103 milliárdot ad az állam a hálózat bővítésére

  • narancs.hu
  • 2022. október 28.

Belpol

Muszáj rugalmasabbá tenni az elektromos hálózatot, hogy be tudja fogadni az új naperőművek által termelt áramot.

103 milliárd forint támogatást ad a kormány az állami áramszolgáltató cégeknek arra, hogy fejleszthessék a villamosenergia-hálózatot.

A Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM), és az MVM közös pénteki tájékoztatójáról beszámolva a Telex azt írja, a támogatott hálózatfejlesztési beruházások nyomán 2026 tavaszáig az MVM Démász Áramhálózati Kft. területén 456 megawattal, az MVM Émász Áramhálózati Kft. körzetében 238 megawattal nő az a mennyiség, amit az új naperőművektől a hálózat befogadhat.

A Telex emlékeztet, hogy Magyarországon regionális szolgáltatóktól lehet venni az áramot, hatóságilag meghatározott áron, határozatlan időre szóló szerzőfés alapján. Korábban hat régiós áramszolgáltató működött, abból tizenhettő lett, és szétvált az energiakereskedelem és a hálózati elosztás. A magyar villamosenergia-szektorban most három tulajdonos érdekelt: a  német E.ON, Mészáros Lőrinc Opus csoportja és az állami MVM.

Az állami szereplő két cége, az MVM ÉMÁSZ és az MVM Démász is kapott most támogatást.

 

Steiner Attila államtitkár  a tájékoztatón azt mondta, eredetileg ezt a támogatási programot az Európai Unió helyreállítási alapjából szerették volna fizetni, de mivel az uniós támogatással kapcsolatos tárgyalások elhúzódnak, a kormány előfinanszírozásról döntött, mert fontos, hogy a hálózat minél előbb rugalmas legyen, minél több megújuló energiát termelő egység tudjon hozzá csatlakozni.

A 103 milliárdból kap az átviteli elosztó cég, a Mavir, és más elosztó társaságok is. A két MVM-cégnek 35 milliárd jut.

Arról, hogy ez miért sürgető feladat, ez a cikk is szól:

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk