Oroszpárti a magyar netezők zöme

  • narancs.hu
  • 2022. szeptember 21.

Belpol

46 százalék mérsékelten, 31 százalék erősen, 8 százalék teljesen.

Hat közép-európai országban vizsgálta az ukrajnai háborúval kapcsolatos véleményeket a Free Press Eastern Europe nevű szervezet felkérésére a Kantar nevű kutatócég. Bulgáriában, Csehországban, Lengyelországban, Romániában, Szlovákiában és Magyarországon vizsgálódott. Arra jutott, hogy ami a háború megítélését illeti, a magyar internetezők döntő többsége oroszpárti, eltérő mértékben: 46 %-a mérsékelten, 31 %-e erősen, 8 %-a pedig teljesen oroszpárti, és csupán 15 % vallotta magát ukránpártinak – írja a Telex.

Az adatfelvétel június 28-ától július 7-ig tartott. Ezer főt kérdeztek, online kérdőív segítségével, a válaszadók 18 és 65 év közöttiek voltak. 

A teljesen oroszpárti csoportban a férfiak aránya nagyobb az átlagosnál, ugyanígy több közöttük a falvakban élő. Minél elfogadóbbak az emberek az oroszpárti narratíva iránt, annál kevésbé jellemző rájuk, hogy beszélnének angolul, viszont többen vannak közöttük, akik az orosz források alapján is tájékozódnak. 

Az ukrán álláspont támogatóinak körében több a nagyvárosi és a felsőfokú végzettségű. 

Ugyanakkor az is kiderült a felmérésből, hogy nincs olyan állítás, amelyet egyértelműen elfogadnának vagy elutasítanának a magyar válaszadók. „Ez jól jelzi azt a küzdelmet, amely a nyilvánosságban uralkodó narratíváért zajlik, és azt is, hogy ennek eredményeként milyen mértékben vált polarizálttá a magyar társadalom” – írják a kutatás szervezői.

Jellemző, hogy 20-31 % között mozgott egyes kérdések esetében azok aránya, akik nem tudtak vagy nem akartak válaszolni.  

 

Azt, hogy Ukrajna legyőzése után Oroszország megtámadná Magyarországot is, a teljesen oroszpártiak 72 százaléka elképzelhetetlennek tartotta, az erősen oroszpártiak 54 százaléka, a mérsékelt oroszpártiak 15 százaléka zárta ki ezt az eshetőséget. 

A megkérdezett magyarok negyede valamilyen mértékben egyetértett azzal, hogy Magyarország jogot formálhat bizonyos nyugat-ukrajnai területekre. 

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk