddig leginkább az ifjúság megrontójának, az elbutulás előszobájának tartották a számítógépes játékokat. Egyes kutatások szerint viszont elképzelhető, hogy például az időskori elbutulás vagy az Alzheimer-kór megelőzhető az ilyen játékokkal. Szó sincs csodamonitorról vagy varázsegérről, ám az eddigi eredmények reményt keltőek.

Fizikai Nobel-díj, 2015

Tudomány

Tömeges jelenlét

Sok remek tudós tett azért, hogy feltáruljanak a neutrínók titkai, s vannak köztük Nobel-díjasok is. Most ismét kettejüket díjazták, mégis lehet némi hiányérzetünk.