100 tonnányi méreg ügyében kér azonnali intézkedést Baranyi Krisztina

  • narancs.hu
  • 2022. szeptember 21.

Belpol

Régi rovarölőszerek maradékát és egy kis DDT-t is találtak a zsákokban, amelyek egy része vízben áll.

Mintegy 100 tonnányi mérgező anyag található a Budapesti Vegyi Művek területén, egy pincében.

A nem megfelelő módon tárolt anyagról hét éve a hatóságok is tudnak, de eddig érdemi lépés nem történt az ügyben  – jelentette be Baranyi Krisztina, Ferencváros polgármestere és Simon Gergely, a Greenpeace Magyarország vegyianyag-szakértője szerdán sajtótájékoztatón.

A zsákokban álló anyag egy világszerte betiltott, mert bizonyítottan rákkeltő rovarirtószer alapanyag-maradéka, amely a környéken szúrós, kellemetlen szagot áraszt. Részben vízben áll, feltehetően szivárognak és párolognak belőle a vegyszerek. Ezek 10-30 százalékban HCH-vegyületek (hexa-klór-ciklohexán), amely a Lindán nevű rovarirtó hatóanyaga volt. A vegyiművek korábban gyártotta ezt a szert, amelyet a WHO különösen veszélyesnek és rákkeltőnek nyilvánított. Használatát Magyarországon is több évtizede tiltják.

A zsákokban alfa- és a béta-HCH is van, ez is rákkeltő, és nehezen bomlik le. Ezek az anyagok a szervezetbe jutva felhalmozódnak, hosszú ideig mérgezik az immunrendszert, károsak a szaporodási képességekre és a fejlődésre is. Kisebb mennyiségben DDT-t is találtak a zsákokban, ez régen széles körben ismert rovarirtó volt, szintén rákkeltő.

Vizsgálták a pince csurgalékvizét is, amelyben szintén szennyeződést találtak.

A polgármester egy videót is közzé tett arról, mi látható a pincében.

Baranyi Krisztina a katasztrófavédelemhez fordult, kérve, hogy a vegyi anyagot szállíttassa el. Választ vár a környezetvédelmi hatóságtól arra a kérdésre, hogyan fordulhat elő, hogy bár tudott a szennyezésről, a szabálytalan tárolásról, több mint öt évig bírságot sem szabott ki. A polgármester arra is kíváncsi, hogy az előző, 2015-ben kiderült Illatos úti szennyezés ügye óta miért nem módosították a szabályokat úgy, hogy jogi viták nélkül, rövid idő alatt fel lehessen számolni az ilyen szennyező forrásokat.

 

 A polgármester törvénymódosítást is kezdeményez, annak érdekében, hogy ha egy tulajdonos nem képes megszüntetni egy ilyen helyzetet, akkor az legyen állami feladat.

 

 A Greenpeace az Európai Bizottsághoz és a Stockholmi Egyezmény genfi titkárságához fordul az ügyben.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk